Compost maken

Compost maken

In plaats van tuin- en keukenafval weg te gooien kunt u het na verloop van tijd hergebruiken als bodemverbeteraar en plantenvoeding. Leg daarvoor een composthoop aan in een hoek achter in de tuin of achter een grote struik, om deze uit het zicht te houden. U moet er natuurlijk wel makkelijk bij kunnen. Heeft u een grote tuin en veel afval, dan kunt u de hoop afzetten met houten planken en balken. U kunt ook kiezen voor een (wormen)bak of vat.

Vitaminekuur voor de tuin
Compost bestaat uit afgebroken groenafval. Bacteriën, schimmels en beestjes als wormen zetten het afval om tot gezonde plantenvoeding. Wormen nemen het materiaal in zich op en zetten het om in humus voor (groente)planten, struiken, bomen en het gazon.

Wel of niet op de composthoop
Geschikt: (versnipperd) snoeiafval, grasmaaisel, herfstbladeren, eierschalen, rauwe groente- en fruitresten, koffiefilters en theezakjes, houtsnippers, zaagsel, stro
Niet geschikt: gekookte etensresten, vlees en botten, schillen van citrusvruchten, kattenbakkorrels, papier, onkruid, coniferentakken, en zieke, bloeiende en zaaddragende planten

Composttips

  • Plaats de composthoop in de halfschaduw en op een beschutte plek, om te voorkomen dat hij te nat of te droog wordt.
  • Zorg voor de juiste verhouding tussen vochtig en droog en tussen grof en fijn materiaal én voor voldoende variatie in keuken- en tuinafval. Wissel laagjes van verschillende materialen af.
  • Voldoende lucht in de composthoop versnelt het proces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop daarom ongeveer eens in de twee à drie maanden om met een riek of een speciale beluchtingsstok.
  • Afhankelijk van de materialen op de hoop is de compost na vier tot negen maanden klaar. De compost voelt dan aan als droge aarde en ruikt naar verse bosgrond. Gooi onverteerde resten terug op de hoop.
  • Verspreid elk jaar ongeveer twee centimeter compost over de hele (moes)tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
Zelf jam maken van je oogst: makkelijk en heerlijk

Je eigen jam maken van fruit uit de tuin... Dat klinkt als iets voor doorgewinterde moestuiniers, maar eigenlijk is het verrassend simpel.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Buiten is het nieuwe binnen: creëer een stijlvolle tuinlounge

Waarom zou je binnen blijven zitten als het buiten ruikt naar zomer, de zon lonkt en de vogels het ene concert na het andere geven? De tuin, het balkon of zelfs een knus stadsterras wordt deze maanden dé plek waar je wilt zijn.

Lees meer...