Onkruid te lijf

Onkruid te lijf

Bomen en struiken lopen uit. Vaste planten schieten de grond uit, net als onkruid. Maar wat is eigenlijk onkruid? Sommige mensen vinden die spontane tuingasten mooi, veel ervan zijn belangrijk voor vlinders en bijen en er zijn ook enorm woekerende tuinplanten die je als onkruid zou kunnen (gaan) beschouwen. Heb je er echt genoeg van? Ga dan het onkruid te lijf met deze tips en trucs!

Onkruid voorkomen

  1. Controleer de tuin regelmatig op onkruid. Verwijder het voordat het gaat bloeien en zaad gaat vormen en verspreiden, anders blijft het dweilen met de kraan open.
  2. Dek open plekken tussen en rond planten en struiken af met een laag mulch, zoals houtsnippers, boomschors, grind of cacaodoppen. Onkruid krijgt dan geen licht en kan daardoor niet kiemen of groeien.
  3. Plant sterke bodembedekkers, zoals dovenetel, maagdenpalm en mansoor. Die vormen een gesloten ‘tapijt’ waar onkruid vrijwel niet doorheen komt.
  4. Als je een groot stuk grond onkruidvrij wilt maken of houden, kun je dit afdekken met zwarte folie.
  5. Leg anti-worteldoek op de plekken waar je een terras of paden gaat aanleggen.

Onkruid verwijderen

  1. Na een regenbui kun je veel onkruid heel makkelijk met de hand uit de grond trekken. Je kunt dus ook aan de slag nadat je op een warme dag de tuin flink hebt besproeid.
  2. Onkruid met diepe of lange wortels, zoals paardenbloemen, kweekgras en zevenblad, verwijder je met een onkruidsteker of riek. Door deze naast de stengel in de grond te steken en de grond wat los te wrikken krijg je de wortels makkelijker mee.
  3. De moestuin kun je regelmatig schoffelen, zodat je het onkruid duwend of trekken afsnijdt. Doe dit bij droog weer, zodat het afgesneden onkruid snel verdroogt.
  4. Onkruid tussen de voegen van het terras en paden kun je met een speciale voegenborstel te lijf gaan.
  5. Als het echt niet anders kan: spuiten met een biologisch middel. Bestrijdingsmiddelen zijn immers slecht voor het milieu, vlinders en bijen, en kunnen bovendien je andere planten beschadigen. Spuit alleen bij windstil weer en als het minstens 24 uur droog blijft.

Onkruid opeten - “If you can’t beat it, eat it!”
Vroeger wisten ze wel raad met onkruid: ze maakten er medicinale middelen en smakelijke, gezonde maaltijden mee. Zolang je tuin niet bespoten is en niet aan een drukke weg ligt, kun je er dus mee aan de slag in de keuken. Zeker in het vroege voorjaar, als de bladeren nog jong en mals zijn. Wel alles eerst goed wassen onder de koude kraan. Maak eens onkruidenboter met daslook, zuring en hondsdraf, of een pan brandnetelsoep of zet een kopje brandnetelthee. De gele bloemen van paardenbloemen kun je suikeren en als decoratie op een taart of toetje gebruiken. Ook het blad is eetbaar en lekker in een salade. Pluk het af voordat de paardenbloem bloeit, anders gaat het blad bitter smaken. Zevenblad kun je verwerken tot een smakelijke pesto.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...