Zwaagwesteinde is geopend van 09:00 t/m 17:00Leeuwarden is geopend van 09:00 t/m 17:00

15 tuintips voor november

15 tuintips voor november

Het herfstweer is als vanouds behoorlijk grillig, met veel wind en regenbuien en dan opeens weer prachtig strijklicht op de verkleurde herfstbladeren. Op een windstille, droge dag kun je nog allerlei klusjes doen om de tuin, het terras en balkon herfst- en winterproof en fleurig te maken. Je vindt alles wat je daarvoor nodig hebt in ons tuincentrum in De Westereen en Leeuwarden. Neem meteen een kijkje bij onze nieuwe kerstshow!

 1. Deze maand kun je, zolang het niet vriest, nog voorjaarsbollen planten. Tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, mini-irissen, blauwe druifjes en nog veel meer bollen kun je nu voor een vroeg en fleurig voorjaar in de tuin en in potten planten of 'poten'. Bovenop de bollen in pot kun je bijvoorbeeld winterviolen, een kerstroos (Helleborus), klimop, purperklokje (Heuchera) of bergthee (Gaultheria) planten, zodat de pot er meteen al mooi uitziet. Ga je veel bollen in de tuin planten? Gebruik dan zo'n handige bollensteker.
 2. Zolang het niet vriest kun je nog rozen, (fruit)bomen en (bessen)struiken planten en verplanten. Rozen, bomen en struiken zijn nu met kale wortels verkrijgbaar, wat voordeliger in aanschaf is.
 3. De grond is nog warm genoeg om wintergroen en winter- en voorjaarsbloeiers te planten. Door de vele regen hoef je deze bovendien nu minder water te geven dan bij aanplant in het voorjaar. Denk aan struikkamperfoelie, hulst, kardinaalsmuts (Euonymus), winterjasmijn, kerstrozen, toverhazelaar en Chinees klokje (Forsythia).
 4. Vul potten en bakken met groenblijvende en nu bloeiende planten, zoals klimop, bolchrysanten, sierkolen, winterviolen, Skimmia, bergthee (Gaultheria), parelbes (Pernettya), heide, kerstrozen (Helleborus) en het zilverstruikje (Calocephalus brownii).
 5. Zet een grote pompoen en een stevige lantaarn bij de voordeur en versier de tuin- of balkontafel met een compositie van verschillende pompoenen en sierkalebassen, en/of een schaal met dennenappels, kastanjes, beukennootjes en walnoten.
 6. Zorg voor extra sfeer met een vuurkorf met Zweedse fakkel, tuinfakkels, een snoer met led- of solar-verlichting en/of een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur.
 7. Veeg of hark blad van de paden, het terras en gazon. Vis afgevallen blad uit de vijver en uit de dakgoten. Gooi het blad op de composthoop, als mulchlaag in de border of in een hoek in de tuin of onder een grote struik, zodat insecten en kleine dieren, zoals egels, daarin beschutting en voedsel kunnen vinden.
 8. Snoei fruitbomen, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken en knip lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met mooie bloemschermen en zaden, zoals hortensia, zonnehoed en dropplant, en de stengels van siergrassen staan. Ze laten de tuin er nog interessant ogen in de herfst en winter, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop. Bovendien beschermen ze jonge knoppen tegen vorst én bieden ze ook nog eens beschutting en voedsel aan insecten en kleine dieren, zoals vogels en egels.
 9. Neem, nadat ze al hun blad hebben laten vallen, stekken van bladverliezende struiken, zoals rozen, kruisbessen, kornoeljes en wilgen.
 10. Rooi dahlia’s, canna’s en knolbegonia’s na de eerste nachtvorst, wanneer het blad bruin begint te kleuren. Haal de bollen en knollen uit de pot of grond, knip de stengels tot een lengte van circa 10 centimeter terug en verwijder voorzichtig zo veel mogelijk aarde van de bollen, knollen en wortels. Laat de bollen en knollen een week drogen en leg ze vervolgens in een kistje met een laag stro, zand of zaagsel op een koele, droge en donkere plaats.
 11. Haal waterschotels onder potten weg en berg deze op in de schuur of garage. Zet ook teilen, watertonnen, gieters en vorstgevoelige tuinornamenten weer in de berging of garage.
 12. Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en bind scheuten van klimplanten vast. Zet potten op de tuin- of terrastafel niet op de rand, maar dicht bij elkaar in het midden, om te voorkomen dat ze eraf waaien bij een windvlaag of herfststorm.
 13. Zet vorstgevoelige kuipplanten, zoals Oleander en Abutilon, en (stekken van) pelargoniums en fuchsia’s bij de verwachting van aanhoudende vorst in een lichte ruimte met een temperatuur van tussen de 2 en 10 graden Celsius. Vergeet ze niet regelmatig te luchten en geef ze spaarzaam water (alleen als de grond droog aanvoelt).
 14. Zorg ervoor dat je vliesdoek, noppenfolie, jute zakken en stro in huis (of in de schuur of garage) hebt om er vorstgevoelige tuin- en potplanten mee te beschermen.
 15. Verwen de vogels met pindaslingers, vogelpindakaas, zaden, zonnebloempitten en stukjes oud of rot fruit. In ons tuincentrum in De Westereen en Leeuwarden vind je niet alleen allerlei soorten vogelvoer, maar ook leuke en handige voederschalen, -huisjes en -silo's en speciale houders voor de potten vogelpindakaas. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten, bloemen en tuintips voor Hemelvaartsdag

Fleur je tuin, balkon en (dak)terras bijvoorbeeld op met hemelsblauwe bloemen of planten met een mooie, symbolische naam.

Lees meer...
Onmisbaar tuingereedschap

Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, of alleen een geveltuin, balkon of dakterras: maak het jezelf gemakkelijk door te kiezen voor het juiste tuingereedschap voor elke klus

Lees meer...
Toptips voor tuin- en potplanten bij extreme droogte

Ons tuincentrum geeft je graag tips om tuin- en potplanten zo efficiënt mogelijk water te geven en hoe je de tuin klimaatbestendig maakt.

Lees meer...
Vaste planten voor in een border

Wie wordt er nu niet blij van een border vol met prachtige, vaste planten? Bij Tuincentrum Tuin! vindt u een zeer ruim assortiment met vaste planten die ook geschikt zijn voor in een border. Tuin! is al meer dan 30 jaar een begrip in de regio en bij ons heeft u keuze uit meer dan 1200 bomen én planten. Zo is er voor iedereen wel een geschikte vaste plant te vinden; voor in een border in dit geval. U bent in onze ...

Lees meer...