Mulchen houdt de tuin onkruidvrij!

Mulchen houdt de tuin onkruidvrij!

Als u de borders heeft opgeruimd, dode takken versnipperd of verwijderd en opkomend onkruid heeft gewied, is het tijd voor een heel nuttig karweitje: mulchen.

Beschermlaag
Het Engelse woord ‘mulching’ betekent niets anders dan een afdeklaag aanbrengen. Oorspronkelijk werd dit gedaan om de wortels van jonge planten te beschermen tegen uitdroging. Tegenwoordig mulchen we vooral om onkruid tegen te gaan én de grond te verbeteren.

Onkruidvrij
Behalve blad en stro kunnen er allerlei materialen voor dit doel gebruikt worden, zoals gemaaid gras en houtsnippers. Voorwaarde is wel dat de mulchlaag absoluut onkruidvrij is, anders is het middel erger dan de kwaal. Breng een laag van minstens vijf tot tien centimeter dik aan, anders groeit het onkruid er alsnog doorheen.

Maak een eigen composthoop
Compost is een uitstekend middel om mee te ‘mulchen’ om de bodem te verrijken. Het verbetert de structuur, houdt water en lucht vast en bevat veel gezonde schimmels en bacteriën. Kleigrond wordt er losser van en zandgrond houdt vocht beter vast. Het geeft veel voldoening een eigen composthoop aan te leggen. U kunt er van alles op kwijt: tuinafval, zoals gras, dor blad, versnipperde takken, (niet gekookte) keukenresten, fijn gemaakte eierschalen, mest en stro. Geregeld de composthoop omzetten (omscheppen) en na verloop van tijd ontstaat mooie, donkere aarde, klaar voor gebruik. Scheelt ook nog in de portemonnee.

Welk soort compost u ook gebruikt, van ons tuincentrum of van de eigen composthoop: het is altijd goed voor de tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Onze katvriendelijke tuinplanten

Kattenliefhebber? Dan mogen deze katvriendelijke planten niet ontbreken in jouw tuin! Een nieuwsgierige kat gaat vaak op ontdekkingstocht in de tuin en kauwt, ruikt, knaagt of eet zelfs planten. Ze tonen dit gedrag om verschillende redenen: nieuwsgierigheid, verveling, trek. Wist je dat niet alle planten veilig zijn voor huisdieren? Sommige planten veroorzaken huidirritaties of andere nare risico’s. In ons tuincentrum in

Lees meer...
Een gezond gazon zaaien in augustus

Met het einde van de zomer in zicht denken we nog maar weinig aan ons gazon. Toch is augustus een van de belangrijkste maanden als het gaat om gazononderhoud. Wilt u een prachtig gezond gazon in het voorjaar? Dan begint het echte werk nu.

...Lees meer...
Tips tegen hittestress voor mens en dier

Lees onze tips tegen hittestress voor mens en dier.

Lees meer...
Gebruik lavendel in je huis en keuken!

Ontdek alles over lavendel voor gebruik in huis.

Lees meer...