Een tuin kan niet zonder water. Planten hebben uiteraard (regen)water nodig om te overleven, te groeien en te bloeien. Maar met een vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan. Iets wat de laatste jaren helaas steeds vaker voorkomt. En tegelijkertijd bevorder je de biodiversiteit. Een vijver herbergt en trekt tal van kleine dieren en insecten. Van goudvissen tot kikkers en salamanders, van waterjuffers tot libellen. Egels en vogels komen er graag een slokje water halen of even badderen in het ondiepe gedeelte.
Heb je nog geen vijver? Dan is het de moeite waard eens te kijken of je er in de tuin plek voor hebt. Je hoeft immers niet een grote (zwem)vijver aan te leggen, een ingegraven oude badkuip of speciale vijverbak behoren ook tot de mogelijkheden. Neem eens een kijkje in ons tuincentrum in De Westereen en laat je adviseren.
Vijveronderhoud in de zomer
1. Let op waterniveau en waterkwaliteit
Wanneer je vissen in de vijver hebt is het belangrijk het waterniveau bij aanhoudend zonnige en warme dagen op peil te houden, want dan verdampt er elke dag een hoeveelheid water en kan het resterende water voor de vissen te warm worden, waardoor de kans op infectieziekten toeneemt. Bovendien bevat warm water minder zuurstof. Controleer daarom ook regelmatig de pomp en maak deze indien nodig schoon. Of installeer een pomp als je die nog niet hebt.
Wanneer het veel regent wordt het water 'zachter', waardoor er minder mineralen, zoals kalk en magnesium, en ook minder koolstofdioxide in zitten. Voldoende waterhardheid is belangrijk voor de zuurstofplanten in de vijver, die het water helder en zuurstofrijk houden. Je kunt met een speciale meter, verkrijgbaar in ons tuincentrum in De Westereen, deze GH-waarde van het water testen. Een eenvoudige oplossing om het water harder te maken is door met de tuinslang kraanwater toe te voegen, maar wij verkopen ook speciale producten die de GH-waarde van het vijverwater verhogen.
2. Laat de vijver niet dichtgroeien
In de zomer groeien en bloeien planten volop. Zo ook draadalgen en waterlelies. Schep draadalgen uit de vijver, bestrijd ze met een speciale vijverkuur. Knip regelmatig uitgebloeide waterlelies en door leliekevers aangetast waterlelieblad af. Snoei ook andere waterplanten regelmatig terug zodat er ook 'open water' blijft. Daar zijn handige hulpmiddelen voor, zoals een grijper en schaar ineen.
3. Houd de vijver veilig en gezond voor alle dieren
In de zomer groeien ook de vissen, waardoor ze meer behoefte aan voedsel hebben. Geef ze regelmatig speciaal vissenvoer, zodat ze gezond en mooi van kleur blijven. Overigens vinden ze regenwormen ook lekker.
Houd reigers en katten op afstand van je vijvervissen door een net of draadgaas over de vijver te spannen. Deze oplossing voorkomt ook dat egels in de vijver vallen wanneer ze water komen drinken. Of zorg voor een vloeiende overgang tussen de vijver en de oever of plaats in een diepe vijver met steile randen een eendentrappetje om te voorkomen dat de beschermde zoogdieren verdrinken.
Let overigens altijd op kleine kinderen die in de buurt van de vijver kunnen komen. Laat ze niet onbegeleid in de tuin spelen of plaats een hek rond de vijver.