Minivijvers voor terras en balkon

Minivijvers voor terras en balkon

Een vijver aanleggen is een heel karwei. Tegenwoordig zijn er kant-en-klare waterdichte bakken, kuipen, schalen en zelfs zakken in allerlei maten, vormen en kleuren verkrijgbaar. Ideaal voor op het terras of balkon. Zo’n kleine waterpartij is rustgevend, leuk én veilig voor kinderen en aantrekkelijk voor insecten en kleine dieren als kikkers.

  • Bekleed zinken en koperen bakken met vijverfolie, omdat de metalen oxideren en giftige stoffen afgeven.
  • Voorzie ook houten vaten en kuipen van vijverfolie, omdat deze niet 100 % waterdicht zijn.
  • Vul een deel van de minivijver met grind, lavakorrels of vijversubstraat, zodat nuttige bacteriën zich daarin kunnen vestigen. 
  • Gebruik bakstenen of bovengenoemde materialen om diepteverschillen te creëren.
  • Zet in een vijver van meer dan 40 centimeter diep enkele zuurstofplanten om de waterkwaliteit op peil te houden.
  • Plaats de minivijver in halfschaduw (in volle zon neemt de algengroei enorm toe).

Geschikte waterplanten:

  • Mooie drijfplanten, ook voor ondiepe schalen, zijn de waterhyacint en het mosselplantje (watersla).
  • Kies voor een minivijver van minder dan 25 centimeter diep klein blijvende moerasplanten, zoals het grasachtige kalmoes, dotterbloem, dwerglisdodde, pijlkruid en moerasvergeet-mij-niet. Voor een diepte van zo’n 30 tot 40 centimeter zijn snoekkruid en blauwe lis aanraders.
  • Er zijn veel dwergvormen van waterlelies die geschikt zijn voor de minivijver, zelfs voor een diepte van slechts tien centimeter. Vraag ernaar in ons tuincentrum.
  • Goede en mooie zuurstofplanten zijn naaldgras en (Braziliaans) vederkruid.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 1 april 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...