Zomerbollen en najaarsknollen

Zomerbollen en najaarsknollen

Tuinieren is vooruitzien. In het voorjaar, zodra de kans op strenge vorst verdwenen is – doorgaans eind april, begin mei –, kunnen we zomerbollen planten, die al na enkele weken bloeien en daar de hele zomer mee doorgaan. Ook in een pot doen ze het goed. Handig, want dan kunt u er straks lege plekken in de border mee opvullen, en ze staan ook erg leuk op terras en balkon. In ons tuincentrum heeft u nu nog ruime keuze uit allerlei zomerbollen, dus sla uw slag.

Bekende zomerbollen zijn (Abessijnse) gladiolen, lelies, calla’s, oxalis (geluksklaver), Crocosmia, vogelmelk (ornithogalum) en anemonen. Plant ze in de tuin op een zonnige plek, tweemaal zo diep als de bol hoog is. Plant u ze in een pot, leg dan eerst wat potscherven over het afvoergat in de bodem en vul de pot met goede potgrond.

Denk nu ook alvast aan een mooie selectie dahlia’s, een knol die lang bloeit, van hartje zomer tot ver in het najaar. Plant de knollen zo oppervlakkig mogelijk, met maar een paar centimeter aarde erbovenop.

Tip 1: Kunt u niet wachten tot er iets fleurigs in de pot groeit, plant dan wat violen of vergeet-mij-nietjes boven op de bol of knol.

Tip 2: Lelies kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan, maar ze houden van koele voeten; plant ze daarom tussen (lage) vaste planten die de grond beschaduwd houden.

Tip 3: Knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg, zodat er meer kracht gaat naar de andere, nieuwe bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Onze katvriendelijke tuinplanten

Kattenliefhebber? Dan mogen deze katvriendelijke planten niet ontbreken in jouw tuin! Een nieuwsgierige kat gaat vaak op ontdekkingstocht in de tuin en kauwt, ruikt, knaagt of eet zelfs planten. Ze tonen dit gedrag om verschillende redenen: nieuwsgierigheid, verveling, trek. Wist je dat niet alle planten veilig zijn voor huisdieren? Sommige planten veroorzaken huidirritaties of andere nare risico’s. In ons tuincentrum in

Lees meer...
Een gezond gazon zaaien in augustus

Met het einde van de zomer in zicht denken we nog maar weinig aan ons gazon. Toch is augustus een van de belangrijkste maanden als het gaat om gazononderhoud. Wilt u een prachtig gezond gazon in het voorjaar? Dan begint het echte werk nu.

...Lees meer...
Tips tegen hittestress voor mens en dier

Lees onze tips tegen hittestress voor mens en dier.

Lees meer...
Gebruik lavendel in je huis en keuken!

Ontdek alles over lavendel voor gebruik in huis.

Lees meer...