15x moestuintips voor november

15x moestuintips voor november

Het hoogseizoen is voorbij en de oogst neemt af. Toch kun je nog planten en oogsten, en de nodige werkzaamheden verrichten om volgend jaar weer te kunnen genieten van groenten en kruiden uit eigen tuin. Dus: handen uit de mouwen, dan blijf je vanzelf warm – en fit!

Oogsten en bewaren in november

  • De laatst geplukte appels en peren kun je het best bewaren in een goed geventileerde ruimte met een temperatuur tussen de 0 en 10 graden Celsius, zoals een onverwarmde zolder, een kelder of een geïsoleerde schuur. Zorg dat de vruchten goed droog zijn en pak ze stuk voor stuk in in vetvrij (kranten)papier of bakpapier, om te voorkomen dat ze uitdrogen. Leg ze in een kistje of op een plank.
  • Oogst de laatste bloemkool, Chinese kool, koolrabi, spinazie en radijsjes.
  • Oogst knolraap, knolselderie, paksoi, pastinaak, prei, lof, schorseneren, topinamboer, de eerste spruitjes en rammenas.

Planten en zaaien in november

  • Fruitbomen, zoals een vijg en druif, plant je op een zonnige plek in goed gedraineerde, vruchtbare grond.
  • Blauwe bessen houden van zure grond. Je kunt de struik ook prima in een grote pot met rododendrongrond planten.
  • Rabarber is een sterke plant die jarenlang mee kan als je hem goed verzorgt. Geef hem een zonnige plek en verbeter de grond met compost of oude stal- of paardenmest. Zet de planten minstens 90 centimeter uit elkaar en laat de kroon net boven de grond uitkomen.
  • Ook winterharde kruiden als citroenmelisse, kervel, munt en venkel kun je nu nog in de volle grond of een pot planten. Munt kun je beter niet in de volle grond planten, want dat is een enorme woekeraar.
  • Tuinbonen en erwten kun je nu nog in de volle grond zaaien.
  • In een bakje in de vensterbank kun je kiemgroenten als tuinkers zaaien.

Onderhoud in november

  • Snoei de druif tot op drie knoppen en bind jonge twijgen aan.
  • Snoei bessenstruiken en fruitbomen. Van zwarte en rode bessen en van kruisbessen kun je nu ook stekken nemen.
  • Spit lege moestuinbedden om, verwijder al het onkruid en verbeter de grond met verse compost. Ook kun je een beschermende laag mulch over de bedden verspreiden of nog groenbemesters zaaien.
  • Zet potten met vorstgevoelige fruitbomen, bessenstruiken en kruiden als laurier op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de warme gevel van het huis. Bescherm ze tijdelijk tegen strenge vorst met noppenfolie of vliesdoek.
  • Zet steunen bij hoge groenteplanten als spruitjes en boerenkool.
  • Dek de composthoop af met dennentakken of rabarberblad.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...