Potgrond & Tuinaarde

Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde? Welke soort potgrond of tuinaarde heb ik nodig voor mijn planten? Hoe vaak moet ik nieuwe potgrond gebruiken? En hoe kan ik mijn potgrond het beste verzorgen? Allemaal vragen waar wij u graag een antwoord op geven. 

Het verschil tussen potgrond en tuinaarde

Potgrond en tuinaarde worden vaak door elkaar gehaald, maar toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee grondsoorten. Potgrond is speciaal samengesteld voor het kweken van planten in potten en bakken. Het is luchtig, bevat voedingsstoffen en houdt water goed vast. Tuinaarde daarentegen is geschikt voor het aanvullen en ophogen van de grond in de tuin en bevat minder voedingsstoffen dan potgrond.

Bij Tuincentrum Tuin hebben we een ruim assortiment aan verschillende soorten potgrond en tuinaarde. Zo hebben we bijvoorbeeld potgrond voor orchideeën, kruiden en moestuinen, maar ook universele potgrond die geschikt is voor de meeste planten. Daarnaast hebben we diverse soorten tuinaarde, zoals bemeste tuinaarde en zandgrond.

Waarom is verse potgrond belangrijk? 

Oude potgrond kan uitgeput raken en te compact worden, waardoor de wortels van uw planten niet genoeg zuurstof krijgen. Verse potgrond zorgt ervoor dat uw planten genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgen om optimaal te groeien en bloeien. Het is aan te raden om ongeveer eens in de twee jaar nieuwe potgrond te gebruiken voor uw planten in potten en bakken.

Bij Tuincentrum Tuin adviseren wij u graag over welke soort potgrond of tuinaarde het beste bij uw planten en tuin past. Kom gerust eens langs bij ons tuincentrum in Zwaagwesteinde en ontdek ons ruime assortiment en deskundige advies.

Tuin aanleggen bij nieuwbouw huizen

Wanneer een huis opgeleverd wordt is de grondsoort over het algemeen arm, er zit weinig leven in. Geadviseerd wordt om de grond goed door te laten fresen en een laag bemeste tuinaarde aan te brengen. Bij kleigrond adviseren wij wat zand door te klei te mengen. Tuinaarde is een mix van grond, stalmest en turf en is niet geschikt voor het vullen van plantenbakken, hiervoor gebruikt u potgrond of potgrond speciaal waarin meststoffen verwerkt zijn. De grond is ook luchtiger waardoor het vocht ook beter wordt opgenomen. Er is bij ons een uitgebreid assortiment grondsoorten te vinden.

Veelgestelde vragen over potgrond en tuinaarde

 1. Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?
  Antwoord: Potgrond is speciaal samengesteld voor het kweken van planten in potten en bakken. Het is luchtig, bevat voedingsstoffen en houdt water goed vast. Tuinaarde daarentegen is geschikt voor het aanvullen en ophogen van de grond in de tuin en bevat minder voedingsstoffen dan potgrond.
   
 2. Welke soort potgrond of tuinaarde heb ik nodig voor mijn planten/tuin?
  Antwoord: Dit hangt af van het type plant of de grondsoort in uw tuin. Bij Tuincentrum Tuin adviseren wij u graag over welke soort potgrond of tuinaarde het beste bij uw planten en tuin past.
   
 3. Hoe vaak moet ik nieuwe potgrond gebruiken?
  Antwoord: Het is aan te raden om ongeveer eens in de twee jaar nieuwe potgrond te gebruiken voor uw planten in potten en bakken. Na verloop van tijd kan de potgrond uitgeput raken en kan het te compact worden, waardoor de wortels van uw planten niet genoeg zuurstof krijgen.
   
 4. Hoe kan ik mijn potgrond het beste verzorgen?
  Antwoord: Zorg voor goede drainage door genoeg gaten in de bodem van de pot en een laagje hydrokorrels onderin de pot. Geef uw planten regelmatig water en voedingsstoffen en vervang eens in de twee jaar de potgrond.
   
 5. Kan ik tuinaarde ook gebruiken voor mijn planten in potten?
  Antwoord: Tuinaarde is minder geschikt voor het kweken van planten in potten en bakken, omdat het minder luchtig is en minder voedingsstoffen bevat dan potgrond. Gebruik daarom bij voorkeur potgrond voor uw planten in potten en bakken.

Potgrond kopen

Kom vandaag nog naar Tuincentrum Tuin en ontdek ons ruime assortiment aan potgrond en tuinaarde. Onze deskundige medewerkers helpen u graag bij het kiezen van de juiste soort voor uw planten en tuin. Met verse potgrond en tuinaarde van Tuincentrum Tuin zorgt u voor een gezonde en bloeiende tuin!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Grond- en meststoffen