In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.
Welke planten heeft Ivo gebruikt?
Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 28 januari 2023 (herhaling zondag 29 januari) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.
Amelanchier lamarckii
De Amelanchier lamarckii is een bladverliezende heester en groeit vanuit een struikboom tot een kleine boom of meerstam. Deze heester bloeit in april en mei en laat dan grote openstaande bloemtrossen zien in een witte kleur. Na de bloeiperiode komen er zwarte besjes aan de takken te hangen, welke zeer smaakvol zijn voor vogels. In het najaar kleuren de bladeren oranjerood, waarna de struik de bladeren van onder naar boven verliest en uiteindelijk kaal de winter in gaat.
De Amelanchier is afkomstig uit Europa en Noord-Amerika en kan een hoogte van ongeveer 4-6 meter bereiken. Door middel van snoeien is de Amelanchier ook korter te houden. De veelzijdigheid, en kleurvariatie van het blad maken de Amelanchier lamarckii een geschikte sierplant voor uw tuin. U kunt deze heester toepassen als haag, solitair of in een groep.
De Amelanchier lamarckii is te vinden op de tuinafdeling van ons tuincentrum in De Westereen. Heeft u advies nodig over het aanplanten en verzorgen van de Amelanchier? Onze groenexperts helpen u graag!
Ilex spiraalvorm
De Ilex Crenata in spiraalvorm kent u wellicht beter als de Europese hulst. Deze soort heeft een unieke spiraalvormige groei waarbij de takken en bladeren in een ronde beweging omhoog groeien. De bladeren zijn donkergroen en glanzend en geven de Ilex een hoge sierwaarde. De Ilex in spiraalvorm is een winterharde heester die graag op een zonnige of half schaduwrijke plek staat.
Een Ilex is geen moeilijke tuinplant om te verzorgen. Wel stelt de Ilex een paar belangrijke eisen waar wij u graag op wijzen. Zo is het belangrijk de Ilex een jarenlange vaste standplaats te geven. Geef de Ilex tweemaal per week voldoende water en kies voor een humusrijke grond wanneer u de Ilex niet op pot plaatst. U kunt de Ilex prima snoeien tot haag, bol, blok of piramidevorm. Tweemaal per jaar lenen de weersomstandigheden zich ervoor om de Ilex te snoeien. U doet dit eind mei of begin september. Het regelmatig snoeien van de Ilex zal ook bijdragen aan een volle groei van de bestaande takken en nieuwe scheuten.
Leuk om te weten: de Ilex kan ook prima gesnoeid worden in een fantasievorm, denk bijvoorbeeld aan een dolfijn, persoon of een meer organische vorm.
De Ilex in spiraalvorm is te vinden op de tuinafdeling van ons tuincentrum in De Westereen. Laat u adviseren over de juiste verzorging van deze heester. Ook voor geschikte tuingereedschap om uw Ilex te onderhouden bent u bij ons tuincentrum in De Westereen aan het juiste adres.
Ficus carica op stam
Ficus carica op stam is een zelf bestuivende vijgenplant. De variant Brown Turkey laat u in de zomer genieten van deze exotische lekkernij uit eigen tuin.
Een vijgenstruik is zeer decoratief door zijn grote gelobde bladeren. Vijgen verlangen een beschut, warm plekje in de tuin, ze doen het goed op alle grondsoorten, mits ze niet te nat staan. Vijgen zijn schijnvruchten; de pitjes zijn het eigenlijke fruit, het vruchtvlees eromheen biedt bescherming. De vruchten cyclus van de vijg is erg bijzonder. Er kunnen in dezelfde bladoksel vruchten zitten van dit jaar, maar ook vruchten van vorig jaar. De vruchten van het voorgaande jaar zijn rijp in het tweede jaar.
Let op: De ficus kan meerdere malen per jaar vruchten geven. Enkel de vruchten welke uitgroeien in de zomer zijn eetbaar.
Snoeien is erg makkelijk want er kan bijna niets fout gaan. U kunt de plant knippen zoals u hem hebben wilt. Vijgen zijn harde groeiers, maar zijn makkelijk te snoeien. Beste tijd is februari/maart, maar niet tijdens vorst. De meeste en mooiste vruchten groeien op kort hout, knip dus niet alle korte takjes af.
Goed om te weten over de vijg: verse vijgen zijn maar beperkt houdbaar. Bewaar ze in ieder geval in de koelkast. Zodra u bruine vlekjes ziet op de vijgen betekent dit dat de vijgen niet meer lekker zijn. U kunt de vijgen afwassen met water en zo opeten of ervoor kiezen de vijgen te schillen. Vijgen zijn voedzaam, gezond, slank en enorm veelzijdig in hun toepassing. De vijg helpt tegen bloedarmoede, zit vol aan calcium, vitamine C en ijzer en heeft een cholesterolverlagende werking. Een klein gezondheidsbommetje dus!
Rhipsalis cassutha
De Rhipsalis cassutha is een succulent of vetplant die we veel terugzien als hangplant. De Rhipsalis wordt ook wel de koraalcactus genoemd en komt oorspronkelijk uit Afrika, en zuid en midden Amerika.
De Rhipsalis is een succulent en verbruikt niet heel veel water. De Rhipsalis groeit van oorsprong, in tegenstelling tot vele andere vetplanten, niet in de woestijn, maar als epifyt in tropische gebieden. Hierdoor heeft de plant wel iets vaker water nodig dan zijn soortgenoten.
Zorg ervoor dat de grond opdroogt, voordat u de plant opnieuw water geeft. Geef liever kleinere beetjes water, dan in een keer te veel water. De plant staat namelijk liever niet langere tijd in de natte grond. Aan de ander kant zullen de stengels, bij een tekort aan water, inkrimpen en verrimpelen. Als je de plant vervolgens weer water geeft, dan zal de stengel zich meestal weer volzuigen en herstellen. Het is dus belangrijk goed te luisteren en te kijken naar de hints die de plant geeft!
Leuk weetje: De Rhipsalis kan dus, in tegenstelling tot andere succulenten, groeien in vochtige gebieden. Dit komt omdat de Rhipsalis beschikt over een uniek mechanisme dat het water vast kan houden. De Rhipsalis is dus eigenlijk een soort spons!
Monstera deliciosa of de Gatenplant
Ooit is de Monstera deliciosa in Guatemala voor het eerst in het wild ontdekt. Nu zien we deze Gatenplant als favoriet terugkomen in de Nederlandse huiskamers. De bijnaam ‘Gatenplant’ dankt de Monstera aan haar buitengewoon opvallende bladeren. Daarnaast heeft de Monstera een groot aanpassingsvermogen en een sterk luchtzuiverend karakter. Dit maakt de Gatenplant de ideale kamerplant!
Met de grote bladeren neemt de Monstera schadelijke stoffen uit de lucht op en geeft er zuurstof en waterdamp voor terug! De Monstera is dan ook een bekend lid van de Air So Pure collectie. Als de Gatenplant groeit, ontstaan er luchtwortels aan de stengel, die sierlijk uitgroeien. Een lichte standplaats, niet in de volle zon en een temperatuur van 15-25 graden stemt haar het meest gelukkig.
Deze groene topper, de Monstera, is net als andere grote groene kamerplanten te vinden op onze kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen. Uiteraard vindt u hier ook meer planten uit de Air So Pure collectie.
Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons
Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.