In 7 stappen een eigen moestuin beginnen

Je wil graag je eigen moestuin, maar weet niet goed waar te beginnen? Met weinig ervaring is dat ook lastig! Wij leggen je in zeven stappen uit wat te doen en jouw moestuin zal staan als een huis. 
 


Stap 1: Kies een goede locatie voor je moestuin

Kies als eerste een geschikte plek voor jouw moestuin. Dit moet een plek zijn die overdag zowel zon als schaduw heeft. Elke fruit- en groentesoort heeft immers een eigen voorkeur. Zorg ervoor dat de grond goed vlak is, zodat het water er gelijkmatig in kan dringen. Staat er veel wind op de door jou gekozen plek? Dan is het wellicht verstandig om een aantal groene hagen te planten om je gewassen te beschermen. 
 

Stap 2: Zorg voor goede grond

Om het succes van je oogst te verzekeren, moet je ervoor zorgen dat je een verse voedingrijke grond hebt. De eerste stap is het verwijderen van alle oude begroeiing. Zorg ervoor dat er geen laagje onkruid achterblijft, zodat het een frisse start is voor nieuwe zaden! Controleer of de grond niet te nat of bevroren is. Dit zijn geen gunstige omstandigheden voor jouw "spruiten". In onze tuincentra in Friesland verkopen we speciale grond geschikt voor de moestuin. Voeg een laag van ongeveer 10 centimeter moestuinaarde toe bovenop de oude grond voor extra voeding en stimulans als je straks gaat zaaien. 
 

Stap 3: De juiste voeding

Zaadjes kunnen niet tegen zware bemesting. Een organische mest is het beste om te gebruiken. Hoe meer mest je gebruikt, hoe meer blad er zal groeien. Handige tip voor bladgroente zoals sla dus, maar bij bijvoorbeeld tomaten, paprika en wortels is dat niet per se gunstig. 
 

Stap 4: Begin makkelijk

Als je geen tot weinig ervaring hebt, begin dan eens met groentes te kweken waar eigenlijk bijna niets aan mis kan gaan. Denk aan wortel, spinazie, courgette, sla, radijsjes of snijbieten. Het enige wat bij deze soorten belangrijk is, is dat je ze water geeft. Een kind kan de was doen! 
 

Stap 5: Niet te vroeg beginnen

Kijk goed naar het weer en de weersvoorspellingen. Zolang het nog erg koud is buiten, is het geen gunstige tijd om te snoeien. Dit jaar is het Nationale Zaaidag op 22 april! De ideale dag om dan te beginnen met zaaien! 
 

Stap 6: Zaaien kan beginnen

Zaadjes planten werkt eigenlijk hetzelfde als bloembollen planten. Je doet ze nooit dieper in de grond dan de hoogte van het zaadje zelf. Vaak betekent dit dat de zaadjes heel ondiep al geplant worden. Hoe dieper je het zaadje in de grond doet, hoe groter de kans op rot. 
 

Stap 7: De indeling tot slot

Heb je een plan welke groente- en fruitsoorten je in de tuin wil hebben, zet dezelfde soorten dan bij elkaar. Bladgroentes bij elkaar, wortels en knollen bij elkaar, een koolvak en bijvoorbeeld de peulgewassen bij elkaar. 
 


Benodigdheden moestuin

Dit stappenplan is bedoeld om je goed na te laten denken en bewuste keuzes te maken, zodat je met deze goede voorbereiding straks volop kan genieten van jouw oogst. In ons tuincentrum in Leeuwarden of in Zwaagwesteinde helpen onze medewerkers je graag verder de juiste zaden te kiezen en je te adviseren over de benodigdheden voor je moestuin. Denk aan het volgende:  
 

  • Zaden 
  • Moestuinaarde
  • Eventueel aarde om het stuk op te hogen
  • Organische mest (zie stap 3)
  • Zaaibakjes om binnen te kiemen 
  • Netten om vogels weg te houden 
  • Stokken en touw om vakken te markeren
  • Steeklabels (ook leuk om zelf te maken)


Heel veel succes met je eigen moestuin! Houd onze nieuwsbrief en blogs in de gaten voor meer handige tips en adviezen of kom langs in een van onze tuincentra in Friesland. Tot ziens! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...