Zwaagwesteinde is geopend van 09:00 t/m 18:00Leeuwarden is geopend van 09:00 t/m 18:00

De kerstster

De kerstster

De kerstster (Euphorbia, Poinsettia) is een zeer geliefde plant die wereldwijd wordt geassocieerd met kerstmis. Er zijn meer dan 200 verschillende varianten van verkrijgbaar, maar in ons tuincentrum is de meest populaire nog altijd de rode. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, waar hij in het wild struiken kan vormen van wel 4 meter hoog.  Toch is deze plant zeer kwetsbaar en erg lastig terug in bloei te krijgen, wanneer de plant behouden wordt tot de volgende winter. 

Wanneer u een kerstster in huis haalt, moet u op een aantal dingen letten bij de aanschaf:

  • Koop nooit een kerstster in de openlucht. Het is een tropische plant, die niet goed om kan gaan met kou of grote temperatuursovergangen. Bij ons staan ze altijd op de juiste temperatuur en kunt u advies krijgen over transport.
  • Controleer of alle takken intact zijn. Deze zijn erg breekbaar en zouden bij elkaar gehouden kunnen worden door het plastic wat eromheen zit.
  • Kijk of de bloemen in de knop zitten. De echte bloemen van de kerstster zitten tussen de mooi gekleurde bladeren. Ze zijn piepklein en heldergeel. Als ze nog niet geopend zijn blijft de plant langer mooi van kleur.
  • Vermijd groen wordende schutbladeren. Wanneer de mooi gekleurde schutbladeren groen beginnen te worden heb je te maken met een al wat oudere plant. Hij zal dus sneller de mooie kleur verliezen.
  • Als u een mooie kerstster hebt gevonden in ons tuincentrum, zijn er een aantal regels waar u zich aan moet houden om er lang plezier van te hebben.
  • Geef niet te veel water. De grond moet droog aanvoelen (hij mag niet uitgedroogd raken) voordat u water geeft en vochtig wanneer u klaar bent.
  • Gebruik geen meststof tot na de feestdagen. Wanneer de plant nu extra voeding krijgt versnelt de bloei en kan het zijn dat de gekleurde bladeren te snel hun mooie kleur verliezen.
  • Vermijd tocht. Hierdoor kan er bladverlies optreden.
  • Geef ze lekker veel licht. Deze plant houdt van licht tijdens de bloei.

Wanneer u zich aan deze regels houdt, kan het niet mislukken. Ons tuincentrum wenst u alvast een kleurrijke kerst toe!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoendecoraties voor Halloween en Sint-Maarten

In dit jaargetijde duiken ze steeds vaker en ook vroeger op. De oranje kleur van echte pompoenen, groot en klein (maar ook die van sierpompoenen en -kalebassen) zorgt dan ook voor een warm en vrolijk accent.

Lees meer...
Oktober rozenmaand: planten, snoeien en beschermen

In oktober zijn rozen met kale wortels te koop. Die zijn een stuk voordeliger dan rozen die je in een pot met aarde aanschaft. Bovendien is oktober een goede maand om rozen te planten of te verplanten.

Lees meer...
Knutselen met kastanjes in de herfstvakantie

In oktober kan het flink stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog lekker nazomeren. Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: ga er in de herfstvakantie met het hele gezin op uit.

Lees meer...
Egels in de tuin

Tijdens het Egelweekend, die eind september in Nederland werd gehouden, werden er maar liefst 4500 van die koddige diertjes geteld.

Lees meer...