Gember en geelwortel

Gember en geelwortel

Het is leuk om groenten, kruiden en sierplanten met elkaar te combineren. Bij sommige planten moeten we echter oppassen dat we de eetbare en de decoratieve soort niet met elkaar verwarren. Zo is er de siergember voor in de tuin en de eetbare gember voor in een pot. Binnen kunnen we genieten van de exotische geelwortelplant (die we echter niet in de keuken moeten gebruiken).

Tropische verrassingen voor binnen en buiten

  • Siergember (Hedychium) is een forse plant die één tot anderhalve meter hoog wordt. Het blad is Canna-achtig en de heerlijk geurende bloemen lijken op enorme kamperfoeliebloemen. De plant bloeit in de herfst, in de kleuren wit, zacht of hard geel, perzik, oranje en rood. Sommige soorten zijn goed winterhard, zoals de Hedychium densiflorum en Hedychium coccineum, terwijl andere als kuipplant behandeld moeten worden. Laat de knol in de (pot)grond half boven de grond uitsteken. De winterharde soorten gedijen het best in de schaduw en in vochtige, vruchtbare grond. Wilt u een niet-winterharde gember in de tuin planten? Kies dan een zonnige plek en rooi de knollen na de bloei. De bloemen van de siergember zijn ook uitstekende snijbloemen voor in de vaas.
  • Eetbare gember is niet winterhard, maar heel makkelijk zelf te kweken. Haal wat wortelstokken bij de groenteman, supermarkt of toko en plant ze in een pot, waarbij ze nog half boven de grond uitkomen. In de zomer kunnen ze op het terras, maar niet in de volle zon.
  • De Curcuma behoort tot de gemberfamilie en er is een eetbare variant van verkrijgbaar als geelwortel (of koenjit of kurkuma), maar in ons tuincentrum vindt u hem bij de (niet eetbare) kamerplanten. Hij krijgt exotische, kleurrijke bloemen (eigenlijk schutbladeren) op stevige stelen. De bloemkleuren zijn wit, roze of paars. Zet de plant op een lichte, zonnige plek. Geef twee keer per week water en eens in de twee weken een scheutje vloeibare plantenvoeding. Knip de stelen na de bloei zo laag mogelijk af, zodat de plant nieuwe bloemen gaat vormen waarvan u wel drie weken lang kunt genieten.
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
Zelf jam maken van je oogst: makkelijk en heerlijk

Je eigen jam maken van fruit uit de tuin... Dat klinkt als iets voor doorgewinterde moestuiniers, maar eigenlijk is het verrassend simpel.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Buiten is het nieuwe binnen: creëer een stijlvolle tuinlounge

Waarom zou je binnen blijven zitten als het buiten ruikt naar zomer, de zon lonkt en de vogels het ene concert na het andere geven? De tuin, het balkon of zelfs een knus stadsterras wordt deze maanden dé plek waar je wilt zijn.

Lees meer...