Fleurige bloesemtakken

Fleurige bloesemtakken

Haal nu al het voorjaar in huis! In ons tuincentrum in De Westereen heb je volop keuze uit mooie bloesemtakken of voorjaarstakken met (geurende) bloemen. Slechts een enkele tak in een mooie hoge vaas heeft al een groots en lentefris effect.

Witte en roze bloesems

Er zijn verschillende soorten struiken en kleine bomen die vroeg in het jaar bloeien, waaronder veel fruit- en sierfruitbomen. De Japanse sierkers, Prunus serrulata, bloeit kort, maar rijk met roze bloesem. Ook de takken van de perzik (Prunus persica) en het amandelboompje (Prunus triloba) worden gesierd door roze bloesems. De takken van de pruimenboom (Prunus domestica) krijgen witte bloesem. En dan kun je ook nog kiezen voor prachtige magnoliatakken, met roze of witte bloemen.

Geurend in geel in wit

De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) krijgt felgele bloemen die licht geuren, net als de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis). De sneeuwbal Viburnum x burkwoodii heeft heerlijk geurende witte bloemen.

Goed op vaas

Snijd de bloesemtakken schuin af met een scherpe, schone snoeischaar en zet deze in een stevige, hoge vaas met lauwwarm water en speciale heestervoeding. Willen de magnoliabloemen niet ontluiken? Besproei de knoppen dan elke dag even met de plantenspuit. Je kunt de magnoliatakken overigens ook laten drogen. Zet ze zonder water in een vaas of mooie kan en je hebt er het hele jaar plezier van. Gebruik je takken uit eigen tuin? Knip dan enkele takken af waarvan de bloesemknoppen al goed zichtbaar zijn. Zet de takken eerst een dag of twee in een emmer water in de garage of de koudste kamer van het huis om ze aan de warmere temperaturen in de huiskamer te laten wennen.

Extra voorjaarstips

  • Plant een van bovengenoemde vroegbloeiende struiken of kleine bomen in je tuin.
  • Met Pasen zijn de stevige, kronkelende takken van de krulhazelaar (Corylus) ideaal om leuke decoraties in te hangen.
  • Haal voor nog meer lentegevoel ook voorjaarsbloeiende bollen in pot, bak, glas of mand in huis, zoals narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe of witte druifjes. Als ze uitgebloeid zijn, kun je ze in de tuin planten. Je hebt nu ook volop keuze uit bloeiende cyclamen, begonia’s en primula’s voor in huis.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...