Zomerstekken

Zomerstekken

Augustus en september zijn de aangewezen maanden om stekken te nemen van vorstgevoelige planten waar je volgend jaar graag weer van wil genieten. Denk aan oleanders, potgeraniums (Pelargonium) en fuchsia’s. Neem voor de zekerheid altijd wat extra stekken. Mochten ze allemaal lukken, dan heb je meteen een leuk cadeautje voor een andere plantenliefhebber.

Stekken in 10 stappen

1    Kies een jonge, gezonde steel zonder bloem(knop) 
2    Neem een scherpe, schone snoeischaar en knip een steel van circa 10 tot 15 centimeter schuin af, ongeveer een centimeter onder een blad(paar)
3    Verwijder de onderste blaadjes en laat bovenin twee, maximaal drie blaadjes of bladparen zitten
4    Doop het stekje in stekpoeder en tik het overtollige poeder er weer vanaf
5    Vul potjes of een tray met gaatjes in de bodem met stekgrond of een mengsel van potgrond en scherp zand
6    Maak de aarde nat
7    Neem een stokje of potlood en maak plantgaatjes in de aarde. Steek daar het stekje in en druk de grond voorzichtig aan
8    Zet de stekken de eerste twee weken onder een plastic kapje of zakje op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Laat ze om de dag even luchten door het zakje of de kap eraf te halen en besproei ze met de plantenspuit voordat je ze weer afdekt
9    Als de stekjes te groot worden of goed zijn aangeslagen mag het plastic eraf en kunnen ze na een maand of twee in een grotere pot
10    Laat ze in een lichte en koele (maar vorstvrije) ruimte overwinteren. Geef ze spaarzaam water. Plant ze volgend voorjaar in een grotere pot met verse aarde. 

Extra tips

- Het is heel belangrijk dat de jonge stekken niet uitdrogen. Ga je binnenkort op vakantie? Wacht dan met stekken totdat je weer thuis bent.  
- Stekken van (half)heesters die snel verhouten, zoals lavendel en rozemarijn, scheur je los van de moederplant, zodat er een stukje bast meekomt. Dit ‘hieltje’ zorgt ervoor dat de stek eerder zal wortelen. 
- Stekken van oleanders en potgeraniums kun je ook in een glas water laten wortelen en daarna in potje met aarde zetten.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...