Bloeiende takken: haal de lente in huis

Bloeiende takken: haal de lente in huis

Naast bloeiende bollen, zoals narcissen, tulpen en hyacinten, krijg je van weinig anders meteen zo'n vrolijk lentegevoel als van bloesemtakken van bomen en struiken. Al met een enkele tak in een mooie, hoge en stevige vaas haal je het voorjaar in huis. Bestel ze via de mail of telefoon of maak een afspraak voor een bezoek aan ons tuincentrum in De Westereen. Je hebt de keuze uit allerlei soorten lentetakken, vers uit de natuur of niet van echt te onderscheiden kunststof exemplaren. Of plant zelf een van deze mooie struiken of kleine bomen in je tuin, zodat je er elk jaar takken van kunt 'oogsten'. Maart is een prima maand voor nieuwe beplanting, mits de grond niet bevroren is.

Fruitige bloesems

Er zijn verschillende soorten struiken en kleine bomen die vroeg in het jaar bloeien, maar het zijn vooral veel (sier)fruitbomen. Vanaf maart bloeien de amandelboompjes en perziken, gevolgd door pruimen- en kersenbomen en appel- en perenbomen. Kweeperen en mispels sluiten het bloesemseizoen af. De Japanse sierkers, Prunus serrulata, bloeit kort, maar rijk met roze bloesem. Ook de takken van de perzik (Prunus persica) en het amandelboompje (Prunus triloba) worden gesierd door roze bloesems. De takken van de pruimenboom (Prunus domestica) krijgen witte bloesem.

Betoverende lentetakken

De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) krijgt felgele bloemen die licht geuren, net zoals de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis). De sneeuwbal Viburnum x burkwoodii heeft heerlijk geurende witte bloemen. Wilgentakken zijn heel decoratief vanwege hun aaibare katjes. En dan kun je ook nog kiezen voor prachtige magnoliatakken, met sierlijke roze of witte bloemen.

Verzorging takken in vaas

Snijd de bloesemtakken schuin af met een scherpe, schone snoeischaar. Plet de onderste twee centimeter van de tak eventueel nog een beetje met een hamer, zodat de tak voldoende water kan opnemen. Knip ook zijtakken die in het water in de vaas komen af (net zoals je blad van snijbloemen verwijdert om te voorkomen dat ze in het water komen te staan of hangen, want dan kunnen bacteriën zich veel sneller ontwikkelen en het water vervuilen).

Kies een stevige, hoge vaas en vul deze met lauwwarm water en speciale heestervoeding. Zet de vaas met lentetakken in een lichte, zonnige kamer, maar niet in het volle zonlicht. Vul de vaas geregeld bij met vers water.

Willen de magnoliabloemen niet ontluiken? Besproei de knoppen dan elke dag even met de plantenspuit. Je kunt magnoliatakken overigens ook laten drogen. Zet ze zonder water in een vaas, leuke gieter of grote karaf en je hebt er het hele jaar plezier van.

Gebruik je takken uit eigen tuin? Knip dan enkele takken met dikke bloesemknoppen die al goed zichtbaar zijn af. Zet de takken eerst een dag of twee in een emmer water in de garage of de koudste kamer van het huis om ze aan de warmere temperaturen in de huiskamer te laten wennen.

Extra voorjaarstips

  • Plant een van bovengenoemde vroegbloeiende struiken of kleine bomen in je tuin.
  • Met Pasen zijn de stevige, kronkelende takken van de krulhazelaar (Corylus) ideaal om leuke decoraties in te hangen.
  • Haal voor nog meer lentegevoel nu ook voorjaarsbloeiende bollen in pot, bak, glas of mand in huis, zoals narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe of witte druifjes. Als ze uitgebloeid zijn, kun je ze in de tuin planten. Je hebt nu ook volop keuze uit bloeiende cyclamen, begonia’s en primula’s voor in huis.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Met de kids de tuin in: 3 creatieve tips!

De tuin is niet alleen een plek voor ontspanning; het is ook een fantastisch speelparadijs voor kinderen om te ravotten, leren en ontdekken. Hier zijn 3 leuke en inspirerende ideeën om quality time met je kinderen in de tuin door te brengen.

Lees meer...
Zomerstekken in 11 stappen

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef je balkon of terras een mediterrane sfeer

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
Een smaakvol buiten: zomerrecepten met groenten uit eigen tuin

De zomer is in volle gang en je tuin barst van het leven – en je moestuin van de groenten! Er is niets zo bevredigend als koken met zelfgekweekte groenten. In dit blogartikel geven we je inspiratie voor drie verrukkelijke zomergerechten die je kunt maken met de oogst uit je eigen tuin.

Lees meer...