Vette planten: Woonplanten van de maand juli

Vette planten: Woonplanten van de maand juli

Zeer decoratief, opvallend en buitengewoon makkelijk in de verzorging, er is veel te zeggen voor vetplanten als Echeveria, Crassula, Kalanchoe, Aeonium, Aloe, Haworthia en Rhipsalis.

Het zijn allemaal succulenten, wat wil zeggen dat ze het vermogen hebben om vocht op te slaan in hun wortels, stengels en dikke bladeren. Hiermee kunnen ze drogere periodes, zoals bijvoorbeeld een vakantie, moeiteloos doorstaan. Vette planten zijn extra in trek omdat ze door hun aparte, soms grillige vormen uitstekend passen in de aanhoudende trend om botanicals een sfeerbepalende rol te geven in interieurs. 

Herkomst 

De meeste vette planten komen uit de tropen en subtropen en zijn ooit ontstaan in droge gebieden, zoals steppen, bergachtige streken en halfwoestijnen in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn taaie rakkers die in de natuur ook in een warm, schraal zeeklimaat kunnen overleven. 

Het assortiment vette planten bestaat vooral uit decoratieve bladplanten, al zitten er ook bloeiende exemplaren tussen, zoals Kalanchoe. De planten vallen vooral op door hun unieke vormen: Haworthia en Aloë hebben een hoog oergehalte, Echeveria is een feestje in sierlijke rozetten, Rhipsalis lijkt op koraal, Sansevieria is trots en onverwoestbaar, Crassula is een gestileerd miniboompje. Ze combineren onderling geweldig en worden zowel gemend als op naam aangeboden. 

Verzorgingstips

  • Vette planten staan graag warm en licht. 
  • Het beste is een vette plant in één keer een flinke hoeveelheid water te geven en hem dan een paar weken te laten indrogen. 
  • Rustig aan met plantenvoeding, eens in de maand een klein beetje volstaat. 
  • In de zomermaanden kunnen vette planten ook worden ingezet op de tuintafel. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...