Maak de vijver zomerproof

Maak de vijver zomerproof

Een tuin kan niet zonder water. Planten hebben uiteraard (regen)water nodig om te overleven, te groeien en te bloeien. Maar met een vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan. Iets wat de laatste jaren helaas steeds vaker voorkomt. En tegelijkertijd bevorder je de biodiversiteit. Een vijver herbergt en trekt tal van kleine dieren en insecten. Van goudvissen tot kikkers en salamanders, van waterjuffers tot libellen. Egels en vogels komen er graag een slokje water halen of even badderen in het ondiepe gedeelte.

Heb je nog geen vijver? Dan is het de moeite waard eens te kijken of je er in de tuin plek voor hebt. Je hoeft immers niet een grote (zwem)vijver aan te leggen, een ingegraven oude badkuip of speciale vijverbak behoren ook tot de mogelijkheden. Neem eens een kijkje in ons tuincentrum in De Westereen en laat je adviseren.

Vijveronderhoud in de zomer

1. Let op waterniveau en waterkwaliteit

Wanneer je vissen in de vijver hebt is het belangrijk het waterniveau bij aanhoudend zonnige en warme dagen op peil te houden, want dan verdampt er elke dag een hoeveelheid water en kan het resterende water voor de vissen te warm worden, waardoor de kans op infectieziekten toeneemt. Bovendien bevat warm water minder zuurstof. Controleer daarom ook regelmatig de pomp en maak deze indien nodig schoon. Of installeer een pomp als je die nog niet hebt.

Wanneer het veel regent wordt het water 'zachter', waardoor er minder mineralen, zoals kalk en magnesium, en ook minder koolstofdioxide in zitten. Voldoende waterhardheid is belangrijk voor de zuurstofplanten in de vijver, die het water helder en zuurstofrijk houden. Je kunt met een speciale meter, verkrijgbaar in ons tuincentrum in De Westereen, deze GH-waarde van het water testen. Een eenvoudige oplossing om het water harder te maken is door met de tuinslang kraanwater toe te voegen, maar wij verkopen ook speciale producten die de GH-waarde van het vijverwater verhogen.

2. Laat de vijver niet dichtgroeien

In de zomer groeien en bloeien planten volop. Zo ook draadalgen en waterlelies. Schep draadalgen uit de vijver, bestrijd ze met een speciale vijverkuur. Knip regelmatig uitgebloeide waterlelies en door leliekevers aangetast waterlelieblad af. Snoei ook andere waterplanten regelmatig terug zodat er ook 'open water' blijft. Daar zijn handige hulpmiddelen voor, zoals een grijper en schaar ineen. 

3. Houd de vijver veilig en gezond voor alle dieren

In de zomer groeien ook de vissen, waardoor ze meer behoefte aan voedsel hebben. Geef ze regelmatig speciaal vissenvoer, zodat ze gezond en mooi van kleur blijven. Overigens vinden ze regenwormen ook lekker.
Houd reigers en katten op afstand van je vijvervissen door een net of draadgaas over de vijver te spannen. Deze oplossing voorkomt ook dat egels in de vijver vallen wanneer ze water komen drinken. Of zorg voor een vloeiende overgang tussen de vijver en de oever of plaats in een diepe vijver met steile randen een eendentrappetje om te voorkomen dat de beschermde zoogdieren verdrinken.

Let overigens altijd op kleine kinderen die in de buurt van de vijver kunnen komen. Laat ze niet onbegeleid in de tuin spelen of plaats een hek rond de vijver.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

5 Cocktailrecepten met groente en kruiden uit eigen (moes)tuin

Of je nu een tuinfeestje geeft of gewoon geniet van een ontspannen avondje thuis, cocktails met zelfgekweekte groente en kruiden zijn een geweldige manier om je vrienden en familie te verrassen. In dit blogartikel delen we inspirerende recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en verfrissend. Cheers!

Lees meer...
Olé! Breng de Spaanse zon naar je tuin met deze tips!

Waarom zou je een dure vlucht naar de Costa del Sol boeken als je een stukje Spanje in je eigen achtertuin kunt creëren? Met een beetje creativiteit kun je genieten van de uitnodigende sfeer van het Spaanse leven zonder je huis te verlaten.

Lees meer...
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in De Westereen vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...