Mooie schaduwplant

Mooie schaduwplant

Heel veel tuinplanten houden – net als wij – van zon. Toch heeft iedereen wel een plek in de tuin of op het balkon waar maar weinig zon komt. Gelukkig zijn er tal van mooie schaduwplanten, die ons met hun blad én bloemen helemaal opfleuren. Weer of geen weer!

Er zijn planten en struiken die graag in de schaduw staan. Er zijn er ook die schaduw kunnen verdragen. Die laatste doen het meestal goed in halfschaduw (maximaal vier uur zon per dag). Houd ook rekening met de grondsoort in uw tuin, of deze droog, vochtig of bijvoorbeeld kalkrijk is. De meest bekende schaduwplanten zijn varens, rhododendrons en azalea’s, maar er zijn ook verrassend veel hortensia-, clematis-, fuchsia- en geraniumsoorten die het goed doen in halfschaduw. Zoals ooievaarsbek Geranium ‘Rozanne’ die op de Keukenhof is uitgeroepen tot vaste plant van het jaar!

Kijk in ons tuincentrum ook eens naar:

  • Hosta’s; sterke bladplanten, kunnen ook prima in pot
  • Vingerhoedskruid; tweejarig, zaait zichzelf uit, kleurrijke bijenlokker
  • Purperklokjes (Heuchera); bijzondere bladkleuren, kunnen ook prima in pot
  • Longkruid (Pulmonaria); bloeit vroeg en heeft opvallend, gevlekt blad. Mooi in combinatie met kerstroos (Helleborus, ook schaduwminnend)
  • Gebroken hartje (Dicentra); sierlijke bloemen en mooi gekarteld blad
  • Elfenbloem; heeft mooi wintergroen blad en vaak een prachtige herfstkleur
  • Salomonszegel; mooi blad en sierlijke crèmewitte bloempjes
  • Tiarella (schuimbloem); mooi blad en verkrijgbaar in tal van bloemkleuren

Tip
Kies vooral witte en gele bloem- en bladaccenten; die lichten een donkere hoek enorm op!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 1 april 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...