Zwaagwesteinde is geopend van 09:00 t/m 18:00Leeuwarden is geopend van 09:00 t/m 18:00

Kaaps viooltje

Kaaps viooltje

Voor velen is het één van de vroegste herinneringen. Een mooi bloeiend plantje met harige, aaibaar ogende blaadjes bij oma op de koffietafel. Hierdoor wordt winterse kou vaak geassocieerd met de warme uitstraling van het Kaaps viooltje.


Van dit kleine populaire plantje zijn ondertussen wel 40.000 verschillende soorten! In ons tuincentrum hebben we een aardig assortiment van deze prachtige bloeier.
Dit kleine plantje kan het hele jaar door prachtig bloeien, wanneer het goed verzorgd wordt. Het wil graag veel licht maar niet direct zonlicht. Wanneer het teveel licht krijgt, kunnen er kleine bruine vlekjes ontwikkelen op de blaadjes. Dit plantje kan heel snel, nét teveel water krijgen, maar wanneer hij op een schotel water krijgt, heeft u daar gemakkelijk zicht op. Geef daarom altijd water via een schotel.

Het Kaaps viooltje heeft nog een kleine makke rondom water. Er mag nooit water komen op de plant zelf. Wanneer dit gebeurt, moet dit ook direct voorzichtig verwijderd worden. Plekken waar water achterblijft, zullen anders zeer lelijk beschadigd raken.

Een leuk project voor kleine kinderen is het vermeerderen van het Kaaps viooltje. Neem een groot blad met stengel, zo dicht mogelijk bij het hart van de plant vandaan weg en plant deze vervolgens in voedingsrijke potgrond. Bevochtig de grond dusdanig, dat het aanvoelt als een uitgewrongen zeemlap. Na een tijdje zullen er worteltjes gegroeid zijn aan het blaadje.

Dit gaat het best in een kleine plantenkas voor op de vensterbank, die kan ventileren. In ons tuincentrum kunt u deze vinden in vele soorten en maten.
Het Kaaps viooltje gedijt het beste en komt het meest in bloei bij kamertemperatuur, dus  ongeveer twintig graden.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoendecoraties voor Halloween en Sint-Maarten

In dit jaargetijde duiken ze steeds vaker en ook vroeger op. De oranje kleur van echte pompoenen, groot en klein (maar ook die van sierpompoenen en -kalebassen) zorgt dan ook voor een warm en vrolijk accent.

Lees meer...
Oktober rozenmaand: planten, snoeien en beschermen

In oktober zijn rozen met kale wortels te koop. Die zijn een stuk voordeliger dan rozen die je in een pot met aarde aanschaft. Bovendien is oktober een goede maand om rozen te planten of te verplanten.

Lees meer...
Knutselen met kastanjes in de herfstvakantie

In oktober kan het flink stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog lekker nazomeren. Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: ga er in de herfstvakantie met het hele gezin op uit.

Lees meer...
Egels in de tuin

Tijdens het Egelweekend, die eind september in Nederland werd gehouden, werden er maar liefst 4500 van die koddige diertjes geteld.

Lees meer...