Zwaagwesteinde is helaas geslotenLeeuwarden is geopend van 12:00 t/m 17:00

Woonplant van de maand mei: De Miltonia

Woonplant van de maand mei: De Miltonia

Charismatische schoonheid verovert je met kleur en geur

Met in haar kielzog een vleugje lichtzoet parfum komt ze je woning binnen. Deze Zuid-Amerikaanse schone wil slechts één ding: jou betoveren met haar exotische uitstraling en geur. De kans dat ze daarin slaagt is buitengewoon groot. Probeer deze bijzonder aantrekkelijke verschijning maar eens te negeren. De bekroning tot Woonplant van de maand mei is dus een mooie bonus voor deze Miltonia. Sterker nog: een niet meer dan terechte, als je het haar zelf vraagt!  

De Miltonia behoort tot de grote groep van orchideeënsoorten. Ze wordt ook wel de viooltjesorchidee genoemd. Die naam dankt ze aan de vorm van haar bloemen, die gelijkenis vertonen met de bekende tuinplantjes. De bloemen van de Miltonia zijn absolute blikvangers: groot, kleurig (bijvoorbeeld wit, roze, rood, maar ook combinaties hiervan; vaak met een vleugje geel in het hart) en in een aantal gevallen dus ook geurend. Onmogelijk die niet op te merken. De Miltonia zorgt daar wel voor: lonken is praktisch een tweede natuur voor haar.

Aandacht
Ze zorgt er dus wel voor dat ze wordt gezien. Sterker nog: de Miltonia vraagt nogal wat van je aandacht. Geen plaats in een donker hoekje, maar een lichte plaats. Geen felle zon echter, en bij voorkeur niet boven de verwarming! De pot met wortels wekelijks dompelen in wat water, maandelijks wat plantenvoeding geven. Bij voorkeur heeft ze een wat hogere luchtvochtigheid, ze vindt het dus geweldig wanneer je haar regelmatig benevelt met een plantenspuit.

Pronken en veroveren
Op deze manier creëer je omstandigheden die gelijkenis vertonen met die van haar natuurlijke omgeving. Oorspronkelijk komt ze voor in Brazilië, Argentinië, Paraguay en Colombia. Daar is de Miltonia meestal te vinden op vochtrijke plaatsen in de schaduw, of lichte zon, vaak langs de oevers van rivieren. Ze leeft er het ideale leven van een Zuid-Amerikaanse schone: laid back, genieten, pronken en veroveren. Hetzelfde zal ze doen in jouw woonkamer. Je kunt je maar beter meteen overgeven: tegen deze kwaliteiten zal zelfs jij niet opgewassen zijn!    

Woonplant van de maand
De Miltonia staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van mei. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Dé kerststerren van ons tuincentrum voor binnen en buiten

Natuurlijk vind je in ons tuincentrum in op onze kerstshow nu weer de mooiste kerstbomen en kerstdecoraties, van kerstballen in de nieuwste kleuren tot stralende verlichting voor binnen en buiten.

Lees meer...
Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...
15 tuintips voor november

Het herfstweer is als vanouds behoorlijk grillig, met veel wind en regenbuien en dan opeens weer prachtig strijklicht op de verkleurde herfstbladeren.

Lees meer...
Doen! Bloemen zaaien in het najaar

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...