Betoverende bessenstruiken in de herfst

Betoverende bessenstruiken in de herfst

Betoverende bessenstruiken vormen de mooiste juweeltjes van de herfsttuin. In de betoverende overgang van zomer naar herfst onthullen bessenstruiken hun ware pracht. Met een schitterend kleurenpalet en sierlijke vruchten voegen ze een vleugje magie toe aan elke tuin. Deze natuurlijke juweeltjes zijn niet alleen een lust voor het oog, maar bieden ook voedsel voor de lokale fauna. Ontdek samen met ons de wonderlijke wereld van bessenstruiken in de herfst en laat je inspireren door hun schoonheid en veelzijdigheid.

Bessenstruiken voor kleur én vogels

Tuinvogel in bessenstruik

Je kunt in het najaar ook nog prima een bessenstruik of een haag van bessenstruiken planten. Die hebben tal van voordelen:

 • Veel bessenstruiken zijn wintergroen
 • Ze bieden beschutting en voedsel aan vogels
 • Ze zorgen voor privacy
 • Sommige houden met hun stekelige blad of doornentakken ongewenste bezoekers op afstand, of het nu gaat om een hond of kat of inbrekers of vandalen 
 • Ze geven kleine dieren, zoals egels en padden, toegang tot je tuin. Wat een schutting natuurlijk niet doet. En die neemt ook geen regenwater op in tijden van heftige regenval en biedt ook geen verkoeling bij aanhoudende hitte in de zomer
 • Je kunt het groen ervan verwerken in kerststukjes en kerstkransen

5 prachtige bessenstruiken

Bessenstruik - Cotoneaster

 1. Kardinaalsmuts (Euonymus): Krijgt vlammend gekleurde herfstbladeren en oranje of rode bessen in de vorm van kardinaalsmutsjes waaruit rode, roze, gele of witte zaden tevoorschijn komen. Na de eerste nachtvorst vallen blad en bessen meestal van de struik, maar als het niet te hard vriest kunnen de bessen nog lang aan de takken blijven hangen (als ze niet door de vogels worden opgegeten).
 2. Zuurbes (Berberis): Vormt een ondoordringbare, doornige haag van zo’n twee meter hoog. Hij verkleurt fraai in de herfst en krijgt blauwe, rode of zalmroze bessen, in het voorjaar gevolgd door oranje of lichtgele bloemtrosjes.
 3. Dwergmispel (Cotoneaster): Er zijn zowel wintergroene als bladverliezende, laagblijvende als hoge soorten. Opvallend is de circa vijftig centimeter hoge, bladverliezende Cotoneaster horizontalis, met horizontaal groeiende takken en een fraaie herfstkleur. In een zachte winter behoudt hij zijn blad.
 4. De meeste soorten hulst (Ilex): Doen het zelfs prima in schaduw en schrale grond. Er zijn veel groenblijvende soorten, maar ook enkele bladverliezende. Allemaal krijgen ze vanaf september kleurige bessen, waar ook de vogels dol op zijn. 
 5. Gelderse roos (Viburnum opulus): Een inheemse bladverliezende struik die wel drie meter hoog kan worden en het liefst in vochtige grond staat. Hij bloeit in mei-juni met witte schermbloemen die in het najaar veranderen in talrijke (giftige) rode bessen.

Ook de herfst heeft zijn charmes. Met struiken en hagen met kleurrijke bessen. Ons tuincentrum in De Westereen vertelt hoe je je eigen 'Indian Summer' creëert. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Snelle groeiers: top 5 klimplanten om je tuin direct te vergroenen

Wie droomt er niet van een tuin die aanvoelt als een warme, groene jas? Met snelgroeiende klimplanten kun je deze wens uit laten komen! Deze wonderen van de natuur kunnen in één seizoen kale muren, saaie schuttingen en lege pergola’s omtoveren tot prachtige, weelderige kunstwerken. Of je nu een beginnend groentje of een doorgewinterde groenliefhebber bent, onze snelle klimmers bieden een oplossing voor het creëren van e...

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...