Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 24 december 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 24 december 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 24 december 2022 (herhaling zondag 25 december) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

De Kentia Palm 

De Kentia Palm is een makkelijke plant, die regelmatig een nieuw lichtgroen blad geeft vanuit het hart van de plant. Die bladeren zorgen voor zuurstof en zuivere lucht in huis en behoort tot de Air So Pure collectie. Dat maakt de Kentia Palm een plant om te omarmen.

De Kentia is makkelijk te verzorgen. De palm vraagt een lichte en warme standplaats, zonder direct zonlicht. De grond waarin hij staat, bevat genoeg voeding voor de komende twee jaar. Na het eerste jaar mag er in de lente en de zomer wat extra voeding gegeven worden.

Geef de Kentia regelmatig (niet te koud) kraanwater, zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Maar zorg dat de grond niet drijfnat wordt. De hoeveelheid water is sterk afhankelijk van de standplaats ten opzichte van het raam. Hoe dichter bij het raam, hoe meer water de Kentia Palm zal verbruiken.

Tip: Als regel kunt u aanhouden: planten langer dan 1 meter circa 1,5 à 2 liter water per week. Planten korter dan 1 meter geef je circa 1 à 1,5 liter water per week.

Raadzaam is het om eenmaal per jaar de palm bijvoorbeeld buiten te ‘douchen’ met wat water om het stof van de bladeren af te spoelen. Daarna oogt de Kentia weer fris. Zo heeft u er jarenlang plezier van.

De Kentia Palm is te vinden op onze kamerplanten afdeling in De Westereen. Uiteraard vindt u daar nog meer palmsoorten en planten uit de luchtzuiverende Air So Pure collectie.

Cornus alba 'Sibirica' 

De Cornus of 'kornoelje' is een zeer decoratieve sierheester die zijn sierwaarde dankt aan de felrood gekleurde takken. In het voorjaar bloeit de Cornus, in de herfst verkleuren zijn bladeren en in de winter laat de Cornus zijn bijzondere rode takken zien. Deze winterharde, bladverliezende heester kan op iedere grondsoort worden geplant. Voor een compactere groei raden we u aan de Cornus te snoeien in maart. 

De Latijnse naam Cornus Sanguinea verwijst naar de vorm en de kleur van deze heester. De naam Cornus betekent ‘hoorn’ en verwijst naar de vorm van de takken in de winter, de naam sanguinea betekent ‘bloed’ en verwijst naar de bloedrode kleur van de takken.

De Cornus geeft u jaarrond een andere uitstraling en weet kleur te brengen in een vaak wat donkerdere wintertuin. U vindt de Cornus, net als meer winterharde heesters, op de buitenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Corokia cotoneaster of Zig-Zag Struik

De Corokia cotoneaster is een struikje met een aparte verschijning. De struik vormt een kroon met zeer fijne zigzaggende takken. Op het knikpunt staan kleine, groen-grijze bladeren. In mei verschijnen er soms kleine, groen gele bloemetjes die licht geuren. De zigzaggende takken geven de struik een oosterse uitstraling. Een associatie met bonsai ligt voor de hand. Van oorsprong komt de plant uit Nieuw-Zeeland.  

Deze tuinplant staat het liefst in de halfschaduw op een beschutte plaats tegen koude, uitdrogende wind en stelt weinig eisen aan de grondsoort. De Corokia cotoneaster is matig winterhard en kan in de winter het beste worden beschermd tegen vorstige temperaturen. U kunt dit doen door gebruik te maken van vliesdoek, of de plant naar binnen te halen. De Corokia kan ook stralen als kamerplant!

Deze struik is ook goed te houden als kuipplant en kan het beste overwinteren bij temperaturen tussen de 5 en 15 graden Celsius. Snoei na de bloei als de tuinplant te dicht gegroeid is of verjongingssnoei nodig heeft.

Deze semi-groenblijvende tuinplant is, samen met een mooi assortiment aan andere tuinplanten, te vinden op de buitenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Een overvloed aan olijfbomen bij Tuincentrum Tuin!

Stel je een zonovergoten tuin of terras voor, omgeven door prachtige, sfeervolle mediterrane olijfbomen, terwijl je geniet van een verfrissend glas limonade. Bij Tuincentrum Tuin!, dé plek voor allerlei soorten tuinplanten, maken we deze droom werkelijkheid met ons uitgebreide assortiment olijfbomen. Van prachtige olijfbomen op stam tot compacte struiken, we hebbe...

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in De Westereen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...