Planten watergeven met een plastic fles

Planten watergeven met een plastic fles

Planten watergeven met een plastic fles: een slimme en duurzame oplossing voor thuisblijvers en vakantiegangers

In uw drukke leven kan het zorgen voor uw geliefde planten soms een uitdaging zijn, vooral als u op reis gaat of langdurig van huis bent. Het is echter van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw groene vrienden voldoende water krijgen om gezond en gedijend te blijven. Gelukkig is er een eenvoudige en duurzame oplossing: planten watergeven met behulp van een plastic fles. Deze doe-het-zelf-techniek fungeert als een druppelirrigatiesysteem en zorgt ervoor dat uw planten de benodigde hydratatie krijgen, zelfs als u er niet bent. In dit artikel ontdekt u hoe u deze methode optimaal kunt benutten en uw planten gelukkig kunt houden, terwijl u uzelf gemoedsrust geeft.

Bekijk openingstijden

 

 

Een watergevende metgezel voor uw planten

Het watergeven van planten met een plastic fles is een slimme truc die weinig tijd en moeite vereist, maar toch grote voordelen oplevert. Het enige wat u nodig heeft, is een lege plastic fles met een schroefdop, een scherp mes en schoon water. Deze methode is geschikt voor zowel tuin- als kamerplanten.

Meer over bewatering

 

 

Planten water geven met een plastic fles - Tuincentrum Tuin!

Stap voor stap: planten water geven met behulp van een plastic fles

 1. Kies een fles met de juiste grootte: kies een plastic fles die geschikt is voor de grootte van uw plant en de duur van uw afwezigheid. Voor kleine kamerplanten is een fles van 500 ml meestal voldoende, terwijl grotere planten mogelijk meer water nodig hebben.

 2. Maak de fles schoon: verwijder het etiket en spoel de plastic fles grondig uit met water om eventuele resten of geuren te verwijderen. Zorg ervoor dat de fles goed schoon is voordat u verder gaat.

 3. Vul de fles met water: draai de dop van de fles en vul de fles met schoon water (het leifst uit de regenton).

 4. Maak gaatjes in de dop: gebruik een scherp mes of een schaar om kleine gaatjes in de dop van de fles te maken. Deze gaatjes zullen dienen als de druppelaars van uw irrigatiesysteem. U kunt meerdere gaatjes maken, afhankelijk van hoe snel u wilt dat het water uit de fles druppelt. Voor langzamere druppels, maak kleinere gaatjes. 

 5. Plaats de fles in de grond: draai de fles om, met de dop naar beneden gericht, en steek de hals voorzichtig in de aarde naast uw plant. Zorg ervoor dat u de fles diep genoeg in de grond steekt, zodat deze stevig blijft staan.

 6. Controleer de doorstroming: voordat u vertrekt, is het verstandig om te controleren hoe snel het water uit de fles lekt. Pas het aantal gaatjes of de grootte van de gaatjes in de dop aan als u wilt dat het water langzamer of sneller stroomt, afhankelijk van de behoeften van uw plant. Controleer de doorstroming van het water en pas indien nodig de grootte van de gaatjes aan. U kunt de waterstroom ook regelen door de dop losser of strakker te draaien.

 7. Herpositioneer de fles indien nodig: als u meerdere planten wilt bewateren, kunt u meerdere flessen gebruiken en ze rond uw planten plaatsen. Pas de positie van de flessen aan, zodat elk van uw planten de benodigde waterhoeveelheid krijgt.

Planten water geven met een plastic fles - Tuincentrum Tuin!

Voordelen van planten watergeven met een plastic fles

 1. Efficiënt watergebruik: in tegenstelling tot traditioneel watergeven waarbij veel water mogelijk verloren gaat door verdamping of afvoer, levert de flesmethode water rechtstreeks aan de wortels van uw plant. Hierdoor wordt het water efficiënter gebruikt en is er minder verspilling.

 2. Regelmatige watertoevoer: het gebruik van een plastic fles als druppelirrigatiesysteem zorgt ervoor dat uw planten een constante toevoer van water krijgen, zelfs als u niet in de buurt bent om ze dagelijks water te geven. Dit is vooral handig tijdens hete zomerdagen of wanneer u voor langere tijd van huis bent.

 3. Milieuvriendelijk: door uw plastic fles te hergebruiken als bewateringssysteem, vermindert u afval en draagt u bij aan een duurzamere levensstijl. Het is een kleine stap, maar elke inspanning telt als het gaat om het verminderen van plastic afval.

Tips voor optimaal gebruik

 • Plaats de fles zo dicht mogelijk bij de wortels van uw plant, zodat het water direct wordt geleverd waar het nodig is.
 • Test de doorstroming van de fles voordat u vertrekt om er zeker van te zijn dat het water langzaam en gelijkmatig wordt afgegeven.
 • Voor langere afwezigheid gebruikt u meerdere flessen, vooral voor grotere planten, om ervoor te zorgen dat ze voldoende water krijgen.

Deze methode werkt het beste bij planten die matige tot lage waterbehoeften hebben. Planten die van nature veel water nodig hebben, vereisen mogelijk nog steeds extra zorg. Vraag onze medewerkers in het tuincentrum om advies over bewatering van uw planten!

Bewateringssystemen kopen bij Tuincentrum Tuin!

Planten watergeven met behulp van een plastic fles is een slimme en duurzame oplossing voor plantenliefhebbers die vaak onderweg zijn of gewoonweg drukke schema's hebben. Met deze eenvoudige doe-het-zelf-techniek zorgt u ervoor dat uw planten gelukkig en gezond blijven, zelfs als u niet in de buurt bent om ze dagelijks water te geven. Door efficiënt watergebruik en hergebruik van plastic flessen, draagt u ook bij aan een milieubewuste levensstijl. Dus, de volgende keer dat u van huis gaat, vergeet niet om uw planten te voorzien van een watergevende metgezel - uw plastic fles die hun dorst lest en ze doet stralen. Heeft u planten met een grotere waterbehoefte, of bent u voor een langere tijd weg? Ons tuincentrum heeft legio mogelijkheden op het gebied van bewatering. Kom langs in Zwaagwesteinde en ontdek het zelf.

Bekijk openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...