Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er komen ongetwijfeld nog zonnige, droge dagen én het is de perfecte tijd om bloembollen te planten, zodat je al vroeg in het nieuwe jaar van bloemen kunt genieten. Daaraan kun je nu de nodige voorpret beleven. Maak samen met het hele gezin of andere huisgenoten eerst een mooie selectie uit het grote aanbod voorjaarsbollen dat je nu in ons tuincentrum in De Westereen vindt. Kom alleen en met mondkapje op naar ons tuincentrum en leef je vervolgens samen met de kinderen uit met het planten van de bollen. Dat kan overal: in de border, in het gazon en in potten op het terras of balkon.  

De beste bollenweetjes

We berichtten op deze site al eerder over hoe, wanneer en waar je bloembollen kunt planten (zie het nieuwsbericht Tijd voor voorjaarsbollen). Ons tuincentrum in De Westereen geeft je graag extra tips om straks al in de winter en in het prille voorjaar op te kunnen fleuren van kleurige en – soms ook nog geurige – bloeiende voorjaarsbollen in de tuin, op het balkon en het terras.

Bollen in pot

Maak als een heuse chef-kok eens een lasagne-bollenpot, met een mix van bollen in laagjes in een grote pot. Bollen houden niet van nattigheid, dus neem een pot met een gat in de bodem. Leg wat scherven van een terracottapot onderin en voeg vervolgens een laag hydrokorrels van circa 2 tot 3 centimeter toe. Meng potgrond met zand, zodat de grond minder lang vocht vasthoudt en vul de helft van de pot daarmee.

Om de bollen tegen strenge vorst te beschermen kun je de binnenkant (niet de bodem, anders kan overtollig regenwater niet weglopen) van de pot bekleden met een laag bubbeltjesplastic of zet je een iets kleinere pot in een iets grotere pot.

Neem vervolgens de grootste bollen die het diepst geplant moeten worden en leg die met het puntje omhoog op de met zand gemengde laag potgrond. Zorg ervoor dat de bollen elkaar en de rand van de pot niet raken. Bij tulpen plaats je de platte kant van de bol naar de rand van de pot toe, want daar maken de bollen het eerste en grootste blad, zodat de pot straks meteen mooi vol en groen oogt.

Voeg dan weer een laag met zand gemengde potgrond toe en plaats daarop de kleinere voorjaarsbolletjes, met het puntje omhoog. Zo kun je maximaal drie verschillende soorten bollen in één pot planten (of ‘poten’, zoals het officieel heet). Bovenin kun je dan nog een paar winterviolen planten, zodat je in de winter niet tegen een kale, maar een kleurige pot aankijkt.

Zet de lasagne-bollenpot bij een langdurige regenperiode onder een afdak, de tuintafel of tegen de gevel van het huis om te voorkomen dat de bollen door de nattigheid gaan rotten.

Bollen in het gazon

Sommige mensen hebben het liefst een glad, groen biljartlaken als gazon, maar hoe leuk is het als er hier en daar ook bloemen in verschijnen? Steek met een spade een graszode uit, licht deze op, plant de bollen en plaats de graszode weer terug. Druk deze eventueel nog even aan. Geschikt voor in het gazon zijn onder andere sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, Anemone blanda en sterhyacinten. Maai het gras in het voorjaar pas als het groen van de bollen helemaal is afgestorven of maai er tot die tijd omheen. Zet voor de zekerheid eventueel een label op de plek waar je de bollen hebt gepoot.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Een overvloed aan olijfbomen bij Tuincentrum Tuin!

Stel je een zonovergoten tuin of terras voor, omgeven door prachtige, sfeervolle mediterrane olijfbomen, terwijl je geniet van een verfrissend glas limonade. Bij Tuincentrum Tuin!, dé plek voor allerlei soorten tuinplanten, maken we deze droom werkelijkheid met ons uitgebreide assortiment olijfbomen. Van prachtige olijfbomen op stam tot compacte struiken, we hebbe...

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in De Westereen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...