Een gezond gazon zaaien in augustus

Een gezond gazon zaaien in augustus

Met het einde van de zomer in zicht denken we nog maar weinig aan ons gazon. Toch is augustus een van de belangrijkste maanden als het gaat om gazononderhoud. Wilt u een prachtig gezond gazon in het voorjaar? Dan begint het echte werk nu.

Stappenplan voor een gezond gazon

Maar waar begint u? De hele zomer hebben we ons ingezet voor ons gazon, maar het werk is nog niet klaar. Om voor volgend seizoen een gezonde tuin te garanderen hebben we een stappenplan gemaakt. Lees hier stap voor stap hoe u uw gazon klaar maakt voor het nieuwe jaar. 

 1. Onkruid wieden
  Ziet u onkruid? Haal het dan onmiddellijk weg. Natuurlijk zullen een paar sprieten onkruid geen grote schade aanbrengen. Echter, veel onkruid bij elkaar trekt het vocht uit het gras en laat het droog en dor achter. En zonder vocht kan een gazon niet groeien.

 2. Maai op een hoge stand
  Zeker na een paar warmere dagen is het mogelijk dat je gazon uitdroogt en bruin kleurt. Wanneer je je gras op een hogere stand maait zorg je dat langere sprieten schaduw verzorgen en dat bodemvocht niet opdroogt. 

 3. Bemesten voor een snelle groei
  Om vliegend van start te gaan adviseren we u om het gazon al aan het einde of aan het begin van de herfst te bemesten. Rond deze periode heeft ons gras een lager gehalte stikstof en kalium. Maar dit zijn nou net de twee meest essentiële stoffen voor een voorspoedige groei. Kies voor een gazonmest met deze stoffen erin en u zult merken dat het gras sneller groeit als ooit tevoren!

 4. Het gazon beluchten
  Uw gazon is wellicht prachtig om naar te kijken, maar het ligt er toch voornamelijk om gebruik van te maken. We lopen over het gras, onze kinderen spelen er op. Maar al deze stappen zorgen voor de verdichting van ons gras. Wanneer de bodem te compact wordt laat het weinig ruimte over voor de graswortels om te groeien. Een gezond gazon heeft beluchting nodig. Een eeuwenoud gereedschap voor het beluchten van gras zijn de beluchting schoenen met spikes. Toch richten deze meer schade aan dan u denkt. We adviseren u te kiezen voor een beluchtingsmachine. Gemakkelijk te hanteren en heel fijn voor het gazon.

 5. Zaai het nieuwe gras in augustus of september
  Maak u vooral geen zorgen wanneer u wat dode plekken in het gazon ziet. Het is volkomen normaal dat sommige plekken het niet overleven tijdens de zomer. Maar daarom is het wel extra belangrijk om gelijk na de zomer, halverwege augustus of begin september, te zaaien. Strooi de graszaadjes over uw gazon en gebruik een hark om ze in de bodem te werken. Sproei licht met water en geniet al gauw van een groene grasmat.

Tuincentrum Tuin! | Gazononderhoud in augustus

Planning is het antwoord

Onze laatste tip: plan het gazononderhoud. Gras is dol op routine, net als de meeste mensen. Besteed een vaste dag per week aan het maaien en kies in augustus een week voor groot onderhoud en gebruik het voorjaar voor kleiner onderhoud. Maak het gazon passend in uw agenda en zo heeft u jaarrond een gezond en levendig gazon. Heeft u vragen? Kom dan langs bij Tuin! Onze medewerkers staan voor u klaar.

Openingstijden Tuin!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuin- en balkontips voor oktober

Er zijn nog zat leuke klussen die je in oktober in de tuin en op je balkon kunt doen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Lees meer...
Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Het Vergeten Plantseizoen: Waarom het Najaar de Beste Tijd is om te Planten

Wist je dat het najaar eigenlijk het ideale moment is om je groene vingers aan het werk te zetten? Wij vertellen je waarom en welke najaarsplanten hier voor geschikt zijn.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...