Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is al een tijd 'helemaal hip'. Zowel binnen als buiten. Van planten in hangmanden tot planten op standaards, tegen de wand, bungelend in de lucht in een bol van mos ('kokedama') of in een pot in een macraméhanger. Wanneer je een kale schutting of muur laat begroeien, ziet dat er veel mooier uit. Bovendien bevorder je er de biodiversiteit mee, werk je mee aan het afkoelen van de planeet en ga je wateroverlast tegen.

Verticaal tuinieren met hanging baskets

Eerder hadden we het op deze site al over bloemen in hangmanden en zakken die je aan de muur of schutting bevestigt. Eenjarig perkgoed – dat nu voordelig en volop verkrijgbaar is in ons tuincentrum in De Westereen – is daar bij uitstek geschikt voor. Deze relatief kleine plantjes, waaronder vlijtige liesjes, petunia's, lobelia's en verbena's, bloeien eindeloos lang door. Zeker zolang je ze niet laat uitdrogen, ze af en toe vloeibare plantenvoeding geeft en de uitgebloeide bloemen telkens verwijdert, dan zijn het de hele zomer lang fleurige en kleurige blikvangers op je terras of balkon. Ook leuk om ze in een hanging basket of verticaal zakkentuintje hoog boven de grond op te hangen. 

Klimaatvriendelijk tuinieren

Wist je dat verticaal tuinieren bijdraagt aan een klimaatvriendelijke omgeving? Draag jij al bij aan het klimaat door middel van (verticaal) tuinieren? Ontdek de voordelen:

  • Begroeide borders, muren, schuttingen, pergola's en overkappingen bieden veel insecten en vogels beschutting, een plek om te nestelen en voeding.
  • Planten (die tegen een muur, schutting, pergola of overkapping groeien) hebben een verkoelende werking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld (vooral donkere, dus zwarte, antracietkleurige en donkerbruine) tegels en stenen.
  • Planten nemen bovendien water op waardoor je wateroverlast in jouw omgeving tegengaat. 

Kortom: er zijn alleen maar voordelen wanneer je de balkon-, gevel- of garagemuur, de schutting, de pergola of pilaren van de veranda of overkapping voorziet van levend groen en een kleurrijk gordijn. Wist je dat je er altijd wel ergens een plekje voor hebt, want zo véél fleur en kleur als ze verticaal bieden, zó weinig ruimte ze horizontaal (in de tuingrond of in een pot op het balkon of terras) innemen.

Bloemen op niveau

Voor planten met bloemen van én op hoog niveau neem je in ons tuincentrum een kijkje bij struiken op stam, zoals de klimroos en zuilvormige of goed op te leiden kuipplanten, zoals:

  • Mannentrouw (Plumbago)
  • Nachtschade (Solanum)
  • Mandevilla

Deze bloeien allemaal lang. Je kunt ze in een pot bijvoorbeeld ook mooi rond een obelisk of andere plantensteun draperen. Ga je met verticale bakken of potten aan de slag, dan zijn onderstaande planten zeer geschikt:

  • Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
  • Blauw schapengras (Festuca glauca)
  • Duizendknoop (Persicaria)
  • Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)

Deze vind je ook in onze collectie, net als speciale voeding voor klim- en kuipplanten.

Ga aan de slag met verticaal tuinieren

Klimaatverandering valt niet meer te ontkennen. Draag jouw steentje bij aan een groenere omgeving en begin met verticaal tuinieren. In ons tuincentrum in De Westereen vind je alles wat je nodig hebt voor een verticale moes-, bloemen-, of kruidentuin, zoals wandpotten, verticale plantenbakken, plantenzakken, wanghangers en hangpotten. Vraag onze medewerkers om advies als je er even niet uit komt. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste planten voor jouw verticale tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Snelle groeiers: top 5 klimplanten om je tuin direct te vergroenen

Wie droomt er niet van een tuin die aanvoelt als een warme, groene jas? Met snelgroeiende klimplanten kun je deze wens uit laten komen! Deze wonderen van de natuur kunnen in één seizoen kale muren, saaie schuttingen en lege pergola’s omtoveren tot prachtige, weelderige kunstwerken. Of je nu een beginnend groentje of een doorgewinterde groenliefhebber bent, onze snelle klimmers bieden een oplossing voor het creëren van e...

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...