IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Goed nieuws! Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, is het doorgaans echt afgelopen met de kans op nachtvorst en kun je met een gerust hart je kuipplanten, potplanten en kwetsbare zaailingen buiten zetten. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je graag tips om je gekoesterde planten optimaal het nieuwe tuinseizoen in te laten gaan en om je binnen voorgezaaide bloemen, groenten en kruiden de best mogelijke start te geven. Het is letterlijk tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

Maak je kuip- en potplanten terras- en balkonklaar

Vroeger werden kuipplanten in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Dat waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citroen- en sinaasappelboompjes en exotische palmen. Tegenwoordig bedoelen we met 'kuipplanten' vooral mediterrane struiken en klimplanten, zoals oleander, olijf, laurier, bougainville, Mandevilla en mannentrouw (Plumbago). Dit zijn mooie, maar vorstgevoelige soorten die je in de schuur, garage, kas of in een onverwarmde kamer moet laten overwinteren, net zoals bijvoorbeeld de potgeranium (Pelargonium) en fuchsia. Daarom plant je ze in een 'kuip', grote bak of pot in plaats van in de volle grond, want dan kun je ze (relatief) makkelijk verplaatsen.

Check toch het nieuwsbericht

Na IJsheiligen zou er geen sprake meer moeten zijn van nachtvorst, maar houd de weersverwachting goed in de gaten. Kleine en jonge planten kun je bij nachtvorst het best ’s nachts weer binnen zetten. Grote, volwassen kuipplanten als de oleander en laurier kunnen best een beetje nachtvorst hebben. Het belangrijkst is dat het temperatuurverschil tussen de overwinterplek en de buitenplek van je kuip- en potplanten niet te groot is. Dat betekent dat je ze moet laten 'afharden'. Trek hier een week of twee voor uit.

IJsheiligen

Stappenplan voor je kuip- en potplanten

 1. Haal je planten op een zachte, aangename lentedag uit de winterstalling. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
   
 2. Knip slappe stengels af en verwijder verdord of ziek blad.
   
 3. Verwijder zo veel mogelijk van de oude grond en vervang deze door een nieuwe laag potgrond, vermengd met langwerkende meststoffen.
   
 4. Staat de plant al een paar jaar in dezelfde kuip of pot? Zet de plant dan in een iets grotere pot, gevuld met verse potgrond en langwerkende meststoffen. Voor een goede drainage/afwatering kies je een pot of kuip met gaten in de bodem en leg je onderin een laag potscherven en/of hydrokorrels.
   
 5. Zet de potten en kuipen weer even in de garage, schuur of kas als de temperatuur 's nachts onder de vijf graden Celsius komt.
   
 6. Geef de planten regelmatig water en speciale, vloeibare voeding, zeker tijdens hun groei- en bloeiperiode.

Zaailingen naar buiten

Heb je de vensterbank vol staan met voorgezaaide zomerbloeiers, zoals Afrikaantjes, goudsbloemen, kattensnor (Cleome) en siertabak (Nicotiana), kruiden zoals peterselie, basilicum en tijm of warmte-minnende groenten zoals tomaat en paprika? Om deze te laten wennen aan het frisse buitenleven moet je ze – net als de kuip- en potplanten die je binnen hebt laten overwinteren – ‘afharden’: laat ze elke dag wat langer buiten staan, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Na IJsheiligen (vanaf 15 mei) kunnen ze buiten blijven, ook ’s nachts. Zet ze in een grotere pot of plant ze in de volle grond.

IJsheiligen

Kom buitenplanten shoppen!

Mocht je nog geen kuip- of potplanten hebben, dan is nu het moment ze bij ons tuincentrum in De Westereen te kopen. Er is volop keuze en je fleurt je terras en balkon er in een handomdraai mee op. Ze zijn ook heel leuk als fleurig cadeau voor Moederdag! En je kunt nu ook heel veel eenjarige bloemen, kruiden en groenten ter plekke in de volle grond zaaien. Kijk dus meteen even bij ons sortiment zaden en zadenmengsels, waaronder die voor bij- en vlindervriendelijke bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Snelle groeiers: top 5 klimplanten om je tuin direct te vergroenen

Wie droomt er niet van een tuin die aanvoelt als een warme, groene jas? Met snelgroeiende klimplanten kun je deze wens uit laten komen! Deze wonderen van de natuur kunnen in één seizoen kale muren, saaie schuttingen en lege pergola’s omtoveren tot prachtige, weelderige kunstwerken. Of je nu een beginnend groentje of een doorgewinterde groenliefhebber bent, onze snelle klimmers bieden een oplossing voor het creëren van e...

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...