Zwaagwesteinde is geopend van 09:00 t/m 18:00Leeuwarden is geopend van 09:00 t/m 21:00

Zomerbollen en najaarsknollen

Zomerbollen en najaarsknollen

Tuinieren is vooruitzien. In het voorjaar, zodra de kans op strenge vorst verdwenen is – doorgaans eind april, begin mei –, kunnen we zomerbollen planten, die al na enkele weken bloeien en daar de hele zomer mee doorgaan. Ook in een pot doen ze het goed. Handig, want dan kunt u er straks lege plekken in de border mee opvullen, en ze staan ook erg leuk op terras en balkon. In ons tuincentrum heeft u nu nog ruime keuze uit allerlei zomerbollen, dus sla uw slag.

Bekende zomerbollen zijn (Abessijnse) gladiolen, lelies, calla’s, oxalis (geluksklaver), Crocosmia, vogelmelk (ornithogalum) en anemonen. Plant ze in de tuin op een zonnige plek, tweemaal zo diep als de bol hoog is. Plant u ze in een pot, leg dan eerst wat potscherven over het afvoergat in de bodem en vul de pot met goede potgrond.

Denk nu ook alvast aan een mooie selectie dahlia’s, een knol die lang bloeit, van hartje zomer tot ver in het najaar. Plant de knollen zo oppervlakkig mogelijk, met maar een paar centimeter aarde erbovenop.

Tip 1: Kunt u niet wachten tot er iets fleurigs in de pot groeit, plant dan wat violen of vergeet-mij-nietjes boven op de bol of knol.

Tip 2: Lelies kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan, maar ze houden van koele voeten; plant ze daarom tussen (lage) vaste planten die de grond beschaduwd houden.

Tip 3: Knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg, zodat er meer kracht gaat naar de andere, nieuwe bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Haal de Indian Summer in huis

De dagen worden korter, de herfst dient zich aan. We kunnen niet meer zo lang en vaak van het buitenleven genieten.

Lees meer...
11 tuintips voor september

De herfst hangt in de lucht. Het is frisser, de dagen worden korter, bloeiende planten raken over hun hoogtepunt heen, de eerste paddenstoelen duiken op.

Lees meer...
Chrysanten: aanrader voor binnen en buiten

Ze duiken nu weer op, in alle kleuren, soorten en maten, uiteraard ook in ons tuincentrum. Chrysanten bloeien rijk, lang en laat in het jaar.

Lees meer...
APK voor de (na)zomertuin

Augustus is een wat lastige maand, voor de tuin en de tuinier. Het kan enorm warm en droog zijn en dan vallen er weer enorme hoosbuien.

Lees meer...