Nu voorzaaien

Nu voorzaaien

De lente en het nieuwe tuinseizoen laten dit jaar wel erg lang op zich wachten. Beleef daarom alvast de nodige voorpret door eenjarigen en groenten voor te zaaien.

Benodigdheden
- Schone, verse zaai- en stekgrond op kamertemperatuur.
- U kunt van alles gebruiken om in te zaaien, van lege, schoongemaakte bakjes van de afhaalchinees tot eierdozen. Maak in plastic bakjes wel gaten in de bodem. In ons tuincentrum kunt u ook voorgevormde potjes, zaaitrays en zaaikasjes kopen.
- Plastic zakjes en plantenlabels.

Zaaitips
- Zaai zo diep als het zaadje groot is. Fijn zaad gewoon over de aarde uitstrooien. Plant grote zaden niet te dicht op elkaar.
- Druk de aarde niet te hard aan en besproei met de plantenspuit.
- Neem een plastic zakje of de kap van de kas en zet de potjes/bakjes afgedekt boven de verwarming op de vensterbank.
- Vergeet niet een label met daarop de naam van het zaaigoed in de potjes te steken.

Verzorging
- Haal iedere dag het plastic zakje of de kap van de kas er even af voor de benodigde frisse lucht.
- Houd de aarde licht vochtig.
- Verwijder het plastic zakje of de kap zodra de zaden beginnen te kiemen en zorg ervoor dat de kiemplantjes voldoende licht krijgen (maar zet ze niet in de volle zon).
- Verwijder zaailingen die te dicht op elkaar groeien.
- Beginnen de plantjes te hard te groeien, zet ze dan op een koelere plek.

Uitplanten
Plant de opgekweekte planten pas na de ijsheiligen (11-14 mei) in de tuin. Zet ze twee weken van tevoren overdag buiten, als de zon schijnt en het niet te hard waait, om ze aan koudere temperaturen te laten wennen.

Geschikte groenten om voor te zaaien: tomaat, paprika, pepers, pompoen, meloen, komkommer, courgette.
 
Geschikte eenjarigen om voor te zaaien: Cerinthe, Cosmea, kattensnor, klokwinde, Lathyrus (siererwt), Nicotiana (tabaksplant), Oost-Indische kers, (hang)petunia, ijzerhard (Verbena).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Onze katvriendelijke tuinplanten

Kattenliefhebber? Dan mogen deze katvriendelijke planten niet ontbreken in jouw tuin! Een nieuwsgierige kat gaat vaak op ontdekkingstocht in de tuin en kauwt, ruikt, knaagt of eet zelfs planten. Ze tonen dit gedrag om verschillende redenen: nieuwsgierigheid, verveling, trek. Wist je dat niet alle planten veilig zijn voor huisdieren? Sommige planten veroorzaken huidirritaties of andere nare risico’s. In ons tuincentrum in

Lees meer...
Een gezond gazon zaaien in augustus

Met het einde van de zomer in zicht denken we nog maar weinig aan ons gazon. Toch is augustus een van de belangrijkste maanden als het gaat om gazononderhoud. Wilt u een prachtig gezond gazon in het voorjaar? Dan begint het echte werk nu.

...Lees meer...
Tips tegen hittestress voor mens en dier

Lees onze tips tegen hittestress voor mens en dier.

Lees meer...
Gebruik lavendel in je huis en keuken!

Ontdek alles over lavendel voor gebruik in huis.

Lees meer...