Vakantietip: vlinders tellen en lokken!

Vakantietip: vlinders tellen en lokken!

Het is een cadeautje van Moeder Natuur: elke keer dat een vlinder je blij verrast in de tuin. Help Moeder Natuur en de vrolijke fladderaars een handje (of vleugeltje) en lok vlinders naar je tuin met nectarrijke bloemen en planten. Vlinders zijn namelijk dol op nectarhoudende planten! Doe mee aan de jaarlijkse Tuinvlindertelling van 15 t/m 17 juli! Meld jezelf aan op de site van vlinderstichting.nl, waar je ook een handige herkenningskaart met de namen van de vlinders kunt downloaden. Is jouw tuin al vlindervriendelijk? Lees alles over hoe je meer vlinders naar jouw tuin lokt en tijdens de Tuinvlindertelling straks meer vlinders telt. 

Doe mee met de Tuinvlindertelling

Tel je mee met de Tuinvlindertelling? Meedoen is heel makkelijk: loop een kwartiertje door de tuin en tel hoeveel van welke soort vlinders je hebt gezien. Net als bij de vogeltelling geef je alleen het hoogste aantal dat je tegelijkertijd van één soort hebt gezien door. Voorbeeld: je ziet eerst drie dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later spot je twee dagpauwogen. Dan geef je door: drie dagpauwogen. Hopelijk spot je veel vlinders en kun je een mooie telling doorgeven.

Vorig jaar werd de mooie zwart-oranje-witte atalanta-vlinder het meest gezien. Welke vlinder wint er dit jaar? Overigens is het het hele jaar door mogelijk om te melden welke vlinders je hebt waargenomen. Dat kan via de site van de Vlinderstichting, maar bijvoorbeeld ook op waarneming.nl. Leuk om te doen samen met de kinderen. Zeker in de vakantie!

Tips om vlinders te spotten en te tellen

De meeste vlinders komen tevoorschijn als de zon schijnt. Kies een zonnige dag en ga op vlinderjacht (alleen kijken). Vlinders zijn vooral tussen 11.00 uur en 15.00 uur actief. Behalve als het heel heet is, bijvoorbeeld warmer dan 25 graden Celsius. Op hete dagen tref je meer vlinders in de vroege ochtend of na 17.00 uur. Bij harde wind zoeken ze de luwte op en zal je niet snel spotten. Houd het weerbericht dus in de gaten en laat het kijken en/of tellen maar beginnen. 

Juli en augustus zijn topmaanden voor vlinders

Wist je dat het per seizoen verschilt welke soorten vlinders je ziet vliegen?

 • Als het in maart langzaamaan wat warmer wordt, zie je soorten die als vlinder (en niet als eitje, rups of pop) hebben overwinterd, zoals de dagpauwoog, citroenvlinder, gehakkelde aurelia en kleine vos.
 • In juni is er sprake van een vlinderdip, omdat de meeste vlinders dan nog een eitje, rups of pop zijn.
 • Net als wij, zijn vlinders gek op lange, warme zomerdagen. Juli en augustus zijn een toptijd voor vlinders.
 • Op zonnige herfstdagen kun je de 'laatvliegers' zien fladderen. Als het boven de 15 graden Celsius is zijn onder andere koolwitjes, icarusblauwtjes en citroenvlinders nog actief.  

5 tips voor een vlindervriendelijke tuin

 1. Gebruik geen gif, chemicaliën of pesticiden voor het bestrijden van tuinplagen, zoals onkruid en slakken, of voor het verwijderen van groene aanslag van tegels en tuinmeubels. Hiermee jaag je namelijk ook vlinders uit je tuin, terwijl je die juist zo graag ziet!

 2. Maak je tuin zo groen mogelijk. Hoe meer verschillende planten en bloemen, hoe beter. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, kruiden en vaste planten.

 3. Zorg ook voor voldoende 'waardplanten', dit zijn planten waar rupsen van eten, zoals brem, hulst, klaver, klimop, koolzaad, koolsoorten, Oost-Indische kers, struisgras, moerasspirea en (jawel!) brandnetel.

 4. Creëer hoogteverschillen in de beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dit zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg vinden. Bovendien houden vlinders van beschutte plekken.

 5. Maak je tuin niet te netjes. Laat hier en daar bladeren of takjes liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar doe dit in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen plek hebben om tussen de plantenresten, takjes en bladeren te overwinteren. Sommige soorten, zoals de dagpauwoog en de atalanta, gebruiken brandnetels als waardplant, dus probeer die als het even kan ergens in een hoekje te laten staan.

Top 10 vlinderplanten

Deze planten en struiken zorgen voor vlindervoedsel van het prille voorjaar tot diep in de herfst:

 1. Winterheide 
 2. Sneeuwbal (Viburnum) 
 3. Judaspenning
 4. Lavendel 
 5. Vlinderstruik (Buddleja)
 6. IJzerhard (Verbena bonariensis)
 7. Koninginnenkruid (Eupatorium)
 8. Hemelsleutel (Sedum)
 9. Herfstaster 
 10. Klimop

In ons tuincentrum in De Westereen vind je naast voedsel- en waardplanten voor vlinders ook vlinderkastjes en insectenhotels. Kom langs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Een overvloed aan olijfbomen bij Tuincentrum Tuin!

Stel je een zonovergoten tuin of terras voor, omgeven door prachtige, sfeervolle mediterrane olijfbomen, terwijl je geniet van een verfrissend glas limonade. Bij Tuincentrum Tuin!, dé plek voor allerlei soorten tuinplanten, maken we deze droom werkelijkheid met ons uitgebreide assortiment olijfbomen. Van prachtige olijfbomen op stam tot compacte struiken, we hebbe...

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in De Westereen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...