Maarts viooltje

Maarts viooltje

Doorgaans bloeit het maarts viooltje eigenlijk, en vreemd genoeg, pas in april, maar dankzij de extreem zachte winter krijgt dit vaste plantje beslist al in ‘de goede maand’ zijn violet-blauwe bloempjes.

Geparfumeerd strijkorkest
De Latijnse naam van het maarts viooltje, Viola odorata, is pas echt toepasselijk, want de bloemen geuren heerlijk. Er zijn heel veel soorten violen, zoals de winterviool die nog tot in mei kan bloeien. Zowel maartse viooltjes als winterviolen hebben een hekel aan volle zon en hoge temperaturen. Zet de winterviolen bij voorkeur in een pot op een schaduwplek op het terras of balkon. Het maarts viooltje is heel geschikt als bodembedekker, bijvoorbeeld aan de voet van struiken. Hetzelfde geldt voor het labradorviooltje, Viola labradorica, eveneens een vaste, laagblijvende plant met kleine, paarse bloemen.

Een vrolijke noot
In ons tuincentrum vindt u nu ook ruime keuze in tweekleurige, tweejarige violen, waarvan u meteen de lentekriebels krijgt. Als u telkens de uitgebloeide bloemen verwijdert, kunnen ze doorbloeien tot in de herfst. Tweejarige violen geven de voorkeur aan een plaatsje in de zon. Binnenkort zijn er ook weer volop hoornviooltjes, Viola cornuta, verkrijgbaar, die van april-mei tot september rijk bloeien met kleine bloemen. Dit vaste plantje is er met heel veel verschillende bloemkleuren, ook met meerkleurige bloemen, en gedijt in zon en halfschaduw.

Viooltips

  • Paarsblauwe violen staan heel mooi in witte, grijze en lichtblauwe potten of bakken
  • Violen met gele, oranje en rode bloemen combineren mooi met terracotta potten en houten bakken
  • Blijf de uitgebloeide bloemen verwijderen, zodat ze langer doorbloeien
  • De bloemen van het maarts viooltje zijn eetbaar. Garneer er een salade mee of versuiker ze en versier er een toetje, cake of taart mee!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Water besparen in je tuin: slimme oplossingen voor elke tuinier

Water is kostbaar, zeker tijdens droge zomers. Gelukkig kun je met een paar slimme aanpassingen heel wat besparen zonder in te leveren op een groene, bloeiende tuin. In deze blog ontdek je praktische én duurzame oplossingen om water te besparen in je tuin, ongeacht de grootte van je buitenruimte.

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in De Westereen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Rust in huis: met deze tips wordt jouw woning een zen-oase

Een rustige, harmonieuze woning helpt je om te ontspannen, beter te slapen en meer in balans te zijn. Wil jij van jouw huis een echte zen-oase maken? Met deze tips creëer je een serene sfeer waarin je helemaal tot rust komt.

Lees meer...
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...