Lavendel: tuinplant van dit moment

Lavendel: tuinplant van dit moment

Wie houdt er nu niet van lavendel? Het heerlijk geurende kruid bezorgt je meteen een vakantiegevoel, want het doet denken aan zonnige mediterrane landen, zoals Frankrijk. Bovendien kun je het wintergroene (of ‘wintergrijze’) struikje op heel veel manieren toepassen, in de border, als haagje en in pot. Daarnaast doe je er ook de bijen, hommels en vlinders een plezier mee. En dan kun je de gedroogde lavendelbloempjes ook nog in huis gebruiken. Leve de lavendel!

Lavendel in soorten en maten

Er zijn cultivars met echt grijs blad en klein blijvende exemplaren en soorten die flink uitdijen. Voor ons West-Europese klimaat, met minder zonuren dan de Zuid-Europese landen waar lavendel vandaan komt, is de Lavendula angustifolia, ofwel de ‘echte lavendel’, het meest geschikt. Deze bloeit rijk en in verschillenden kleuren, van wit, roze tot donker violet. Ook kun je hem goed snoeien, waardoor je voorkomt dat hij verhout. Populaire variëteiten zijn Lavendula angustifolia ‘Munstead’ en ‘Hidcote’. ‘Munstead’ wordt 40 tot 60 centimeter hoog en krijgt licht-violette bloempjes, ‘Hidcote’ houdt het bij maximaal 40 centimeter en krijgt donker-violette bloemen. Heel mooi in combinatie met het zachte, lichtgroene blad en de lichtgele bloemen van vrouwenmantel.

Lavendel planten en verzorgen

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is. Uiteraard wil het mediterrane struikje een zo zonnig mogelijke plek. Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Voeg bij het planten direct kalk aan het plantgat of in de pot toe. Daarna geef je om het jaar in het voorjaar een onderhoudsdosis kalk. Verder heeft de plant weinig water nodig. Lavendel in pot geef je alleen hoogzomer af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.

Lavendel snoeien

Het is belangrijk dat je een lavendel regelmatig snoeit om te voorkomen dat hij verhout en je met overwegend kale takken zit. Snoei een lavendel nooit terug tot in het oude, kale hout. Dan loopt hij niet meer uit. Ook jonge planten snoei je minstens twee keer per jaar. Door ze regelmatig te toppen worden ze mooi vol en bossig. Eind maart, begin april kun je ze voor het eerst snoeien, zo diep als er nog scheuten of uitlopers aan de plant zitten en nooit daaronder. Hoe later je snoeit, hoe later de struik gaat bloeien. De tweede snoeibeurt geef je als de lavendel is uitgebloeid, in augustus of september. Dan knip je alleen de uitgebloeide stelen eruit en de struik een beetje in vorm, zodat hij als een mooi, compact bolletje de winter ingaat.

Kuiflavendel

De vrolijke kuif- of vlinderlavendel (Lavendula stoechas) is een geval apart. Deze houdt niet van kalk en snoei je pas in de zomer, omdat hij in het voorjaar bloeit. Als je hem direct na de bloei snoeit kan hij in het najaar nog een keer gaan bloeien.

Lavendelbloemen gebruiken

  • Je kunt van de verse of gedroogde bloemetjes lavendelthee zetten. Deze thee werkt rustgevend en is naar verluid goed voor de lever en longen.
  • Vries wat bloemetjes in een ijsklontje in voor in je limonade of ijsthee.
  • Versier er een ijs-, yoghurt- of kwarktoetje mee.
  • Bak eens een cake met lavendel.
  • Lavendelolie (al dan niet zelfgemaakt) werkt rustgevend en desinfecterend.
  • In geurzakjes kun je er je linnenkast of slaapkamer mee verfrissen, ongedierte weghouden en door de rustgevende geur zal je vast beter kunnen slapen.
  • Doe een handvol lavendelbloemen in je badwater of in het opblaasbare zwembadje, voor extra ontspanning.

Lavendelbloemen drogen

Oogst de bloemstelen vroeg in de ochtend en hang ze samengebonden in een bosje ondersteboven op een droge, koele en donkere plek, bijvoorbeeld in de schuur of garage. 

Kom nu in ons tuincentrum in De Westereen kijken naar het ruime assortiment lavendel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

5 Cocktailrecepten met groente en kruiden uit eigen (moes)tuin

Of je nu een tuinfeestje geeft of gewoon geniet van een ontspannen avondje thuis, cocktails met zelfgekweekte groente en kruiden zijn een geweldige manier om je vrienden en familie te verrassen. In dit blogartikel delen we inspirerende recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en verfrissend. Cheers!

Lees meer...
Olé! Breng de Spaanse zon naar je tuin met deze tips!

Waarom zou je een dure vlucht naar de Costa del Sol boeken als je een stukje Spanje in je eigen achtertuin kunt creëren? Met een beetje creativiteit kun je genieten van de uitnodigende sfeer van het Spaanse leven zonder je huis te verlaten.

Lees meer...
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in De Westereen vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...