Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 14 januari 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 14 januari 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in De Westereen te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 14 januari 2023 (herhaling zondag 15 januari) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Pinus mugo pumilio 

Pinus mugo pumilio is een dwergvorm van de bergpijnboom die veel als wintergroene bodembedekker wordt toegepast. Deze plant staat het liefst op een plekje in de zon of halfschaduw in uw tuin. 

Om een Pinus mugo pumilio te verzorgen, moet u het volgende in overweging nemen:

  • Standplaats: Deze dwergvorm van de bergpijnboom of muggenzifter heeft een voorkeur voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond.
  • Water geven: Deze plant heeft weinig water nodig, maar dient wel regelmatig besproeit te worden bij droogte.
  • Bemesting: Bemest deze plant elke maand tijdens de groeiperiode met een speciaal voor coniferen berekende meststof.
  • Snoeien: Snoei de plant in de late winter om de vorm en grootte te behouden.
  • Winterhardheid: De Pinus mugo pumilio is winterhard en kan tegen een stootje.

Met deze aandacht en verzorging zal de Pinus mugo pumilio een prachtige aanwinst vormen in uw tuin. U vindt de Pinus mugo pumilio terug op de tuinplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen.

Leuk weetje: Een leuk weetje over de Pinus mugo pumilio is dat deze dwergvorm van de bergpijnboom vaak wordt gebruikt in bonsai-cultuur. Bonsai is een Japanse kunstvorm waarbij bomen en struiken worden gekweekt en getraind in kleinere, miniatuurvormen. De Pinus mugo pumilio is een populaire keuze voor bonsai omdat zijn kleine maat en dikke naalden hem een geweldige uitstraling geven wanneer hij op de juiste manier wordt getraind en verzorgd.

Dracaena marginata

De Dracaena marginata is een populaire en sterk luchtzuiverende kamerplant met sierlijke stammen en koppen vol fijne en langgerekte bladeren. Deze kamerplant behoort tot de Air So Pure collectie. Air So Pure planten zijn wetenschappelijk bewezen sterke luchtzuiverende planten. De Air So Pure Dracaena marginata neemt tijdens de groei effectiever schadelijke stoffen op uit de lucht. Deze breekt ze af tot nieuwe voedingsstoffen. Daarbij wordt Co2 bovendien effectief omgezet in zuurstof en waterdamp! 

De Air So Pure Dracaena marginata houdt van een lichte standplaats, maar doet het ook goed in half schaduw. Ver weg van de lichtbron groeit Dracaena alleen veel minder goed, houdt hier rekening mee als u de Dracaena graag groot laat groeien. De ideale temperatuur voor de Air So Pure Dracaena is tussen de 15 en 26 °C. Eénmaal per week water geven is voldoende. In de winter is eenmaal per 2 weken vaak voldoende. Voorkom teveel water, want dat kan wortelrot veroorzaken. 

Air So Pure Dracaena marginata's worden opgekweekt in Zuid-Amerika, daar waar de klimatologische omstandigheden hiervoor het beste zijn. Dan komen de  stammen naar Nederland komen en worden de verschillende lengtes samen in een juiste potmaat gepoot. Als de planten goed zijn gegroeid, vinden de Air So Pure Dracaena’s eerst de weg naar ons tuincentrum en later naar de Europese huiskamers. U vindt de Dracaena marginata, net als meer planten uit de Air So Pure collectie op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen. 

Coleus of Siernetel

Coleus is een geslacht van vaste planten in de mintfamilie (Lamiaceae). Deze planten zijn oorspronkelijk afkomstig uit tropische gebieden in Azië en Afrika. De bladeren van coleus zijn vaak kleurrijk en gekenmerkt door verschillende patronen van kleuren, zoals rood, roze, paars, geel, oranje en groen. De bloemen van de coleus zijn klein en onopvallend.

Aan de mooie gekleurde en gekartelde bladeren heeft de plant zijn naam als Siernetel te danken. De bladeren van de plant lopen breed af in een punt en zijn er in verschillende bonte kleuren en patronen.

Let bij de verzorging van de Coleus vooral op de hoeveelheid licht. Met de juiste hoeveelheid licht behoud de Siernetel de kleuren op de bladeren. Om een coleus kamerplant te verzorgen, moet u het volgende in overweging nemen:

  • Standplaats: Coleus heeft een voorkeur voor een lichte standplaats, maar geen direct zonlicht. Plaats de plant bij een raam met indirect zonlicht of in een kamer met goede verlichting.
  • Water geven: Coleus heeft weinig water nodig, maar dient wel regelmatig besproeit te worden. Laat de bovenste laag grond tussen de watergift drogen voordat u weer water geeft.
  • Bemesting: Bemest de plant elke maand tijdens de groeiperiode met een speciaal voor bladplanten berekende meststof.
  • Snoeien: Snoei de plant indien nodig om de vorm en grootte te behouden.
  • Luchtvochtigheid: Coleus heeft geen specifieke eisen aan de luchtvochtigheid, maar het is wel aan te raden om de plant af en toe te besproeien met water om stof te verwijderen en de bladeren te verfrissen.
  • Temperatuur: Houd de temperatuur tussen de 18-24 graden Celsius.

Met deze aandacht en verzorging zal de Coleus een prachtige kamerplant vormen in uw huis. U vindt de Coleus terug op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen. 

Let op: deze plant is giftig voor huisdieren en mensen, dus plaats de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Piper sylvaticum

De Piper sylvaticum is oorspronkelijk een tuinplant welke afkomstig is uit de Himalaya. Daar zien we de Piper terug als klimplant die langs rotsen omhoog klimt. De plant heeft een voorkeur voor een schaduwrijke standplaats, maar kan ook in halfschaduw worden gekweekt. Dit maakt het een goede keuze voor een kamer met weinig licht. De plant heeft weinig water nodig, maar dient wel regelmatig besproeit te worden bij droogte. 

U kunt de Piper sylvaticum herkennen aan de prachtige grijsgroene bladeren welke hartvormig zijn. Wanneer u de grond van de Piper vochtig houdt zult u al snel zien dat de ranken en bladeren van deze plant uitlopen tot een hangend geheel. U kunt de Piper sylvaticum dus ook goed gebruiken als hangplant bovenop een kast. 

De Piper sylvaticum is te vinden op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in De Westereen. Hier staat onze groenexperts voor u klaar om u tips en advies te geven over de verzorging van de Piper en andere groene kamerplanten en hangplanten.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in De Westereen om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Een overvloed aan olijfbomen bij Tuincentrum Tuin!

Stel je een zonovergoten tuin of terras voor, omgeven door prachtige, sfeervolle mediterrane olijfbomen, terwijl je geniet van een verfrissend glas limonade. Bij Tuincentrum Tuin!, dé plek voor allerlei soorten tuinplanten, maken we deze droom werkelijkheid met ons uitgebreide assortiment olijfbomen. Van prachtige olijfbomen op stam tot compacte struiken, we hebbe...

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...