Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 19 november 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 19 november 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 19 november 2022 (herhaling zondag 20 november) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze tuintoppers uit.

Schlumbergera of lidcactus

De Schlumbergera, of lidcactus, komt van nature niet voor in een hete woestijn, zoals andere cactussen dat wel doen. De Schlumbergera is afkomstig uit het Atlantisch bergregenwoud. Daar groeien ze in een relatief klein gebied in de bergachtige Braziliaanse kustregio. Ze komen vooral voor rondom Sao Paulo en Rio de Janeiro, op hoogtes tussen de 100 en 1500 meter boven zeeniveau.

De Schlumbergera is in de eerste plaats al heel bijzonder, omdat het een cactus is die bloeit. De cactus heeft een bijzondere bloeiperiode, namelijk rond de kerst. Daar komt de bijnaam ‘bloeiende kerstcactus’ vandaan. De Schlumbergera geeft je na de bloeiperiode nog steeds heel veel plezier. Want zonder de bloemen is de lidcactus ook een hele fraaie groene kamerplant.

De lidcactus houdt van veel licht, maar niet van de felle zon. En de lidcactus staat graag op een plek die niet warmer is dan 15 graden, zo kunt u hem gerust buiten zetten na de bloeiperiode om uw terrastafel op te vrolijken!

Deze bloeiende kerstcactus is natuurlijk te vinden op de plantenafdeling van ons tuincentrum in De Westereen. Hier vindt u naast de Schlumbergera ook andere cactussen en kerstplanten.

Mahonia ‘Soft Caress’

De Mahonia is een heester die zijn oorsprong vind in Japan. Maar de Soft Caress is geselecteerd in Amerika. Het meest unieke aan deze plant is dat het de allereerste Mahonia is die geen stekels heeft. Mede door deze eigenschap heeft de plant in 2013 tijdens de Chelsea Flower Show de prijs voor Beste Plant gewonnen. Een echte winnaar!

De Soft Caress heeft smalle, bamboe-achtige bladeren die zacht aanvoelen en veervormig zijn. Het gehele jaar is de plant groen, ook 's winters. Vanaf augustus verschijnen boven het bladerdek gele, zoetgeurende bloemaren die recht omhoog staan. Na de bloei vormen de bloemen blauwe bessen richting de winter. Deze plant verdient een plek op het terras of balkon in een pot met voldoende verzorging in de vorm van mest en water. Maar kan ook mooi onderdeel uitmaken van een groter geheel in border of tuin waar hij minder aandacht nodig heeft. Soft Caress kan overleven tot -12 en is dus niet volledig winterhard. Daarom is tijdens uitzonderlijk koude winters enige bescherming nodig.

De Mahonia ‘Soft Caress’ is net als andere winterharde en matig winterharde planten te vinden op onze buitenafdeling. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen en ontdek de Mahonia en meer planten die uw tuin deze winter mooi groen houden!

Buiten varen

Wist u dat varens van vocht en schaduw houden? Vaak zien we een varen binnen, in de hoek van de huiskamer of aan het begin van een gang. Maar deze voorliefde voor vocht en schaduw maakt de varen een zeer geschikte plant voor smalle en omsloten (stads)tuinen. In iedere tuin is wel een plekje te vinden dat te donker is voor bloeiende planten. Zet daar een buiten varen neer! Waar varens het fijn hebben, groeien ze uit tot goede bodembedekkers. 

Er zijn veel varensoorten geschikt voor het buitenleven. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse regenboogvaren, de struisvaren of de tongvaren. Allemaal varensoorten welke we graag een plekje in huis geven zonder te weten dat deze in de tuin ook een enorme toevoeging kunnen zijn!

Wanneer u ervoor kiest om varens te gebruiken als borderplanten, kunt u erover nadenken de varens te combineren met andere planten. De combinatie van een varen met andere schaduwminnende planten is een goed idee. De sierlijke veervormige bladeren van de varen, in combinatie met de structuur van andere borderplanten kan een groene oase in uw tuin creëren. 

In totaal zijn er wel duizenden varensoorten! Deze vindt u natuurlijk niet allemaal in ons tuincentrum, maar wel een goed aantal hiervan. En tussen deze varens vindt u ook prachtige soorten welke u als tuinplant kunt gebruiken. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen en vraag ons personeel naar buiten varens.

Intenz Mix in New York

Dit opvallende concept bestaat uit een combinatie van zes verschillende exotische planten. In de Intez Mix vindt u de Clusia, de Calathea Insignis en de Syngonium. Deze top mix van groene planten staan in glazen vaasjes welke voorzien zijn van LED licht. 

De manier waarop deze vaasjes zijn opgemaakt valt onder het fenomeen ‘hydrocultuur’. Dit is een manier van kweken en opzetten waarbij de wortels van een plant niet bijeen worden gehouden en overleven door een kluit grond, maar hun voeding en kracht uit licht en water halen. Hydrocultuur planten, of hydroponie planten, zijn planten die u misschien ooit wel eens gewoon in pot heeft gekocht. Planten als de begonia, anthurium, geranium en de drie groene planten op de foto zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor hydrocultuur.

U vindt de hydroponie Intenz Mix op onze plantenafdeling waar ook onze medewerkers voor u klaar staan om u meer te vertellen over de hydrocultuur trend. Breng een bezoek aan ons tuincentrum in De Westereen en ontdek meer planten trends.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Met de kids de tuin in: 3 creatieve tips!

De tuin is niet alleen een plek voor ontspanning; het is ook een fantastisch speelparadijs voor kinderen om te ravotten, leren en ontdekken. Hier zijn 3 leuke en inspirerende ideeën om quality time met je kinderen in de tuin door te brengen.

Lees meer...
Zomerstekken in 11 stappen

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef je balkon of terras een mediterrane sfeer

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
Een smaakvol buiten: zomerrecepten met groenten uit eigen tuin

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...