Goede afwatering in de tuin

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

  • Maak van uw tuin geen compleet bestrate ‘concrete jungle’; ideaal is een verhouding van 30% bestrating/verharding en 70% beplanting.
  • Kies halfverharding (split, grind, gravel, schelpen, houtsnippers) voor de aanleg van tuinpaden.
  • Leg waar mogelijk (garage, schuur, tuinhuis) een groen dak aan; die beplanting vangt ook regenwater op.
  • Zorg voor een losse, luchtige bodemstructuur door – zeker bij een nieuwbouwhuis – de grond goed om te spitten en te verbeteren met compost.
  • Laat paden en het terras een klein beetje schuin aflopen, een centimeter per vierkante meter, zodat het water naar de border, het gazon of in een afvoerputje of -goot loopt.
  • Leg staalprofielen tussen de terrastegels.
  • Leg bij een structureel natte grond een drainagesysteem aan of laat dit door een specialist aanleggen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Een overvloed aan olijfbomen bij Tuincentrum Tuin!

Stel je een zonovergoten tuin of terras voor, omgeven door prachtige, sfeervolle mediterrane olijfbomen, terwijl je geniet van een verfrissend glas limonade. Bij Tuincentrum Tuin!, dé plek voor allerlei soorten tuinplanten, maken we deze droom werkelijkheid met ons uitgebreide assortiment olijfbomen. Van prachtige olijfbomen op stam tot compacte struiken, we hebbe...

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...