Vogels in je tuin: vrolijk en nuttig!

Vogels in je tuin: vrolijk en nuttig!

De tuinbranche promoot ‘De Levende Tuin’. Natuurlijk groeien in elke tuin planten en  struiken en wellicht ook een boom. Maar De Levende Tuin is meer dan dat en draait om duurzaamheid op kleine en grote schaal. Een écht levende tuin draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast of juist de verspilling van water en biedt voedsel en schuilplek aan nuttige en bedreigde insecten en kleine dieren als bijen, vlinders en egels. In oktober spitst de campagne zich toe op vogels in de tuin. Vogels zorgen voor veel leven in de brouwerij met hun gefladder en getjilp. Bovendien verslinden ze slakken, bladluizen en rupsen.
 

10 tips voor een vogelvriendelijke tuin

  1. Hoe voller en gevarieerder de begroeiing in de tuin, hoe beter. Zorg voor eenjarigen, vaste planten, struiken, hagen en (kleine) bomen. Daarin vinden ze voeding, bescherming, nest- en slaapgelegenheid.
  2. Plant struiken en kleine bomen die bessen krijgen, zoals lijsterbes, zuurbes (Berberis), dwergmispel (Cotoneaster) en rode kornoelje. De bessen vormen een voedzaam en smakelijk hapje. Dat geldt ook voor de bottels van rozen.
  3. Plant struiken met doorns, zoals vuur-, mei- en sleedoorn, want deze bieden schuil- en nestplekken.
  4. Eenjarigen die insecten aantrekken en zaden vormen – beide een prima menu voor vogels – zijn onder andere de grote kaardenbol en zonnebloem.
  5. Veel vogels broeden in klimplanten als klimop, hop, klimhortensia en winterjasmijn.
  6. Zet een schaal of ondiepe bak water neer waarin vogels kunnen badderen en waaruit ze kunnen drinken.
  7. Maak een vogelbosje, waar vogels in kunnen schuilen en nestelen. Beplant een paar vierkante meter met een kleine boom en struiken die je regelmatig snoeit, zodat ze dicht en compact worden. Dat kan met krentenboompjes (Amelanchier), kornoelje, meidoorn, hulst, bottelrozen, vlier en taxus.
  8. Heb je een kat? Bind deze dan een belletje om.
  9. Hang nestkasten op.
  10. Begin in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, met bijvoeren. Hang vetbollen, pindasnoeren of een voedersilo op of plaats en voederschaal op een verhoging. Vul de silo met zaden en de schaal met zaden, ongebrande noten, stukjes bruin brood, gewelde rozijn en restjes fruit. Of hang een voederkastje met speciale (zoutloze) vogelpindakaas op.

Kom in ons tuincentrum in De Westereen kijken naar de collectie vogelvoederproducten, nestkastjes en vogelvriendelijke planten, struiken en bomen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Op zondag 28 en maandag 29 mei is het pinksterweekend. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Het is het moment om de tuin om te toveren tot een weeldige bloemenzee. Hoe? We vertellen het je graag!

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Vier Hemelvaartsdag met hemelsblauwe bloemen

Bijna weer Hemelvaartsdag! De meeste mensen zijn lekker vrij, maar de medewerkers van ons tuincentrum staan voor je klaar. Fleur je tuin, balkon of (dak)terras op donderdag 18 mei eens op met hemelsblauwe bloemen. We hebben een mooie top 10 voor je samengesteld.

Lees meer...