Gember en geelwortel

Gember en geelwortel

Het is leuk om groenten, kruiden en sierplanten met elkaar te combineren. Bij sommige planten moeten we echter oppassen dat we de eetbare en de decoratieve soort niet met elkaar verwarren. Zo is er de siergember voor in de tuin en de eetbare gember voor in een pot. Binnen kunnen we genieten van de exotische geelwortelplant (die we echter niet in de keuken moeten gebruiken).

Tropische verrassingen voor binnen en buiten

  • Siergember (Hedychium) is een forse plant die één tot anderhalve meter hoog wordt. Het blad is Canna-achtig en de heerlijk geurende bloemen lijken op enorme kamperfoeliebloemen. De plant bloeit in de herfst, in de kleuren wit, zacht of hard geel, perzik, oranje en rood. Sommige soorten zijn goed winterhard, zoals de Hedychium densiflorum en Hedychium coccineum, terwijl andere als kuipplant behandeld moeten worden. Laat de knol in de (pot)grond half boven de grond uitsteken. De winterharde soorten gedijen het best in de schaduw en in vochtige, vruchtbare grond. Wilt u een niet-winterharde gember in de tuin planten? Kies dan een zonnige plek en rooi de knollen na de bloei. De bloemen van de siergember zijn ook uitstekende snijbloemen voor in de vaas.
  • Eetbare gember is niet winterhard, maar heel makkelijk zelf te kweken. Haal wat wortelstokken bij de groenteman, supermarkt of toko en plant ze in een pot, waarbij ze nog half boven de grond uitkomen. In de zomer kunnen ze op het terras, maar niet in de volle zon.
  • De Curcuma behoort tot de gemberfamilie en er is een eetbare variant van verkrijgbaar als geelwortel (of koenjit of kurkuma), maar in ons tuincentrum vindt u hem bij de (niet eetbare) kamerplanten. Hij krijgt exotische, kleurrijke bloemen (eigenlijk schutbladeren) op stevige stelen. De bloemkleuren zijn wit, roze of paars. Zet de plant op een lichte, zonnige plek. Geef twee keer per week water en eens in de twee weken een scheutje vloeibare plantenvoeding. Knip de stelen na de bloei zo laag mogelijk af, zodat de plant nieuwe bloemen gaat vormen waarvan u wel drie weken lang kunt genieten.
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in De Westereen zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
Water besparen in je tuin: slimme oplossingen voor elke tuinier

Water is kostbaar, zeker tijdens droge zomers. Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen heel wat besparen zonder in te leveren op een groene, bloeiende tuin. In deze blog ontdek je praktische én duurzame oplossingen om water te besparen in je tuin, ongeacht de grootte van je buitenruimte.

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Rust in huis: met deze tips wordt jouw woning een zen-oase

Een rustige, harmonieuze woning helpt je om te ontspannen, beter te slapen en meer in balans te zijn. Wil jij van jouw huis een echte zen-oase maken? Met deze tips creëer je een serene sfeer waarin je helemaal tot rust komt.

Lees meer...