Creatief met hangplanten

Creatief met hangplanten

Groene kamerplanten zijn een echte trend in de interieurwereld. Hoe groener hoe beter, hoe groter hoe mooier, dat vinden wij van Tuincentrum Tuin! tenminste! Maar vaak komen we simpelweg vierkante meters te kort om onze woonkamer of keuken te verrijken met kamerplanten. Maar boven de grond bevinden zich talloze oplossingen voor het vergroenen van uw interieur. De hangplant is het antwoord!

Creatief met hangplanten

Zonder ruimte te verliezen, voegt u toch een hoop groen toe aan uw interieur. Hangplanten zagen we voorheen veel in manden en korven en dan vooral buiten, maar tegenwoordig is de hangplant bijna niet meer weg te denken uit de huiskamer of keuken. De meest populaire hangplanten zijn:

  • Philodendron Scandens
  • Lipstick Plant (Aeschynanthus lobbyanus)
  • Erwtenplant (Senecio ‘String of pearls’)
  • Zwanenkruid (Peperomia Rotundifolia)
  • Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

In plaats van de gebruikelijke hangplek aan het plafond of bovenop de kast, delen we graag drie creatieve manieren om hangplanten toe te voegen aan uw interieur. 

Tuincentrum Tuin! | Hangplanten

Boven de eettafel

Of u nu vanuit huis werkt of graag eet met een groot gezelschap; de keukentafel is vaak waar het allemaal gebeurt. Voeg hier hangplanten toe die zorgen voor rust en een knusse uitstraling. Er zijn talloze creaties mogelijk met hangplanten boven een eettafel. U kunt de hangplanten direct met een haak aan het plafond bevestigen. Maar u kunt ook een platform van gelijke lengte en breedte als de eettafel ophangen en deze vullen met mooie hangplanten. Kies bijvoorbeeld voor een hangend platform van rasterwerk. Het keukenlicht wordt nog doorgelaten terwijl de takken van de planten hun weg naar beneden vinden via het raster. 

Het hangende platform oogt vaak wat industrieel. Is uw inrichting meer op de Scandinavische stijl gericht met veel natuurlijke materialen? Dan is het misschien een idee om een tak of stok te bevestigen aan het plafond met touw. Aan deze stok kunt u dan vervolgens verschillende planten hangen. U kunt spelen met hoogteverschil en de natuurlijke materialen laten terug komen in de plantenpotten. 

Tuincentrum Tuin! | Hangplanten

De macramé hanger

Haal een tropische sfeer in huis en hang uw planten op in een macramé hanger. Deze kunt u ook zelf haken met mooi touw en laten écht zien dat de hangplant niet langer oubollig is. Gek genoeg is de macramé hanger al een eeuwenoude trend. Zo ontstond deze trend in het 13e eeuwse Arabische interieur en zien we hem vandaag vaak terug in de Nederlandse huiskamers. De macramé hanger is compact, goed te combineren in verschillende hoogtes en hangt heel leuk in een hoek voor het raam of naast de bank. Hang meerdere planten bij elkaar voor meer sfeer én meer groen.

Om zelf een macramé hanger te maken heeft u niet veel nodig. Met een paar materialen kunt u al snel uw eigen hangende creatie maken. Dit heeft u nodig:

  • Een paar meter macramé touw, afhankelijk van hoeveel hangers u gaat maken;
  • Een schaar om het touw op maat te knippen;
  • Plantenpotten in verschillende maten en kleuren;
  • Een haak en metalen ring om de hanger op te hangen.

Bevestig eerst het touw aan de metalen ring voordat u begint te knopen. Zo bent u er zeker van dat de ring straks goed genoeg bevestigd is om het gewicht van de plant te dragen. Leer jezelf verschillende knopen aan en knoop het touw tot de gewenste lengte is bereikt, een simpele vlecht is natuurlijk ook mogelijk! Laat de uiteinde van iedere vlecht of knoop samenkomen en knoop deze samen. Nu heeft u een netje gemaakt waar de pot van de plant veilig in kan hangen. Bevestig de haak aan het plafond en hang de ring aan de haak. Voilá! Uw eigen macramé hanger. 

Tuincentrum Tuin! | Hangplanten

Een groene scheidingswand

In grote ruimtes, zoals kantoren, wordt de groene scheidingswand al veel gebruikt. Een rasterwerk met hieraan hangplanten of klimplanten. Niet alleen geeft de groene scheidingswand kleur en sfeer, de dichtheid van dit raster heeft ook een positief effect op de geluidsoverdracht in de ruimte. In het interieur is het leuk om zo een groene wand te plaatsen om kleur toe te voegen. Ook kan deze wand dienen als scheiding om één grote ruimte op te delen in verschillende ruimtes met verschillende functies. Maar u kunt er ook voor kiezen om deze wand aan het kookeiland te bevestigen. In plaats van hangplanten kunt u deze dan vullen met kruidige planten. Zo heeft u uw eigen kruidentuintje altijd bij de hand!

Tuincentrum Tuin! | Hangplanten

Het ophangen van hangplanten

Afhankelijk van de plant, de pot en de manier van hangen, kan het geheel van de hangplant best zwaar worden. Het is daarom belangrijk het geheel goed aan het plafond te bevestigen. We adviseren u dan ook om altijd speciale haken aan te schaffen bij de bouwmarkt die gegarandeerd het gewicht van uw nieuwste hangende creatie kunnen dragen. Als het gaat om de hoogte adviseren we u vooral om hier lekker mee te spelen. Maak het uzelf wel iets makkelijker door planten niet té hoog te hangen. U moet ze echter nog wel water kunnen geven. Ons advies is de planten op een hoogte te hangen waarbij u de potgrond nog net kunt voelen. 

Openingstijden Tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Druivenplanten: heerlijke druiven uit eigen tuin

Tuincentrum Tuin! is dé bestemming voor alles wat met tuinplanten te maken heeft! Vindt u het leuk om zelf uw fruit te kweken? Ontdek nu onze prachtige collectie druivenplanten! Laat u betoveren door de charme van druivenplanten en geniet binnenkort van uw eigen verse druivenoogst. Leer meer over onze soorten en begin vandaag n...

Lees meer...
Toffe tulpen

Ook zo dol op tulpen? Ons tuincentrum in De Westereen vertelt je er meer over en geeft handige tulpentips!

Lees meer...
Kuip- en potplanten verzorgen

Heb je vorstgevoelige kuip- of potplanten in de schuur, garage, kas of een onverwarmde zolderkamer staan? Ons tuincentrum heeft praktische tips en info over de verzorging van je planten in de winterberging.

Lees meer...
Fleurige huis- en tuintips voor februari

Lees onze fleurige huis- en tuintips voor de maand februari.

Lees meer...