Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 15 april 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 15 april 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 15 april 2023 (herhaling zondag 16 april) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Amelanchier ‘Saskatoon Berry’

Amelanchier ‘Saskatoon Berry’ is een veelzijdige tuinplant die bekend staat om zijn aantrekkelijke uiterlijk en smakelijke vruchten. Het behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae) en is inheems in Noord-Amerika, waar het voorkomt in de noordelijke Verenigde Staten en delen van Canada.

De plant heeft een opvallend uiterlijk met zijn ovale bladeren die in het voorjaar uitlopen met een bronsrode tint en in de herfst prachtig verkleuren naar geel, oranje en rood. In het voorjaar produceert de plant ook aantrekkelijke witte bloemen die later in het seizoen plaatsmaken voor de vruchten.

De vruchten van de Amelanchier ‘Saskatoon Berry’ lijken op kleine blauwe bessen en hebben een zoete, nootachtige smaak. Ze zijn rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten en worden vaak gebruikt in jam, gebak en andere desserts.

De plant groeit het best in goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor zon tot halfschaduw. Hij kan tot ongeveer 3-4 meter hoog worden en is relatief winterhard. Het is een makkelijke plant om te kweken en te onderhouden en vereist weinig snoeiwerk.

Al met al is Amelanchier ‘Saskatoon Berry’ een mooie en nuttige toevoeging aan elke tuin, vanwege zijn decoratieve waarde en smakelijke vruchten. Ook zo’n vitaminebommetje in de tuin? U vindt de Saskatoon op de buitenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Glandora ‘Heavenly Blue’

Glandora ‘Heavenly Blue’ is een populaire tuinplant die bekend staat om zijn prachtige blauwe bloemen. Het is een cultivar van de Trompetbloem (Campsis radicans) en behoort tot de trompetbloemfamilie (Bignoniaceae).

De plant heeft donkergroene bladeren en produceert in de zomer grote trompetvormige bloemen die een opvallende blauwe kleur hebben. De bloemen worden gevolgd door lange, smalle peulen met zaden die aan de plant blijven hangen nadat de bloei voorbij is.

Glandora ‘Heavenly Blue’ is een klimplant en kan gemakkelijk worden getraind om tegen een muur, hek of pergola te groeien. Hij gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. De plant kan tot ongeveer 6 meter hoog worden en is relatief winterhard.

Een belangrijk aandachtspunt bij het kweken van Glandora ‘Heavenly Blue’ is dat de plant soms agressief kan groeien en andere planten in de tuin kan overwoekeren. Het is daarom belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om hem binnen de gewenste grenzen te houden.

Laat uw tuin opvallen met de hemelsblauwe bloemen van de Glandora. U vindt deze tuinplant op de buitenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Ribes uva-crispa Hinnonmäki Röd aan rek

In deze aflevering zag u nog een vitaminerijke plant voor in de tuin! De Hinnonmäki Röd is een cultivar van de rode bes (Ribes rubrum) en is afkomstig uit Finland. Het is een populaire en veel geteelde variëteit vanwege de hoge opbrengst, goede smaak en ziekteresistentie.

De struik kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft een opgaande groeiwijze. De bladeren zijn groen en hebben een lichtgekartelde rand. In het voorjaar produceert de struik kleine groene bloemen die later in het seizoen plaatsmaken voor de vruchten. Jammie!

De Hinnonmäki Röd bes heeft middelgrote, ronde bessen met een opvallende rode kleur. De bessen hebben een zoete en aromatische smaak en zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten. Ze kunnen vers worden gegeten, maar worden ook vaak gebruikt in jams, sappen en gebak.

Een van de belangrijkste voordelen van Hinnonmäki Röd is de ziekteresistentie. De struik is resistent tegen de meeldauwziekte en de bladvalziekte, waardoor hij gemakkelijk te kweken is zonder veel pesticiden of chemicaliën te gebruiken.

Hinnonmäki Röd gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. De plant is zelfbestuivend, dus u hoeft er verder weinig naar om te kijken.

De Hinnonmäki Röd is een geweldige keuze voor wie op zoek is naar een gemakkelijk te kweken rode bes met een goede opbrengst en smaakvolle vruchten. Deze bes is te vinden op de tuinplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Philodendron ‘Atom’

Philodendron 'Atom' is een kleine kamerplant die bekend staat om zijn unieke, opvallende bladeren. Het is een hybride van Philodendron bipinnatifidum en is afkomstig uit Zuid-Amerika.

De plant heeft een compacte groeivorm en kan tot ongeveer 30 cm hoog worden. De bladeren zijn hartvormig en hebben een diep ingesneden bladstructuur met scherpe, spitse uiteinden. De bladeren zijn donkergroen van kleur en hebben een glanzend oppervlak.

Naast dat deze plant er supermooi uitziet met zijn opvallende bladeren, is de Philodendron 'Atom' gemakkelijk te verzorgen en gedijt hij goed in licht tot halfschaduw en in goed doorlatende potgrond. De plant heeft niet veel water nodig en kan het beste worden bewaterd wanneer de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven, goed om te weten als u dit weleens vergeet.

Philodendron 'Atom' is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een kleine, opvallende kamerplant met een unieke bladstructuur. De plant voegt een tropische sfeer toe aan elke ruimte en is een geweldige aanvulling op een plantencollectie. U koopt deze fijne kamerplant natuurlijk in ons tuincentrum in De Westereen. Tot snel!

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Op zondag 28 en maandag 29 mei is het pinksterweekend. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Het is het moment om de tuin om te toveren tot een weeldige bloemenzee. Hoe? We vertellen het je graag!

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Vier Hemelvaartsdag met hemelsblauwe bloemen

Bijna weer Hemelvaartsdag! De meeste mensen zijn lekker vrij, maar de medewerkers van ons tuincentrum staan voor je klaar. Fleur je tuin, balkon of (dak)terras op donderdag 18 mei eens op met hemelsblauwe bloemen. We hebben een mooie top 10 voor je samengesteld.

Lees meer...