Alle zaden verzamelen

Alle zaden verzamelen

Augustus is oogstmaand, niet alleen op het boerenland. Door zaden uit eigen tuin te oogsten kunnen we volgend jaar weer – en nog meer – van de mooie bloemen genieten. En u heeft er al snel te veel van, zodat u er ook andere tuinliefhebbers blij mee kunt maken.

Oogsttijd
Het zaad in zaaddozen, zoals die van papaver, akelei en koekoeksbloem, is rijp wanneer de doos bruin en droog is. Wanneer u de doos zachtjes schudt, kunt u de zaden horen rammelen. Doppen en peulen met zaden, zoals bij lupinen, siererwt (Lathyrus), slaapmutsje (Eschscholzia), eenjarige ridderspoor, tabaksplant (Nicotiana) en kattensnor, kunt u oogsten wanneer deze geelbruin en ingedroogd zijn. Zaden van korenbloem, kamille en goudsbloem plukt u zo van de stengel wanneer de bloemblaadjes afgevallen zijn. Wacht bij schermbloemigen, zoals engelwortel, dille en kervel, totdat alle zaden van één ‘scherm’ bruin en droog zijn en wrijf het zaad voorzichtig van het scherm of schud het boven een koffiefilter of envelop uit.

Oogst- en bewaartips

  • Als u gaat oogsten, moeten zaad, zaaddozen en -peulen goed droog zijn. Kies daarom een droge dag en oogst niet ’s ochtends vroeg als er nog dauw ligt.
  • Laat de zaden van tweejarige planten, zoals vingerhoedskruid, eventueel in een papieren zak narijpen op een donkere, luchtige plaats en zaai ze daarna zo snel mogelijk uit, want ze moeten voor de winter nog een bladrozet vormen.
  • Eenjarigen kunt u meteen ter plekke of op de gewenste plek weer uitzaaien, maar het is altijd verstandig wat zaden achter de hand te houden om ze volgend voorjaar uit te zaaien. Zo spreidt u ook de bloei ervan.
  • Verwijder losse blaadjes, kaf (door de gedroogde zaden en hun omhulsels een paar keer te zeven) en eventuele beestjes en bewaar het zaad droog, donker en koel (circa 15 C).
  • Vergeet niet de naam van de plant op elk zaadzakje of -bakje te schrijven.
  • Sommige zaaddozen zijn zó decoratief, zoals die van het juffertje-in-het-groen (Nigella), dat u ze ook, gedroogd en wel, in een mooi vaasje of flesje kunt zetten.
  • Mochten de zaden onverhoopt toch gaan schimmelen of niet ontkiemen, dan kunt u altijd in ons tuincentrum terecht voor een groot assortiment bloemzaden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 1 april 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...