Minivijvers voor terras en balkon

Minivijvers voor terras en balkon

Een vijver aanleggen is een heel karwei. Tegenwoordig zijn er kant-en-klare waterdichte bakken, kuipen, schalen en zelfs zakken in allerlei maten, vormen en kleuren verkrijgbaar. Ideaal voor op het terras of balkon. Zo’n kleine waterpartij is rustgevend, leuk én veilig voor kinderen en aantrekkelijk voor insecten en kleine dieren als kikkers.

  • Bekleed zinken en koperen bakken met vijverfolie, omdat de metalen oxideren en giftige stoffen afgeven.
  • Voorzie ook houten vaten en kuipen van vijverfolie, omdat deze niet 100 % waterdicht zijn.
  • Vul een deel van de minivijver met grind, lavakorrels of vijversubstraat, zodat nuttige bacteriën zich daarin kunnen vestigen. 
  • Gebruik bakstenen of bovengenoemde materialen om diepteverschillen te creëren.
  • Zet in een vijver van meer dan 40 centimeter diep enkele zuurstofplanten om de waterkwaliteit op peil te houden.
  • Plaats de minivijver in halfschaduw (in volle zon neemt de algengroei enorm toe).

Geschikte waterplanten:

  • Mooie drijfplanten, ook voor ondiepe schalen, zijn de waterhyacint en het mosselplantje (watersla).
  • Kies voor een minivijver van minder dan 25 centimeter diep klein blijvende moerasplanten, zoals het grasachtige kalmoes, dotterbloem, dwerglisdodde, pijlkruid en moerasvergeet-mij-niet. Voor een diepte van zo’n 30 tot 40 centimeter zijn snoekkruid en blauwe lis aanraders.
  • Er zijn veel dwergvormen van waterlelies die geschikt zijn voor de minivijver, zelfs voor een diepte van slechts tien centimeter. Vraag ernaar in ons tuincentrum.
  • Goede en mooie zuurstofplanten zijn naaldgras en (Braziliaans) vederkruid.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...