Pompoenenparade

Pompoenenparade

Vanaf begin september rijpen de eerste pompoenen. Ze behoren tot de komkommerachtigen, net zoals de meloen en de courgette en ze zijn er in heel veel soorten en maten. De meest bekende is de grote, bijna ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. U kunt de meeste soorten verwerken in gerechten, maar ze zijn vooral ook heel decoratief – en niet alleen op 31 oktober.

Zelf kweken
Pompoenen zijn éénjarige planten. Voor het beste resultaat zaait u de zaden in het voorjaar binnen voor. Na half mei (IJsheiligen) kunnen de jonge plantjes de volle grond in. Belangrijk is dat de plant voldoende water en zonlicht krijgt, maar ook moeten er voldoende insecten aanwezig zijn voor de bestuiving – anders vormen de planten geen vruchten. Pompoenen willen graag vruchtbare grond (en anders een flinke dosis goede compost), zon en voldoende water. Ze doen het uitstekend op de composthoop. Plant ze minstens een meter uit elkaar, want elke plant kan flink uitdijen. In september tot en met begin oktober kunnen de pompoenen worden geoogst. Wilt u ze volgend jaar weer (of ook) in de tuin: haal dan zaden uit de vrucht, was deze goed af, laat ze drogen en bewaar ze koel en droog tot volgend voorjaar.

Oogsttijd
Een pompoen is rijp wanneer deze hard aanvoelt en de steel verkleurd, ingedroogd of kurkachtig is. Oogst pompoenen altijd met de steel, dan kunt u ze lang bewaren. Bewaar ze bij voorkeur in een koele ruimte (12-15 0C). Laat ze nooit buiten bij nachtvorst, want dan zijn ze meteen rot.

Soep of sier?
U kunt de meeste pompoensoorten in gerechten verwerken, bijvoorbeeld in pompoensoep, maar ook in roerbakgerechten. Het vruchtvlees is gezond, want het is vezelrijk en het bevat bètacaroteen. Ook de zaden zijn eetbaar en gezond, strooi bijvoorbeeld een handje geroosterde zaden over de salade of de pastamaaltijd. Wilt u liever genieten van de mooie kleuren en vormen, zet dan één of meer pompoenen bij de voordeur of op de tuintafel. U kunt er bijvoorbeeld ook uw naam of ‘welkom’ inkerven, of er Halloween-achtige figuren uit snijden en er een kaars inzetten. Plaats er ook nog wat leuke sierkalebassen bij.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
Zelf jam maken van je oogst: makkelijk en heerlijk

Je eigen jam maken van fruit uit de tuin... Dat klinkt als iets voor doorgewinterde moestuiniers, maar eigenlijk is het verrassend simpel.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Buiten is het nieuwe binnen: creëer een stijlvolle tuinlounge

Waarom zou je binnen blijven zitten als het buiten ruikt naar zomer, de zon lonkt en de vogels het ene concert na het andere geven? De tuin, het balkon of zelfs een knus stadsterras wordt deze maanden dé plek waar je wilt zijn.

Lees meer...