Indian Summer in de tuin

Indian Summer in de tuin

Elk seizoen heeft zijn charme. In het najaar kunnen we genieten van de vlammende kleuren van herfstbladeren en vallende kastanjes en beukennootjes. En dat alles belicht door dauwdruppels of het prachtig zachte strijklicht van de laagstaande zon. In de tuin kun je daarop inspelen en ervoor zorgen dat er elk seizoen iets te beleven valt. Zelfs in de winter, met bijvoorbeeld wintergroene planten en struiken en vroegbloeiende bolletjes en knolletjes, zoals winterakonieten en sneeuwklokjes. Daarover binnenkort meer tips van ons tuincentrum in De Westereen.

Planten in de herfst

Veel mensen denken dat je in de herfst niets meer kunt planten, maar niets is minder waar. Het najaar is juist een goede tijd om te planten, want de grond is warm en nat. En wat te denken van voorjaarsbollen? De voorjaarspret begint in de herfst, want dat is dé tijd voor het planten van bollen, zoals narcissen, tulpen, krokussen en hyacinten.

Herfstkleur van struiken en kleine bomen

herfstkleuren - Acer

Geel, oranje, rood... Hoe komt het eigenlijk dat blad in de herfst zo mooi verkleurt? Dat komt omdat de dagen korter en kouder worden waardoor de productie van chlorofyl (bladgroen) afneemt. Dan komen de pigmenten die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid licht naar boven, zoals geel en rood. De mooiste verkleuring ontstaat als er sprake is van koude nachten en nog relatief warme en zonnige dagen. Er zijn veel struiken en kleine bomen die prachtig verkleuren in de herfst en/of bessen dragen. Je kunt ze zelfs in november nog planten, zolang het maar niet vriest.

7 grote struiken / kleine bomen met prachtig herfstblad

Acer Japonica - herfstkleuren

  1. De Japanse esdoorn (Acer japonicum): Is er in heel veel soorten, maar allemaal zijn ze heel elegant en transparant, met fijn geveerd blad. Deze struiken en kleine bomen (ze worden maximaal 6 meter hoog) houden van een plek met lichte schaduw.  
  2. Sierkers (Prunus kurilensis, nipponica en sargentii): Ook een heel gevarieerd plantengeslacht, maar de bovenstaande exemplaren hebben de mooiste herfstkleuren. Sierkersen houden van een zonnige, beschutte plek en krijgen in het voorjaar prachtige bloesems. Er is zelfs een sierkers die midden in de winter roze bloesems heeft.
  3. Amerikaans of Drents krentenboompje (Amelanchier lamarchii en laevis): Deze grote struik of kleine boom houdt van een zonnige standplaats en is ook zeer geliefd bij vogels, want die smullen van de bessen of 'krenten' die het krentenboompje krijgt. Bloeit met leuke witte pluimpjes in het voorjaar.
  4. Kornoelje (Cornus): Ook weer keuze te over als je voor een kornoelje gaat. Voor een schaduwrijke tuin zijn de Cornus kousa en Cornus florida aanraders. Deze krijgen opvallende witte of roze bloemen, gevolgd door eetbare vruchten. Er zijn ook soorten die in het voorjaar gele, bolle bloemtrosjes krijgen. Veel ervan hebben in de winter bont gekleurde takken. De Cornus sanguinea straalt in de herfst met goudgele bladeren.

Cornus - herfstkleuren

  1. Fluweelboom (Rhus typhina): De Rhus typhina is een grote struik die kan uitgroeien tot een kleine, soms meerstammige boom. De jonge takken zijn roodbruin en zacht fluweelachtig behaard. In de herfst kleuren de bladeren meerdere weken intens oranje tot diep purperrood. In juni-juli krijgt de fluweelboom groengele bloempluimen, gevolgd door rode vruchtjes die ook na het vallen van de bladeren nog even blijven hangen.  
  2. Japanse notenboom (Gingko biloba): Deze smalle boom is kaal in de winter, maar het fraaie, kenmerkende waaiervormige blad kleurt in de herfst prachtig goudgeel. Hij houdt van een zonnige standplaats, groeit langzaam en kan heel oud worden.  

Bezoek ons tuincentrum in De Westereen en haal het meeste uit de herfst met struiken, kleine bomen en voorjaarsbollen! Laat de Indian Summer maar komen!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Een overvloed aan olijfbomen bij Tuincentrum Tuin!

Stel je een zonovergoten tuin of terras voor, omgeven door prachtige, sfeervolle mediterrane olijfbomen, terwijl je geniet van een verfrissend glas limonade. Bij Tuincentrum Tuin!, dé plek voor allerlei soorten tuinplanten, maken we deze droom werkelijkheid met ons uitgebreide assortiment olijfbomen. Van prachtige olijfbomen op stam tot compacte struiken, we hebbe...

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in De Westereen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...