Bladluis en meeldauw voorkomen en bestrijden

Bladluis en meeldauw voorkomen en bestrijden

Niets leukers dan tuinieren, maar ons plezier kan wel eens vergald worden door grote en kleine ziekten en plagen. Onze mooie rozen, maar ook veel andere planten in onze tuin kunnen ernstig te lijden hebben onder hordes bladluizen of meeldauw. Gelukkig is het meeste leed met eenvoudige middelen te voorkomen en te bestrijden.

Een eenvoudige stelregel: hoe gezonder de planten, hoe minder snel ze aangetast zullen worden. Houd daarom altijd rekening met de grondsoort en of ze in de zon of (half)schaduw willen staan. Zorg verder voor goede voeding in de vorm van compost en organische mest. Ter geruststelling: bladluizen en andere plantenziekten zijn vaak van voorbijgaande aard. Zo houdt bladluis van jonge plantenscheuten en kan de overlast na de lente vanzelf verdwijnen.

Bladluis
Vaak kunnen luizen met de hand bestreden worden: gewoon handschoenen aan en ze van de tak en bladeren rissen. Een harde waterstraal maakt het karwei af. Ook kunt u huismiddeltjes proberen, bijvoorbeeld met een aftreksel van brandnetel of knoflook. Werkt dit niet, dan zijn ecologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar in ons tuincentrum. Let erop dat u de bladeren vooral ook aan de onderkant goed bespuit. Of zorg dat er voldoende lieveheersbeestjes en vogels uw tuin bezoeken: zij verorberen grote hoeveelheden bladluizen. Installeer bijvoorbeeld eens een speciaal kastje voor lieveheersbeestjes. Een andere oplossing: zet sterk geurende kruiden in de buurt van de belaagde plant.

Meeldauw en sterroetdauw
Meeldauw vormt een witte, poederachtige waas op bladeren en aan de onderkant van de bloemknoppen. Als gevolg van meeldauw ontstaat halverwege de zomer soms ook sterroetdauw: zwarte stippen op de bladeren die groter worden en omringd worden door gele randjes. Uiteindelijk vergeelt het hele blad en valt het af. Omdat deze ziekte zich snel verspreid is het zaak deze preventief te bestrijden. Verwijder de bladeren zo gauw mogelijk en gooi ze niet op de composthoop. En kom naar ons tuincentrum, waar speciale, ecologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar zijn.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 1 april 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...