15 tuintips voor de maand mei

15 tuintips voor de maand mei

In mei legt elke vogel een ei. Dan is het ook nog eens Moederdag (9 mei) en na IJsheiligen (medio mei) is het doorgaans eindelijk gedaan met de kans op nachtvorst! We kunnen binnen opgekweekte zaailingen en vorstgevoelige pot- en kuipplanten dan met een gerust hart buiten zetten. Plus nog veel meer bloemetjes uiteraard. En er is nog veel meer te doen in de tuin en op het balkon of dakterras, hopelijk met een lekker lentezonnetje erbij.  

Tuinieren in mei

 1. Knip de uitgebloeide bloemen van tulpen en narcissen af, maar laat het loof staan en afsterven, zodat de bollen voor volgend voorjaar voldoende energie kunnen opdoen. Moffel, indien mogelijk, het bruine loof weg onder de omringende vaste planten.
   
 2. Verwijder onkruid met wortel en al, ook uit het gazon en uit de voegen op het terras. Gebruik hiervoor een speciale onkruidsteker, -krabber of -borstel.
   
 3. Laat kuip- en potplanten, die in de schuur, garage of in een onverwarmde kamer hebben overwinterd, ‘afharden’: voorkom hoge temperatuurverschillen tussen de overwinteringsplek en de buitenlucht en laat ze geleidelijk aan het licht en de temperatuur in de tuin of op het balkon wennen. Zet ze na IJsheiligen op een beschutte, schaduwrijke plek voordat je ze weer in de volle zon zet.
   
 4. Laat ook de bloemen, groenten en kruiden die je binnen in de vensterbank hebt voorgezaaid langzaam afharden voordat je ze voor de rest van het jaar buiten laat.
   
 5. Geef alle pot- en kuipplanten speciale mest en verpot ze eventueel. Kamerplanten kun je nu ook prima verpotten en bij een licht lentebuitje even buiten laten opfrissen.
   
 6. Plant zomerbollen, zoals dahlia’s, calla's en gladiolen, in potten of op een zonnige plek in de border. Een dahlia plant je oppervlakkig, een gladiool ongeveer twee keer zo diep als de bol hoog is.
   
 7. Vul potten, bakken en hangmanden met eenjarige zomerbloeiers of 'perkgoed', zoals lobelia’s, petunia’s, surfinia’s, vlijtige liesjes, margrieten, senetti’s, verbena’s en potgeraniums (Pelargoniums). Deze kun je in ons tuincentrum in De Westereen nu voordelig geprijsd en in grote hoeveelheden inslaan.
   
 8. Zaai een- en tweejarige bloemen ter plekke, in de volle grond, of in een paar grote bloembakken. Denk aan afrikaantjes, cosmea, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen, klaprozen, siertabak, Oost-Indische kers en vingerhoedskruid.
   
 9. Geef met name pot- en kuipplanten regelmatig water, als het lange tijd droog blijft en de temperaturen stijgen. Zet waterschotels onder je potplanten, als je dat nog niet gedaan hebt.
   
 10. Laat het niet te warm worden in de kas. Bekalk de ramen van de kas of span er speciaal schaduwdoek over.
   
 11. Snoei buxus en uitgebloeide struiken, zoals het Chinees klokje (Forsythia), in vorm. Controleer de buxus meteen op de rupsen van de buxusmot! Ook kersen- en pruimenbomen en hagen van liguster, taxus, coniferen, hulst en beukhaag kunnen gesnoeid worden. Let bij het snoeien op eventuele vogelnestjes en snoei niet in de volle zon, want dan kunnen de blaadjes verbranden.
   
 12. Bind klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie en klimrozen, op.
   
 13. Leg een vijver aan of plaats nieuwe (zuurstof)planten in de vijver, zoals mosselplantjes, waterhyacinten en waterlelies. Planten die al langere tijd in en rond de vijver staan kun je nu splitsen.
   
 14. Maai en bemest het gazon. Doe dat laatste bij voorkeur als er regen wordt verwacht.
   
 15. Vergeet niet voor Moederdag een bos bloemen of een mooie tuin- of trendy kamerplant te kopen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Snelle groeiers: top 5 klimplanten om je tuin direct te vergroenen

Wie droomt er niet van een tuin die aanvoelt als een warme, groene jas? Met snelgroeiende klimplanten kun je deze wens uit laten komen! Deze wonderen van de natuur kunnen in één seizoen kale muren, saaie schuttingen en lege pergola’s omtoveren tot prachtige, weelderige kunstwerken. Of je nu een beginnend groentje of een doorgewinterde groenliefhebber bent, onze snelle klimmers bieden een oplossing voor het creëren van e...

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...