Water besparen

Water besparen

Op zich is het heerlijk om op een warme zomeravond de tuin te sproeien en zo te ontspannen en tegelijkertijd zelf een beetje af te koelen. Maar wat als u een heel grote tuin heeft? Of heel veel potten? Dan kan het water geven bewerkelijk worden en verbruikt u al snel heel veel water. Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo’n 2200 liter drinkwater gebruikt. Een aantal tips om zuinig met water om te gaan.

Slimme watertips

  • Controleer of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig. Als dit het geval is, kunt u het gieten of sproeien nog even uitstellen.
  • Water geven of sproeien doet u het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel.
  • Zet de sproeier eens in de week een uur of langer aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten min of meer gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor het water geven met tuinslang of gieter: liever om de paar dagen een flinke hoeveelheid dan iedere dag een beetje.
  • Maak rond bomen en struiken die u net geplant heeft een dijkje van grond. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
  • Bedek kale grond tussen planten en onder struiken en hagen met een mulchlaag van cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers, zodat de grond het water langer vasthoudt. Of plant bodembedekkers.
  • Zorg voor voldoende onbetegelde plekken in de tuin. Een gesloten bestrating of terras laat geen water door. Kies liever waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of gras.
  • Houd bij het planten rekening met de grondsoort in uw tuin. Kies mediterrane (kruiden)planten en grijsbladige planten en struiken die goed tegen droogte kunnen voor droge plekken. Hortensia’s hebben bijvoorbeeld vochtige grond nodig.
  • Een luchtige bodem houdt meer water vast. Verbeter de grond daarom elk jaar met compost of humus.
  • Koop een regenton.
  • Laat gieters of emmers buiten staan om regenwater op te vangen.
  • Plaats schaaltjes onder potten en bakken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in De Westereen zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
Water besparen in je tuin: slimme oplossingen voor elke tuinier

Water is kostbaar, zeker tijdens droge zomers. Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen heel wat besparen zonder in te leveren op een groene, bloeiende tuin. In deze blog ontdek je praktische én duurzame oplossingen om water te besparen in je tuin, ongeacht de grootte van je buitenruimte.

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Rust in huis: met deze tips wordt jouw woning een zen-oase

Een rustige, harmonieuze woning helpt je om te ontspannen, beter te slapen en meer in balans te zijn. Wil jij van jouw huis een echte zen-oase maken? Met deze tips creëer je een serene sfeer waarin je helemaal tot rust komt.

Lees meer...