Cactussen verpotten doe je zo

Cactussen verpotten doe je zo

De kans is groot dat je een cactus in huis hebt, of zelfs een hele collectie van verschillende kleine cactussen. Ze zijn namelijk al jaren helemaal hip en natuurlijk erg makkelijk te verzorgen. Ze groeien langzaam en hebben weinig water nodig. Je hebt nauwelijks omkijken naar cactussen. Datzelfde geldt trouwens ook voor de vele vetplanten die eveneens in een trendy plantenverzameling horen. Maar zelfs kleine cactusjes worden groot. En dan moet je ze verpotten. Maar hoe doe je dat met al die stekels en weerhaakjes? Die wil je natuurlijk niet in je vingers. Ons tuincentrum in De Westereen weet raad.

Wanneer moet je een cactus verpotten?

Als de wortels onder uit de pot groeien of de cactus bijna uit zijn pot knalt is het tijd de plant in een iets grotere pot te zetten. Wanneer de plant niet meer groeit of bloeit is dat ook een teken aan de wand. Daarnaast heeft dit stekelige, maar verder makkelijke type af en toe behoefte verse (speciale) grond. Dat is meestal zo na een jaar of vier. 

De beste verzorging voor cactussen (en vetplanten)

Je geeft cactussen en vetplanten al snel eerder te veel dan te weinig water. Ze slaan water op in hun vlezige bladeren, rozetten, stengels en wortels en houden absoluut niet van natte voeten. Eén keer in anderhalve week of twee weken is voldoende. In de koelere en donkere wintermaanden is één keer in de drie, vier weken een scheutje al genoeg. Vuistregel: geen water geven als de grond nog vochtig aanvoelt.

Je plant cactussen het best in luchtige cactusgrond en in een terracotta pot. Het poreuze aardewerk past niet alleen mooi bij het exotische uiterlijk van cactussen en vetplanten, maar zorgt er ook voor dat de wortels luchtig blijven en niet te vochtig worden. Het materiaal neemt namelijk vocht op.

Ze houden van zon, dus geef ze een lichte plek. Pas wel op dat ze in de zomer niet te heet staan. Zet ze op een plek met voldoende luchtcirculatie, anders worden ze 'gaar gestoofd'. 

Worden je cactussen en vetplanten een beetje stoffig of hangen er wat raggen van spinnen of andere beestjes tussen de bladeren en stekels? Pak dan een zachte schilderskwast om stof en raggen voorzichtig weg te vegen.

Een cactus verpotten in 9 stappen

  1. Geef de cactus geen water vlak voor het verpotten of verplanten. Met droge grond krijg je de cactus makkelijker uit de pot dan met natte, plakkerige grond. 

  2. Trek tuinhandschoenen aan en wikkel een stevige, dubbelgevouwen theedoek of krant om de cactus.

  3. Leg de pot voorzichtig op zijn zij op een tafel. Tik de rand van de pot zachtjes tegen de tafel. Laat de kluit aarde met de plant erin dan nog niet los? Steek dan een lang, scherp mes rondom langs de potrand tot diep in de pot om de wortels en aarde van de pot los te maken. Gebruik de theedoek of krant om de cactus mee uit de pot te wiebelen en schuiven. Je kunt dit ook proberen met een (schone) vlees- of barbecuetang.

  4. Kies een iets grotere terracottapot met een gat of gaten in de bodem. Een pot met een diameter van maximaal drie centimeter groter is prima, want een cactus groeit langzaam. En anders past de pot misschien niet meer in de vensterbank of op de plank waar 'ie stond. 

  5. Als de wortels erg samengekoekt zijn, probeer je ze voorzichtig met een vork los te wrikken. Knip zieke of verdroogde wortels met een snoeischaar af.

  6. Leg een potscherf op het gat of de gaten in de bodem en vul de pot met verse cactusgrond.

  7. Gebruik de theedoek, krant of tang om de cactus in het midden van de nieuwe pot te plaatsen. Plant de cactus op dezelfde diepte als in de oude pot. 

  8. Voeg eventueel met een lepel rondom nog wat cactusgrond toe en geef water. Om het plaatje compleet te maken, verspreid je een laagje kiezelsteentjes of grit op de aarde.

  9. Plaats voor de zekerheid een schaaltje of schoteltje onder de pot. Dan krijg je geen vlekken op de vensterbank, tafel of plank waar de pot staat (mocht je te veel water hebben gegeven dat onder uit de pot loopt).

Zomertip: In de zomermaanden kun je cactussen en vetplanten op het terras of balkon zetten. Daarvoor is het buiten warm en zonnig genoeg. Pas wel op dat ze niet verzuipen bij aanhoudende regenbuien. 

NB Zet cactussen altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

In ons tuincentrum in De Westereen vind je een grote collectie cactussen, vetplanten, terracotta potten en natuurlijk ook speciale grond voor cactussen en vetplanten. En tuinhandschoenen niet te vergeten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Snelle groeiers: top 5 klimplanten om je tuin direct te vergroenen

Wie droomt er niet van een tuin die aanvoelt als een warme, groene jas? Met snelgroeiende klimplanten kun je deze wens uit laten komen! Deze wonderen van de natuur kunnen in één seizoen kale muren, saaie schuttingen en lege pergola’s omtoveren tot prachtige, weelderige kunstwerken. Of je nu een beginnend groentje of een doorgewinterde groenliefhebber bent, onze snelle klimmers bieden een oplossing voor het creëren van e...

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...