Plantenvoeding in alle soorten en maten

Plantenvoeding in alle soorten en maten

Het is hoogzomer en bloemen en planten groeien en bloeien dat het een lust is. Dat kost ze de nodige energie. Om ze optimaal en zo lang mogelijk ‘in vorm’ te houden kunnen we ze een handje helpen door ze – naast voldoende water – goede voeding te geven. Gezonde planten zijn bovendien minder vatbaar voor plagen en ziekten. In ons tuincentrum vindt u tal van producten met de juiste voedingsstoffen voor specifieke planten. Denk aan rozen- en gazonmest, maar ook aan voeding voor tomaten, kuipplanten, buxus en mediterrane planten. Op al deze producten staat precies aangegeven hoeveel en hoe vaak u het moet gebruiken.

Maak uw eigen compost
Ook kunt u kiezen voor een compostcontainer, zodat u op een goedkope manier uw eigen voedzame compost kunt maken. Ook zonder een container kunt u makkelijk op een beetje verscholen plek, bijvoorbeeld achter een haag, groente-, fruit- en tuinafval recyclen tot compost. Compost is het resultaat van een natuurlijk proces waarbij micro-organismen, wormen en pissebedden ervoor zorgen dat organisch afval wordt omgezet in een zeer waardevolle voedingsbron. Bovendien verbetert compost de bodemstructuur en heeft het een isolerende werking.

  • Geschikt voor op de composthoop: fijn snoeihout, grasmaaisel, vijveralgen, blad- en plantresten, uitgebloeide bloemen, versnipperde eierschalen, aardappelschillen en andere resten van groenten en fruit, koffiefilters en koffiedik, theezakjes.
  • Niet op de composthoop: botten, graten en andere vlees- en visresten, gekookte etensresten, brood, houtskool, kaaskorsten, koffiepads, papier, zieke planten, onkruid.

Tips:

  • Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van de composthoop, dan voorkomt u ook nare luchtjes
  • Schep of zet de composthoop om de zes weken om
  • Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen om de compostcontainer schoon te maken
  • Stalmest of kalk versnellen het composteringsproces
  • Avontuurlijke tuiniers kunnen kiezen voor een wormencompostbak, die bestaat uit stapelbakken met een afsluitbaar deksel en een kraantje. De bijgeleverde wormen produceren geurloze, hoogwaardige compost, zowel vloeibare als compacte. Vraag ernaar in ons tuincentrum.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 1 april 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...