Het Vergeten Plantseizoen: Waarom het Najaar de Beste Tijd is om te Planten

Het Vergeten Plantseizoen: Waarom het Najaar de Beste Tijd is om te Planten

Terwijl de meeste mensen denken aan het voorjaar als het ideale moment om hun tuin op te fleuren met nieuwe planten, is er een seizoen dat vaak over het hoofd wordt gezien: het najaar. Dit wordt ook wel het "vergeten plantseizoen" genoemd. Maar wist je dat het najaar eigenlijk het ideale moment is om je groene vingers aan het werk te zetten? Wij vertellen je waarom en welke najaarsplanten hier voor geschikt zijn.

Waarom het Najaar de Beste Tijd is om te Planten?

De herfst vormt het perfecte seizoen voor het planten en uitvoeren van andere tuinwerkzaamheden. Gedurende deze maanden blijft de grond nog redelijk warm en tegelijkertijd vochtig. Hierdoor krijgen je planten de gelegenheid om zich goed te wortelen voor de winter en zich als het ware in een rustfase te bevinden. Zodra de lente aanbreekt, kunnen ze direct beginnen te groeien, wat resulteert in een snelgroeiende, groene, en bloeiende tuin.

 • Warmere Bodemtemperatuur: Hoewel de lucht koeler wordt, blijft de bodem meestal nog warm van de zomerhitte. Dit betekent dat planten tijdens het najaar genoeg tijd hebben om wortels te ontwikkelen voordat de winter komt.
 • Minder Ongedierte: Ongedierte en ziekten zijn in de herfst meestal minder actief dan in de zomer, waardoor je planten een betere kans hebben om te gedijen zonder schade.
 • Meer Regenval: In de herfst is er vaak meer neerslag, wat betekent dat je minder water hoeft te geven aan je nieuwe aanplantingen. Dit bespaart niet alleen water, maar ook tijd en moeite.
 • Prachtige Kleuren: Veel planten en bomen vertonen hun meest levendige kleuren in de herfst. Door in het najaar te planten, kun je volgend jaar genieten van een adembenemende herfstshow in je tuin.
 • Een Voorsprong op het Voorjaar: Als je in de herfst plant, geef je je planten een voorsprong op het voorjaar. Ze hebben al tijd gehad om zich te vestigen en zullen in het voorjaar sterker en gezonder zijn.

Vijf Planten om Niet te Vergeten Tijdens het Vergeten Plantseizoen

 1. Siergrassen: Plant siergrassen zoals zegge of lampenpoetsersgras voor textuur en beweging in je tuin. Ze kunnen prachtige accenten toevoegen aan je landschap.
 2. Vaste planten: Bloeiende vaste planten zoals asters, chrysanten en herfstanemonen brengen kleur in je tuin tot ver in de herfst.
 3. Bollen: Denk aan tulpen, narcissen en krokussen. Plant ze nu en word in het voorjaar beloond met een prachtige bloemenzee.
 4. Struiken: Struiken zoals hortensia's en vlinderstruiken kunnen in het najaar worden geplant om volgend jaar een volwassen uitstraling te hebben.
 5. Bomen: Het najaar is perfect om bomen te planten, vooral loofbomen zoals esdoorns en eiken. Ze zullen in de herfst schitterend blad laten zien en in het voorjaar nieuwe groei vertonen.

Voordelen van de najaarsplant

 • Sterkere Wortels: In het najaar is de bodem nog warm van de zomerse hitte, wat gunstig is voor de ontwikkeling van sterke wortels bij de geplante planten. Deze goede wortelgroei legt een stevig fundament voor de groei en gezondheid van de planten in het komende seizoen.
 • Minder Watergeven: Tijdens de herfst is er vaak meer neerslag, wat betekent dat je minder water hoeft te geven aan de najaarsplanten. Dit bespaart niet alleen water, maar vermindert ook de kans op overmatige vochtigheid, wat schimmel- en rotproblemen kan voorkomen.
 • Vroege Bloei: Sommige najaarsplanten, zoals bollen en knollen, kunnen in het voorjaar al vroeg bloeien, lang voordat de planten die in het voorjaar worden geplant, tot bloei komen. Hierdoor kun je eerder genieten van kleur en schoonheid in je tuin én verbeter je de biodiversiteit. 

Najaarsplanten kopen bij Tuincentrum Tuin! 

In plaats van het najaar te vergeten, laten we het omarmen als een geweldige tijd om te planten en onze tuinen te vernieuwen. Met de juiste planten en zorgvuldige planning kun je een prachtige en gezonde buitenruimte creëren die je het hele jaar door kunt genieten. Dus kom langs bij Tuincentrum Tuin in De Westereen en ontdek de mogelijkheden voor jouw najaarstuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Een overvloed aan olijfbomen bij Tuincentrum Tuin!

Stel je een zonovergoten tuin of terras voor, omgeven door prachtige, sfeervolle mediterrane olijfbomen, terwijl je geniet van een verfrissend glas limonade. Bij Tuincentrum Tuin!, dé plek voor allerlei soorten tuinplanten, maken we deze droom werkelijkheid met ons uitgebreide assortiment olijfbomen. Van prachtige olijfbomen op stam tot compacte struiken, we hebbe...

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in De Westereen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...