Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 10 december 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 10 december 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 10 december 2022 (herhaling zondag 11 december) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Poinsettia Robyn

Als er een plant is die ons een kerstgevoel geeft is het de Poinsettia wel. De Poinsettia, ook wel bekend als de Kerstster, is een prachtige kamer- en tuinplant die gekleurde bloemen geeft. Poinsettia’s in huis houden van een zonnige, warme standplaats. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 22 graden.

In Nederland is direct zonlicht in de winter geen probleem. Ze houden alleen niet van natte voeten, dompel ze daarom eens per week onder in water maar vergeet niet het overtollige water na 15 minuten weg te laten lopen. Zorg dat de Poinsettia niet aan toch wordt blootgesteld. Een Poinsettia is een prachtige verschijning, maar wel kwetsbaar.

De schutbladeren van Poinsettia's kunnen worden gebruikt als prachtige snijbloemen in boeketten of bloemstukken. Zo kunt u bijvoorbeeld een prachtig kerststuk voor op tafel maken met verschillende kleuren Poinsettia’s. Zowel de snijbloemen als de Poinsettia zelf zijn ook nog eens zeer lang houdbaar.

De Poinsettia Robyn Red, Robyn Pink, Robyn White en Robyn Marble zijn uiteraard te vinden op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Pinus Pinea of Mini Kerstboom

De Pinus Pinea Silver Crest kent u wellicht beter als de mini kerstboom. De Pinus is een pot gekweekte miniboom met een prachtig blauwe gloed die zijn naalden niet laat vallen. Een Pinus Pinea is daarom een geweldige keuze als plant voor in de woon- of slaapkamer. Zijn de kerstdagen voorbij, maar wilt u nog geen afscheid nemen van uw Pinus? Dan kunt u deze in de tuin planten. De Pinus groeit in een volwassen stadium namelijk uit tot een prachtige parasol-den.

De Pinus Pinea is, net als andere kerstplanten zoals de Poinsettia en Schlumbergera, te vinden op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Leuk om te weten! De naalden van de Pinus Pinea maken een heerlijke winterse kop thee. Laat de naalden zo’n twee weken drogen, kook ze in een pannetje water, even zeven en genieten maar.

Viburnum Tinus

De Viburnum, ook wel bekend als de sneeuwbal, is een populaire plant in de winter. De variëteit Viburnum Tinus is een wintergroene heester met een lange bloei. Deze tuinplant geeft van oktober tot april prachtige bloemen. De roze knoppen komen na verloop van tijd uit als witte bloemen. Ook de donkere bloemknoppen geven veel sierwaarde. Het blad is mooi donkergroen en glanzend en na de bloei ontstaan donkerblauwe bessen.

De Viburnum Tinus groeit langzaam en blijft gedurende de groei compact. Deze wintergroene heester kunt u daarom goed toepassen als haag, kleine boom of op zichzelf. U geniet niet alleen van de prachtige kleuren, maar ook van een heerlijk aroma wanneer de Viburnum Tinus gaan bloeien. De Viburnum geeft de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw, dan geeft hij de meeste bloemen. Maar ook op een plek met meer schaduw zal de Viburnum het goed doen. De bloei kan dan wat minder uitbundig zijn.

De Viburnum Tinus vindt u terug op de tuinafdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Phlebodium Blue Star

De Phlebodium Blue Star is een plant uit de welbekende Air So Pure Collectie. Dit houdt in dat de Phlebodium een luchtzuiverend karakter heeft. Deze kamerplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar is ook teruggevonden in de moerassen van Florida. Daar sprak met over het zilveren blad van de Phlebodium wat in de nacht het licht van de maan en de sterren weerkaatst.

De Phlebodium, of blauwvaren, is een zogenaamde epifyt. Dit zijn planten die op de stammen van bomen groeien zonder hieraan voedingsstoffen te onttrekken. De Phlebodium Blue Star doet haar naam eer aan. Het is een echte 'Star’ met haar mooie grijsblauwe golvende bladeren die op veren lijken. Dankzij de fraaie bladeren straalt ze luxe en rust uit, hierdoor past ze perfect in de sfeer van Kerst en de winter.

Zet de blauwvaren het liefst in de halfschaduw en vermijd direct zonlicht. De Phlebodium vraagt eens per week wat water en staat graag in een licht vochtige grond. U vindt de Phlebodium Blue Star op onze kamerplanten afdeling in De Westereen.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je tuin veilig voor kinderen: tips & tricks

Ongeacht de leeftijd van je kinderen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ongelukken te voorkomen en een veilige buiten omgeving te creëren. In dit blogartikel geven we je praktische tips en tricks om je tuin kindvriendelijk te maken!

Lees meer...
Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
De perfecte kleurcombinaties voor je border: tips & inspiratie

Een goed ontworpen border kan je tuin omtoveren tot een kleurrijk en levendig paradijs waar je de hele zomer van kunt genieten. Maar hoe kies je de juiste kleuren en waar moet je op letten bij het aanplanten van je plantenborder?

Lees meer...
Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...