Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 12 november 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 12 november 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 12 november 2022 (herhaling zondag 13 november) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze tuintoppers uit.

Ficus Benjamina ‘Danielle’

De familie van de Ficus telt wel meer dan 1000 plantensoorten. Het is daarom niet toevallig dat u de Focus Benjamina misschien al eens eerder heeft gezien. Deze Ficus, ook wel de Treurvijg genoemd vanwege zijn hangende takken, is een van de bekendste kamerplanten!

De Ficus Benjamina ‘Danielle’ heeft net als andere Benjamina soorten honderden kleine gladde blaadjes. De ‘Danielle’ is misschien wel het kleine zusje in de Benjamina familie aangezien deze Ficus met haar donkergroene bladeren een compacte variant is. De Treurvijg staat graag op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Wij raden u aan de grond van de Ficus altijd vochtig te houden, geef dus gerust een beetje water bij.

Maar let op! Bij aanschaf in de winter raden we u aan de Ficus wel bij het raam te zetten. Door het lage aantal zonuren in de winter kan de Ficus zijn bladeren verliezen. Laat de Treurvijg dus zo veel mogelijk licht krijgen als mogelijk. In de zomer zet u de Ficus verder van het raam af om direct zonlicht te voorkomen.

De Ficus Benjamina ‘Danielle’ is, net als meer kamerplanten uit de Ficus familie, te vinden op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Gaultheria procumbens ‘Big Berry’

Een van onze favoriete winterplanten is de Gaultheria procumbens. De rode bessen doen ons denken aan de kerst en de donkergroene bladeren geven bij kneuzing een heerlijk aroma af. 

Wat de ‘Big Berry’ zo uniek maakt is dat, in tegenstelling tot andere procumbens, de rode bessen bovenop het blad groeien en niet onder het blad. De ‘Big Berry’ geeft, zoals de naam zegt, veel en grote rode bessen. Oorspronkelijk komt de Gaultheria uit Noord-Amerika waar deze groeit als bodembedekker in bossen. Zo zien we de ‘Big Berry’ ook vaak terug in Nederlandse tuinen. 

Voor dieren zijn de bessen van de ‘Big Berry’ niet aantrekkelijk om te eten, wat betekent dat u het hele bloeiseizoen plezier heeft van deze felrode kleur. Naast dat de Gaultheria een zeer sterke bodembedekker is, is deze plant ook geschikt als terrasaankleding. Zet de Gaultheria in een pot of mix de ‘Big Berry’ met andere winterse planten in een mand tot een schitterende planten coupe voor op de buitentafel.

U vindt de Gaultheria procumbens ‘Big Berry’ op de buitenafdeling van ons tuincentrum. Kom langs in De Westereen om deze en andere winter planten te shoppen.

No Water Flowers® Amaryllis ‘Industrial’ 

De Amaryllis van No Water Flowers® is misschien wel dé makkelijkste plant ooit. Deze Amaryllis bol wordt beschermd door een decoratieve waxlaag en is een zogenaamde droogbloeier. In de bol zit namelijk voldoende energie om de Amaryllis uit te laten groeien en bloeien. 

De No Water Flowers® Amaryllis ‘Industrial’ is een droogbloeier in decoratieve wax met marmer patroon op een stalen spiraal welke dient als standaard. Door het trendy uiterlijk is dit concept zelfs genomineerd voor een Glazen Tulp prijs van Royal Flora Holland. Het is een pronkstuk in iedere woonkamer en deze bol maakt het perfecte cadeau om te geven én om te krijgen! 

Een Amaryllis bol zet u op iedere gewenste plek in huis neer. Naast dat de bol op zichzelf al een eyecatcher is, kunt u na 3 tot 6 weken de bloei verwachten. En zeg nou zelf, de Amaryllis is een prachtige bloem om in huis te hebben. De bollen bloeien uit tot Amaryllissen in iedere denkbare kleur. Echter, de Amaryllis is een eenmalige bloeier. Is deze uitgebloeid, dan zult u hem weg moeten doen.

Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen en vind de gehele collectie van No Water Flowers® op onze planeten afdeling.

Nandina dom. ‘Firepower’

‘Firepower’ is de naam van deze vurige Nandina domestica. Deze naam is af te leiden aan de bladeren die rood kleuren bij kou. Deze tuinplant, ook wel de Hemelse Bamboe genoemd, koopt u vaak nog groen. In de winter zult u de bladeren roze en rood zien kleuren wat een prachtige kleur toevoegt aan uw tuin. 

De Nandina domestica ‘Fire Power’ heeft weinig verzorging nodig. In de zomer kunt u nieuwe scheuten inkorten om de plant compact te houden. Echter, ondanks de bijnaam Hemelse Bamboe woekert de Nandina niet en hoeft dus niet gesnoeid te worden. Deze wintergroene dwergheester houdt van zon en een vruchtbare bodem. Zet de Nandina in goed doorlatende grond en geniet van een winterharde kleurrijke plant. 

Wanneer u kiest voor de Nandina domestica ‘Fire Power’, kiest u een sierlijke tuinplant. De bladeren van de Nandina kleuren niet alleen maar zijn ook dubbel of drievoudig geveerd en lansvormig. Zo heeft u ook veel plezier van de Nandina buiten de winter om wanneer de bladeren minder roodgekleurd zijn.

Uiteraard vindt u de Nandina domestica ‘Fire Power’, net als andere winterharde tuinplanten, op onze buitenafdeling in De Westereen.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...