Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 11 februari 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 11 februari 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 11 februari 2023 (herhaling zondag 12 februari) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Schismatoglottis scortechinii

De Schismatoglottis is afkomstig uit Zuidoost-Azië, met name uit de Filipijnen en Indonesië. Het is een oorspronkelijke bewoner van de regenwouden in deze regio en groeit daar in het wild op schaduwrijke plekken onder hoge bomen. Deze plant is dus gewend aan een vochtige en beschaduwde omgeving, wat de reden is waarom het zo gemakkelijk te verzorgen is als kamerplant.

De Schismatoglottis is een opvallende kamerplant met een uniek uiterlijk. Deze plant heeft groene bladeren met grijze strepen, waardoor het een opvallende verschijning is in elke kamer.

Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar tegelijkertijd is het belangrijk om te voorkomen dat de grond te nat is, aangezien deze plant gevoelig is voor rot. Bovendien heeft de Schismatoglottis veel licht nodig, dus plaats de plant op een heldere plek zonder direct zonlicht. Een keer per maand een beetje plantenvoeding aan het water toevoegen, is voldoende om de Schismatoglottis gezond en sterk te houden.

Als u op zoek bent naar een opvallende en eenvoudig te onderhouden kamerplant, dan is de Schismatoglottis een uitstekende keuze. Dankzij het unieke uiterlijk en de gemakkelijke verzorging, is deze plant perfect voor beginnende kamerplanten liefhebbers en voor degenen die op zoek zijn naar een plant die niet veel aandacht nodig heeft. U vindt deze opvallende verschijning op de binnenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Cryptomeria japonica

De Cryptomeria japonica, ook bekend als de Japanse cipres, is een groenblijvende conifeer die oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. Het is een imposante en opvallende boom met een smalle, sierlijke vorm en een glanzende, diepgroene bladkleur.

De Cryptomeria japonica groeit snel en kan in de natuur een hoogte van meer dan 60 meter bereiken! Maar vrees niet, in Nederlandse tuinen zal deze cipres maximaal een hoogte van 5 meter bereiken (en daar doet ‘ie dan ruim 10 jaar over). De stam is meestal recht en heeft een gladde, grijze schors die met de tijd aan donkerder wordt. De bladeren zijn zacht, naaldachtig en gegroepeerd in bossen aan de takken. De boom bloeit met kleine, geurende kegeltjes die in de lente verschijnen en uiteindelijk uitgroeien tot de bekende cederhouten knoppen.

De Japanse cipres is een veelgebruikte boom in de Japanse tuinarchitectuur en wordt vaak gebruikt als achtergrond voor moderne tuinen, bamboebossen en andere bijzondere tuinen. In de natuur komt de Cryptomeria japonica voor in de bergen en langs de kust van Japan. Het is een boom die bestand is tegen zware sneeuwval en regen en heeft daardoor een reputatie als een hardhoutboom. De Cryptomeria kan temperaturen verdragen tot wel 20 graden onder nul!

Leuk om te weten: De Cryptomeria wordt vaak aangezien voor een Bonsai. Deze Japanse cipres is goed te snoeien in tal van wenselijke vormen en kan uw tuin dus een uniek uiterlijk geven.

U vindt de Cryptomeria Japonica op de buitenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen. Maar de Japanse cipres is geen veelvoorkomende conifeer, de beschikbaarheid is daarom beperkt.

Aloë humilis

De Aloë Humilis is een soort uit de Aloë-familie en is een van de meest populaire soorten Aloë voor zowel binnen- als buitengebruik. De Aloë humilis is afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie en heeft, in tegenstelling tot de Aloë Vera, helaas geen verzorgende eigenschappen. Wat de Aloë Humilis wel heeft, of krijgt na verloop van tijd, is prachtig koraalrode bloemen.

De Humilis is een laag groeiende plant die groeit tot ongeveer 30 centimeter hoog en breed en heeft dikke, groene bladeren die gerimpeld zijn aan de randen. De bladeren bevatten een heldere, geleiachtige substantie. Het is een hardnekkige plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed gedijt in warme, droge klimaten. Het is echter ook geschikt voor koelere klimaten en kan binnenshuis worden gehouden.

Als u op zoek bent naar een plant die niet veel onderhoud nodig heeft maar toch een bijzondere uitstraling heeft, dan is de Aloë Humilis een uitstekende keuze. U vindt de Aloë Humilis op onze kamerplantenafdeling in De Westereen.

Leuk om te weten: de naam Aloë komt van het woord ‘Alloeh’ wat slaat op de gelachtige vloeistof die te vinden is in de bladeren van Aloë variëteiten.

Campanula

In deze aflevering van de Grote Tuinverbouwing heeft u twee soorten Campanula voorbij zien komen. De Campanula isophylla en de Campanula portenslagiana.

‘Campanula’ is het latijnse woord voor klokje. Maar de Campanula isophylla wordt ook wel Ster van Bethlehem genoemd. Oorspronkelijk stamt ze uit Noord-Italië, waar ze op bepaalde plaatsen (meestal op het zuiden, want daar schijnt de meeste zon!) een natuurlijk hangend tapijt vormt over rotsformaties. Campanula isophylla is de oorspronkelijke kamerplant en kenmerkt zich door goede houdbaarheid en meerdere bloeimomenten per jaar.

Campanula portenslagiana, ook wel de Porto genoemd, is zeer geschikt voor in de tuin of op het balkon. Het is een sterke vaste plant die jaarlijks een mooie bol paarse of witte bloemen zal geven. De Porto is een soort dat heel gelijkmatig en vol bloeit. U heeft daarmee dus altijd een paarse bloemenzee in huis of in de tuin. Geef de campanula het liefst van onderaf water, zodat de plant kan opzuigen hoeveel water hij heeft nodig heeft. Op deze manier blijft het blad mooi fris en gaan de knolletjes waar de plant uit groeit niet rotten.

Interessant weetje: In de loop der jaren heeft kwekerij Ten Have Plant de Campanula veredeld tot een exclusieve potplant, die past in het hogere marktsegment. Alle soorten zijn beschermd door kwekersrecht en mogen uitsluitend door Ten Have Plant worden geteeld. Desondanks vindt u de Campanula gewoon in ons tuincentrum in De Westereen.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je tuin veilig voor kinderen: tips & tricks

Ongeacht de leeftijd van je kinderen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ongelukken te voorkomen en een veilige buiten omgeving te creëren. In dit blogartikel geven we je praktische tips en tricks om je tuin kindvriendelijk te maken!

Lees meer...
Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
De perfecte kleurcombinaties voor je border: tips & inspiratie

Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste kleuren en waar moet je op letten bij het aanplanten van je plantenborder?

Lees meer...
Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...