11 tuintips voor december

11 tuintips voor december

Buiten is het donker, kaal en guur en we moeten ons nog altijd aan de coronavoorschriften houden. In deze nare tijden proberen we het thuis – binnen en buiten – meer dan ooit zo gezellig mogelijk te maken. Daarvoor heeft ons tuincentrum in De Westereen gelukkig genoeg in huis. Tussendoor is er ook nog het een en ander te doen in de tuin, op het terras en het balkon. We geven je graag leuke en praktische tips voor de decembermaand.

 1. Vul potten en manden met bloeiende kerstroos (Helleborus), Skimmia, heide, winterviolen, bergthee (Gaultheria) of parelbes (Pernettya), wintergroene klimop, miniconifeer, hulst, Leucothoe en/of zilverstruikje (Calocephalus brownii). Plaats de fleurige potten en manden op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur.
   
 2. Zolang de grond niet bevroren is en het overdag niet vriest kun je tot medio december de laatste voorjaarsbollen planten, ook in potten.
   
 3. Geef je tuin in de winter kleur met wintergroene en/of bessen dragende planten en struiken, bomen met opvallende basten en winterbloeiers, zoals de winterjasmijn,  mahoniestruik en de sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’.
   
 4. Maak of koop een decoratieve kerstkrans voor aan de voordeur. Gebruik groen en bessentakken uit eigen tuin of haal dit en een al groen geprepareerde krans bij ons tuincentrum in De Westereen, eventueel aangevuld met mooie weer- en windbestendige decoraties, zoals dennenappels, dieren- en kerstfiguurtjes. Je kunt er ook nog een fraai lint en een lichtsnoer omheen draperen.
   
 5. Sla je slag op onze kerstafdeling, waar je niet alleen mooie kerstdecoraties, maar ook leuke cadeaus voor de feestdagen vindt. Wacht niet te lang met het uitzoeken van een kerstboom; een echte die heerlijk geurt of een niet-van-echt-te-onderscheiden kunstboom die je elk jaar weer kunt gebruiken. Keuze genoeg, groot of klein. We hebben ook minikerstboompjes voor in de vensterbank of op de tuin- en terrastafel.
   
 6. Uiteraard heeft ons tuincentrum in De Westereen ook allerlei soorten sfeervolle (geur)kaarsen, windlichten, lantaarns, vuurkorven en lichtsnoeren en -netten. Je kunt de lichtsnoeren op heel veel manieren gebruiken, rond de tuintafel, over boomtakken, de pergola en/of de balkonreling…
   
 7. De winter is een goede tijd om (een deel van) de tuin te renoveren. Of je nu een pad, terras of tuinverlichting wilt aanleggen, de schutting of het tuinhek moet repareren of een overkapping of buitenkeuken wilt bouwen of laten plaatsen.
 8. Haal alle waterschalen onder terras- en balkonpotten weg en zet ze in de schuur of garage. Ruim de schuur of garage op en maak tuingereedschap schoon en scherp en laat het eventueel repareren of slijpen. Vet metalen gereedschap in tegen roest en vet houten stelen en handvatten in om te voorkomen dat ze uitdrogen en daardoor minder veerkrachtig worden.
   
 9. Controleer de in de garage of op zolder overwinterende kuipplanten regelmatig op wol- en dopluis en slakken. Verwijder bruin of aangetast blad. Zorg voor voldoende ventilatie door de planten te laten luchten op een windstille, droge dag. Geef geen tot weinig water. Je kunt aan de potgrond voelen hoe droog deze is en of er eventueel een beetje water nodig is.  
   
 10. Snoei rozen, appel- en perenbomen, kweeperen, mispels, kiwi, bessenstruiken en bladverliezende hagen. Verwijder dode, zieke en elkaar kruisende takken. Ook vaste tuinfuchsia’s kunnen, zodra ze al hun blad verloren hebben, flink gesnoeid worden. Maak van het snoeiafval een takkenril of insectenhotel.
   
 11. Voer de tuinvogels. In ons tuincentrum vind je een groot assortiment voederhuisjes, -schalen en -silo’s en soorten vogelvoer. Het is ook leuk om samen met de kinderen zelf vetbollen met zaden, pitten en noten te maken en pindaslingers te rijgen.

Het hele team van ons tuincentrum in De Westereen wenst je heel fijne feestdagen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

5 Cocktailrecepten met groente en kruiden uit eigen (moes)tuin

Of je nu een tuinfeestje geeft of gewoon geniet van een ontspannen avondje thuis, cocktails met zelfgekweekte groente en kruiden zijn een geweldige manier om je vrienden en familie te verrassen. In dit blogartikel delen we inspirerende recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en verfrissend. Cheers!

Lees meer...
Olé! Breng de Spaanse zon naar je tuin met deze tips!

Waarom zou je een dure vlucht naar de Costa del Sol boeken als je een stukje Spanje in je eigen achtertuin kunt creëren? Met een beetje creativiteit kun je genieten van de uitnodigende sfeer van het Spaanse leven zonder je huis te verlaten.

Lees meer...
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in De Westereen vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...